Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči i loni zachraňovali mnohdy nezodpovědné lidi

Mezi nejzávažnější a nejzodpovědnější úkoly profesionálních hasičů patří záchrana lidských životů a zraněných osob. Nejinak tomu bylo v loňském roce i na území Moravskoslezského kraje, kde jednotky Hasičského záchranného sboru MSK vyjely – někdy ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami – k několika takovým případům. Často po nezodpovědném chování zachraňovaných osob. A někdy museli hasiči použít netradiční řešení, která na stanicích obvykle necvičí…

Snad nejneobvyklejší a zároveň nejbolestivější zásah roku 2010 si připsali na konto profesionální hasiči z Karviné. V polovině listopadu vyjeli do Karviné-Mizerova na pomoc muži, který se nabodl při přelézání festovního svařovaného plotu u mateřské školy na svislou kovovou trubku. Projela mu hlavně horní částí stehna a hrozivě vyčnívala nahoře nad jeho tělem.

Muž (ročník 1971) měl patrně upito. Doslova ležícího na plotě jej objevili kolemjdoucí, kteří jej podpírali až do příjezdu lékaře a zdravotníků. Ti mu dali utišující injekce a pod tělo nosítka ze sanitky. Na těch jej také spatřili přijíždějící hasiči. Protože tradiční použití rozbrušovačky by působilo muži velmi bolestivé vibrace, hasiči se rozhodli použít hydraulické nůžky – jako při vyproštění u dopravní nehody. Za chvíli bylo vše důležité plotu přestřiženo (pod mužem) a svislý kovový úlomek sám vypadl (vyjel) z citlivých míst.

Jeden z prvních loňských zásahů, při němž moravskoslezští hasiči zachraňovali lidi, byl zaznamenán v polovině dubna na řece Morávce. Dvoučlenná posádka terénního vozidla Nissan Terrano se za tmy rozhodla projet „černý“ brod řeky Morávky mezi obcemi Raškovice a Vyšní Lhoty (okres Frýdek-Místek), ale v korytě uvízla a voda dosahovala téměř až po okna vozidla.

Jediným štěstím pro mladý pár, zkracující si přes řeku cestu do zaměstnání, bylo střešní okno, kterým oba vylezli na střechu auta. Mladý muž (ročník 1984) volal na tísňovou linku hasičů o pomoc, ale okolí Morávky neznal (nedávno se sem přestěhoval) a zaměnil „brod“ za „jez“, který se nachází o notný kus dál. Zkomplikoval tak hasičům hledání vozidla ve tmě. Po nalezení značně ponořeného vozidla se dvěma šokovanými lidmi na střeše vjel vyprošťovací speciál do řeky a oba mohli – suchou nohou – přelézt na „korbu“. Vyprošťovací tatra pak vytáhla pomocí navijáku Nissan Terrano z koryta. Cesta k brodu, hledání auta a zásah až po vytažení auta trvaly půlhodinu.

Tehdy jsem napsal, že šlo o trénink na neočekávané povodně. Ty skutečně přišly do Moravskoslezského kraje už za měsíc, ale i při nich se hasiči vyznamenali. Například profesionální hasiči zachránili 18. 5. 2010 odpoledne dvě osoby ze zatopené části Ostravy-Svinova, nazvané Dubí. Muž a žena byli objeveni v chatce, obklopené vodou. Hasiči se na místo vydali neprodleně v nepromokavých kombinézách a s gumovým člunem a oba lidi odvezli do bezpečí.

Jen o dva dny později zachraňovali jejich kolegové v Bohumíně (okres Karviná) řidiče Škody Felicie, který si troufnul vjet do zákazu vjezdu (kvůli zatopené komunikaci), aby si zkrátil cestu zdejší „Myší dírou“. Felicie s registrační značkou okresu Frýdek-Místek se ale neukázala jako dobrý člun a muž zůstal uvězněn na střeše zatopeného auta uprostřed vodní laguny. Dokázal ještě zavolat na tísňovou linku hasičů. Ti si pro něj přijeli záchranným gumovým člunem.

Karvinští profesionální hasiči (asi mají „štěstí“ na neobvyklé případy) zase zasahovali na vodě na začátku července – to museli zachránit jednašedesátiletého tělnatého muže z útrob jezu na řece Olši, když také neodhadl své možnosti a hazardoval v silné vodě se svým životem. Hasičům se jej podařilo s vypětím všech sil zachránit – ze vzduchové kapsy v jezu, kde zůstal zaklíněn na traverze za nohu.

Hasiči po zjištění, ve kterých místech muž leží, použili ihned nafukovací záchranné sáně RS-5 s dvoučlennou posádkou, která měla za úkol slábnoucího muže udržet na traverze, a zajistit mu tak dýchání. Muž ale s hasiči nekomunikoval, byl bledý a pouze drkotal zuby. Do vody byl také nasazen nafukovací člun s dalšími dvěma hasiči na výpomoc hasičům na záchranných saních. Jak sáně, tak člun byly po celou dobu zásahu jištěny ze břehu za pomoci lan. Vzhledem k nutnosti nadlehčovat po celou dobu tělo uvízlého muže byl zásah pro hasiče ve vodě značně fyzicky náročný, protože při každém dalším přiblížení k muži museli překonávat silný proud vody a ještě se museli dostat za padající vodu ke stěně jezu. Proto jim museli pomoci další dva hasiči.

