Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

NOVINKA: Bezpečnější výjezd z hasičské stanice

Hasiči v Chodově (Karlovarský kraj) jsou dle dostupných informací prvním hasičským sborem v České republice, který využívá zajímavou novinku pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Město Chodov nechalo, v rámci rekonstrukce silnice druhé třídy procházející městem a budování nové technické infrastruktury související s touto stavbou, instalovat pro zvýšení bezpečnosti při výjezdu zásahových vozidel (jako doplňující prvek ke světelnému signalizačnímu zařízení) do asfaltového povrchu několik kusů pozemních zapuštěných světel.

Jedná se o soustavu LED světel od firmy LEC Lyon z Francie. Konkrétně máme osazený moderní typ LEC Lyon Ref. 2853 E Luxembourg, který je masivní konstrukce odolné i nákladním vozidlům, 24 V, 10 mm polykarbonáto­vé sklo.

Jde o 5 kusů LED světel ve vozovce na úrovni stožáru signalizačního zařízení (z každé strany křižovatky 3× 5 ks v pravém jízdním pruhu) a jsou řešeny tak, že každé svítidlo obsahuje 2× 24 ks červených diod, které svítí přerušovaně společně s červenými světly semaforů pod úhlem 17°.

Řidič blížící se k semaforu je upozorněn přibližně 10 až 15 metrů před semaforem červenou výsečí, která svítí směrem nahoru. Je to doplněk klasických semaforů v případě, že jej řidič „přehlédne“. Při spuštění a testování těchto semaforů byli někteří řidiči překvapeni a velmi pružně reagovali na světelnou signalizaci.

Dle zatím poměrně krátkých zkušeností při použití v ostrém provozu se jeví, že tento systém velmi účinně napomáhá ke zvýšení bezpečnosti při výjezdu hasičských vozidel. Jsem rádi, že se moderním technickým zařízením zvyšuje bezpečnost v silničním provozu při jízdě hasičů k zásahu.


Používá váš sbor podobnou vychytávku? Nebo vás při čtení napadlo něco jiného? Napište nám!


Za JSDH Chodov
Jiří Kot
www.sdhchodov.cz

Sdílet