Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oděv

Zásahové oděvy chrání hasiče před vlivem tepla, mechanickým poraněním, vodě apod. Většinou se skládají z kalhot a kabátu, rozeznáváme však i oděvy jednodílné – kombinézy. Ty využívají především hasiči – lezci a bývají často vyrobeny pouze z bavlny, neobsahují tedy žádné vyšší ochranné prvky a poskytují pouze omezenou ochranu, vykoupenou komfortem při pohybu a práci.

Pro zvýšení viditelnosti hasiče bývají zásahové oděvy opatřeny reflexními pásky.

PS II Nomex

Zásahový oděv PS II (pracovní stejnokroj) z materiálnu Nomex lze omezeně použít i u zásahu a to při venkovních požárech nebo technické pomoci, kde by použité pouze jednovrstvého a nijak nevyztuženého oděvu nesnížilo ochranu hasiče (např. není vhodný pro vyprošťování i DN, neboť je u něj vyšší riziko pořezání o ostré hrany apod.)

Zásahový oděv jednovrstvý

Jedná se o zásahový oděv se stejným střihem, jaký je použit při oděvu vícevrstvém, poskytuje však ochranu pouze jako výše uvedený PS II Nomex a je určen pro stejný typ zásahů.

Zásahový oděv vícevrstvý

Dvoudílný zásahový oděv skládající se z kalhot a kabátu. Je proveden z několika vrstev, které poskytují ochranu před teplem, vodou i mechanickým poškozením. Často se u těchto typů oděvů můžeme setkat se zesílenou ochranou kolen, loktů a ramen. Při výrobě oděvů se nejčastěji používají materiály jako Nomex, Kevlar či membrána Gore-Tex.

U některých typů oděvů se můžeme setkat s vyjímatelnou vložkou. Z oděvu se poté tedy stává oděv jednovrstvý se všemi důsledky z toho vyplývajícími – rozsah ochrany i možnost využití.

Sdílet