Muže se podařilo hasičům vyprostit až tehdy, kdy jej v padající vodě zvedli nad své hlavy (…), a tím uvolnili uvízlou končetinu. Za půlhodinu od začátku zásahu bylo konečně možné staršího muže dopravit na břeh. Tam jej zjevně vyčerpaní hasiči předali týmu rychlé záchranné služby a byl převezen do nemocnice.

Hasiči vždy oceňují, pokud sami ohrožení lidé zareagují na mimořádnou situaci zodpovědně a navíc svým chováním zabráním dalším možným zraněním a škodám na majetku. Takto zareagoval na konci srpna časně ráno v obci Dvorce (okres Bruntál) řidič osobního automobilu Škoda Forman 135 L na alternativní pohon – LPG. Auto už před příjezdem hasičů začalo hořet a explodovalo. Zbyla z něj prakticky jen kola a karoserie, chování řidiče (ročník 1953) z Opavska ale bylo příkladné. Muž totiž při řízení auta ucítil zápach plynu a dýmu, ihned zastavil, opatrně se podíval pod kapotu motoru a zjistil, že zde silně hoří. Protože viděl, že se oheň rychle šíří k tlakové nádobě na LPG, začal rychle a na bezpečnou vzdálenost zastavovat projíždějící vozidla.

Čeho se muž obával, se skutečně stalo – tlaková nádoba vybuchla. Naštěstí ale nikoho – díky jeho duchapřítomnosti – nezranila, ani nepoškodila jiná vozidla. Hasiči, které přivolal přes tísňovou linku další řidič, uhasili oheň za necelých pět minut a pak zbytky vozidla ochlazovali. Silnici a její okolí uklidili od částí auta a střepů. Vyšetřovatel hasičů určil jako příčinu vzniku požáru technickou závadu na vedení LPG v motorovém prostoru vozidla.

Přírodní síly – tentokrát blesky – ohrožovaly v polovině loňského srpna dva pracovníky firmy ČEZ, jimž se při víkendové opravě drátů elektrického vedení v Ostravě-Svinově zasekla plošina. Z výšky téměř 20 metrů je museli osvobodit profesionální hasiči. Hasiči, vycvičení k manipulaci s nejrůznější technikou, nejprve prozkoušeli s obsluhou plošiny, zda by ji nešlo přece jen alespoň provizorně posunout dolů. Rameno plošiny se ale ani nepohnulo.

Proto hasiči použili bez otálení nastavovací žebřík, kterým se jeden z hasičů dostal zhruba do poloviny ramene. Pak se již vyšplhal až na plošinu přímo po konstrukci ramene. Oba značně vystrašené pracovníky ČEZ spustil dolů do bezpečí pomocí lana v evakuačním postroji. Celý zásah netrval podle hasičů déle než deset minut.

Profesionálním hasičům z Havířova vděčí pětadvacetiletý účastník technoparty v Dolní Suché (okrajová část Havířova, okres Karviná) u bývalého černouhelného dolu Dukla za rychlou záchranu z šest metrů hluboké studny. Když si v noci na sobotu 21. 8. 2010 chtěl ukrýt alkoholické nápoje před ostatními technaři do křoví, nevšiml si odkryté studny (bez víka) a skončil na jejím dně. Na tísňovou linku hasičů zavolal kamarád, který hasiče navigoval až k místu nehody.

Mladý muž v hluboké studni byl při vědomí, ale vzhledem k požitému alkoholu či jiných látek již „trochu hůře“ komunikoval. Hasiči vsunuli do hluboké jámy tři kusy nastavovacího žebříku a dolů mu slezl na pomoc jeden z hasičů, jištěný lanem. Technař (ročník 1984) jako zázrakem vyvázl bez zranění, proto byl schopen vylézt po žebříku nahoru – jako první, hasič lezoucí pod ním jej jistil.

Jiným druhem nezodpovědnosti může být i přechod lávky s příliš vysokou hmotností přecházejících. Jeden takový můstek nevydržel v polovině září pod tělnatým mužem (ročník 1972 a minimálně 130 kg) a jeho otcem v Těškovicích (okres Opava). Mladší z mužů padal čtyři metry do hlubin bývalého lomu na špatně dosažitelné místo. Vyvázl se zlomenou levou nohou. Hasiči zvažovali cestu shora pomocí lezecké techniky, nakonec se jim podařilo dole objevit úzkou rokli, vedoucí až ke zraněnému muži.

Muž byl po ošetření položen na speciální nosítka, která měli ve výbavě opavští profesionální hasiči-lezci. Pak nosítka uchopilo osm mužů a muže přenesli s nutným střídáním s kolegy zhruba 30 metrů úzkou roklí zpět až k jedinému autu, které tam bylo schopno dojet – Mitsubishi („džíp“) lezeckého týmu HZS MSK z Ostravy-Poruby. Muž z Ostravy byl na nosítkách uložen na zadní výklopnou část vozidla a převezen zhruba 300 metrů k vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice.

V říjnu zase museli profesionální hasiči z Havířova vyjet na pomoc do pekárny v Havířově-Bludovicích (okres Karviná). Pracovnice pekárny měla dva prsty ve stroji na zpracování těsta. Hasiči rozřezali litinový límec stroje rozbrušovací motorovou pilou za stálého chlazení vodou, a to po obou stranách, aby bylo možno límec i prsty uvolnit. „Pacientka“ byla po celou dobu při vědomí a aktivně spolupracovala. Sanitka ji pak odvezla k ošetření do nemocnice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet