Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dýchací přístroj ACSfx od firmy Scott

Představujeme vám vzduchový izolační dýchací přístroj, produkovaný nadnárodním koncernem Scott Health α Safety Ltd. v britském výrobním závodu, který nese označení ACS.

Redakce měla k dispozici prostřednitvím firmy LIFE LINE plus s.r.o. IDP Scott ACSfx, což je nejlepší certifikovaná varianta pro použití u hasičských sborů z řady ACS. Firma kromě něj produkuje také model ACSf, určený pro potřeby hasičů, který je jen jednodušším odvozením typu fx. Modelových řad dýchacích přístrojů pro hasiče vyrábí Scott mnohem více, v užívání vešly Scotty zejména u pražských městských hasičů a jednotky pražského ruzyňského letiště, ta je používá dodnes.

Základní popis

Vzduchový dýchací přístroj Scott ACSfx je přetlakový autonomní dýchací přístroj s otevřeným dýchacím okruhem, nezávislým na okolní atmosféře. Vzduch je dodáván z tlakového zásobníku (lahve), který lze měnit.

Způsob dýchání je dle běžných standartů, čili uživatel při nádechu vyvolá pokles tlaku ve středotlaké části vzduchového obvodu, tím dojde k otevření průchodu redukčního ventilu a následnému proudění do něj. Výdech plynule odchází z obličejové masky Vision 3.

Scott ACSfx je složený ze tří hlavních částí – nosiče, ve kterém je vzduchový obvod (redukční ventil, hadice, manometr s výstražnou píšťalou, plicní automatika), tlakové lahve, jenž se do něj upevňuje pomocí rychlospony a obličejové masky.

Standartní manometr lze nahradit jeho digitální variantou, dále lze přístroj doplnit o ,,mrtvého muže“ či elektronickou bezdrátovou telemetrii. Na přání může být vybaven také druhým vývodem vzduchu. Co se týká zásobníků tlakového vzduchu, i zde je možné vybírat z několika variant. Může být ocelová odlehčená, kompozitní s hliníkovým jádrem či celokompozitní. Ventily lahví mají rovněž vícero provedení, běžným je klasické jeho umístění na konci lahve s horním způsobem manipulace, jako lepší řešení se však jeví jeho boční umístění, které má práve Scott ACSfx, já však měl na přístroji klasiku (lahev pro IDP Propak). Plicní automatika je pouze v jedné variantě. Obličejová maska je model Vision 3.

Dýchací přístroj lze sundat ze zad, aniž by muselo dojít k jeho předchozímu deaktivování. To umožňuje uživateli plynulou činnost a snadnější pohyb ve stísněných prostorách tím, že jej může tlačit vpřed či táhnout za sebou.

Zádový nosič

Zádový nosič dýchacího přístroje ACS je vyroben ze směsi kevlaru a pyrokarbu. Jeho tvar, resp. samotná konstrukce byly vyvíjena v těsné spolupráci s jeho budoucími potencionálními uživateli, tedy s hasiči. Jeho konečné řešení se zádovou měkkou tvarovanou deskou poskytuje uživateli dostatečný komfort i při dlouhodobém nošení a také dostatek pohybu. Ramenní popruhy včetně desky jsou vyplněny žáruvzdornou pěnou. ¨Dobrému pohybu s nasazeným IDP výrazně přispívá stavitelná bederní část, kterou si hasič může přesadit dle potřeby.

Venkovní část nosiče je určena pro tlakovou lahev, jenž se na něj upíná snadno pomocí rychlospojky.

Tlaková lahev a vzduchový obvod

Tlakový zásobník vzduchu může být buď ocelový či kompozitní s hliníkovým nebo plastovým jádrem. Objem vzduchu je 6,8 l. Testovaný model měl kompozitní lahev s hliníkovým jádrem, 6,8 l/30 MPa od firmy Luxfer. Lahve mají pryžové kryty spodní i horní části. Na lahev navazuje vzduchový obvod, složený z přípojky tlakové lahve, redukčního ventilu, tlakoměru, klasické varovné píšťaly a připouštěcího ventilu. Alternativně lze umístit na nosič dvojici tlakových lahví 6 l/ 30 MPa.

Armatury a spojky jsou vyrobeny z nerezu, niklu či mosazi, tlakové hadice odpovídají provedení pro požární ochranu.

Plicní automatika má velmi malé rozměry, chce to opět trénink jejího nasazování na masku v rukavicích.

Co jí lze vytknout, souvisí právě s rozměry. Malé resetovací tlačítko na čelní straně je skutečně ,,malé“. I zde to chce najít grif v rukavicích. Jinak funguje bezvadně. Oproti mnou běžně používanému IDP není automatika vpředu před polomaskou, ale je na levé lícnici masky, zvyk je železná košile, problémy to ale nedělalo.

Obličejová maska

Testovaný model měl jako svojí součást panoramatickou masku s označením Vision 3. Jedná se o celoobličejovou masku s nezkreslujícím žáruvzdorným a nárazuvzdorným polykarbonátovým zorníkem pro skutečně špičkové prostorové vidění. Maska má silikonové vnější těsnění, uvnitř s polomaskou. Bajonetové upínání plicní automatiky je na levé lícnici. Zkoušený model neměl běžně dodávaný pětibodový hlavový kříž se síťkou, byl osazen ,,kandahárovým“ systémem upínání, certifikovaným na přilbu Gallet. Zde se projevil drobný nedostatek. Kandahár je oproti jiným výrobců jinak konstruovaný, při jeho upínání na přilbu musí uživatel klip zhruba v polovině ohnout, aby jej bezpečně zacvakl do držáku. Toto není ideální řešení, i když tréninkový proces nasazování toto časem bez problému eliminuje. Při jednom ze zásahů se mi i přes x předchozch nandavání podařilo nasadit pravou stranu kandaháru za spouštěč přilbových brýlí.

S přístrojem ASCfx lze použít také masky Panaseal, Panavisor či Promask PP.

Při nandání dýchacího přístroje na záda nositele postupujeme stejně jako u přístrojů jiných výrobců. Musejí být povoleny ramenní popruhy, které se po tzv. nahození dýchacího přístroje dotáhnou. Bederní popruh se zapne pomocí spony vzápětí. Ještě předtím si uživatel upraví dle své výšky postavy stavitelnou část desky.

Závěr

Přístroj na mě zapůsobil velice dobrým dojmem. Nasazení je bezproblémové, po dotažení popruhů skvěle sedí na zádech, následné nošení je pohodlné. Velmi kvituji možnost nastavení polohy bederní části nosiče. Zapnutí přívodu vzduchu otevřením venitlu z lahve jde také snadno. Obličejová maska poskytuje více jak dostatečný výhled, kterému nikterak nevadí lícnicové umístění plicní automatiky, která má malé rozměry. Kvalita zpracování dýchacího přístroje je na vysoké úrovni včetně obličejové masky. Celkově lze hodnotit dýchací přístroj Scott ACSfx známkou 1-.

Mínus je z důvodu horší manipulace s plicní automatikou a také pro obtížnější nasazení masky, resp. kandahárového upínání.

Několik slov od výrobce k přednostem řady ACSf

  • velmi nízká hmotnost oproti klasickým nosičům – jen 3,08kg
  • zvýšený komfort nošení a pohybu-nosič se přizpůsobuje tělu a ne naopak
  • snížení únavy nositele – má měkkou tvarovanou opěrnou desku, speciálně vyvinutou na základě výzkumů osteopatie, tkanin a průmyslových technologií na bázi kevlaru
  • jednodušší údržba a servis – lehce vyjmete celý pneumatický systém a nosič prostě vyperete v „automatce“
  • bezkonkurenční spolehlivost = minimální provozní náklady
  • servis dostupný ve všech zemích EU, tedy i v ČR
  • naprosto samozřejmá je i možnost vyškolení hasičů k plnému servisu
  • možnost použít celou škálu tlakových lahví jak 300 tak 200 barových
  • rozšiřitelnost o vývod na druhou masku, dělenou hadici plicní automatiky, dekontaminační přípojku či dálkový telemetrický modul a jeho velitelský systém
  • je jediným systémem na světě, který využívá novou technologii Thermoflex™.
  • dokonalost je navíc umocněna spojením s osvědčenou maskou VISION 3 (3D maskou opravdu bez zkreslení) dostupnou i s klipy na přilby.

Ve verzi ACSfx představil SCOTT další vylepšení nosiče a to o posuvnou bederní opěrku. Můžete ji výškově nastavit ve třech bodech a přitom se vám nezmění poloha lahve. To je velmi důležité, protože u některých podobných nosičů vás pak láhev mlátí do hlavy nebo přilby.

Technické parametry:

  • hmotnost ACSf 3,08kg a ACSfx 3,1kg; s maskou (0,6kg) má ACSf jen 3,7kg
  • ACSf ve verzi na 2 tlakové láhve má s maskou pouhých 4,22kg
  • aktivace prvním nádechem –20až –30barů
  • maximální průtok vzduchu je více jak 500l/min
  • průtok přemostěním PA (bypasem) 150l/min nominálně
  • statický přetlak v masce 1,0–4,0 mbarů
  • výstupní tlak redukčního ventilu 6,0–11,0 barů při 300 barové láhvi
  • mezní tlak přetlaku cca. 13,5 barů
  • vysokotlaké hadice s pracovním maximem 450barů a nárazem 800barů
  • materiál postroje je speciální tkanina z kevlaru a pyrogardu plněná FR Proban pěnou
  • opěrná deska je z kompozitního polyamidu
  • zadní podložka je za tepla formovaná síťovaná pěna z poliolefinu pokrytá aramidem viskózy
  • popruh láhve je speciální tkanina z kevlaru a pyrogardu
  • spony jsou z nerezavějící oceli a sklem plněného polyamidu

Kompletní animaci ACS s detailními pohledy naleznete zde: http://www.scottsafety.com/…nimation.htm

To podstatné na závěr:

  1. Cena setu – nosič ACSf +6,8l/30 MPa kompozitní tlaková láhev+ maska VISION 3 je 29.515,–Kč a s ocelovou 6l/30 MPa lahví jen 23.275,–Kč bez DPH.
  2. Přibližná cena provozních nákladů po dobu 12 let je 6.000 Kč

Pro více informací navštivte www.lifeline.cz

Foto: Požáry.cz a Jan Kostík

Sdílet