Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Setkání kynologických týmů USAR

V Chomutově se konalo setkání kynologických týmů USAR ze všech složek IZS ČR včetně zahraničních kolegů se svými speciálně vycvičenými psy na vyhledávání osob ze sutin.

Ve čtvrtek 25. srpna se sjelo do Chomutova několik kynologických týmů ze všech složek Integrovaného záchranného systému ČR včetně zahraničních kolegů. Okolo deváté hodiny ranní se sešly všechny záchranné týmy se svými psy v areálu Odborného učiliště PO Chomutov, aby se navzájem představily svým kolegům a porotě. Na místě bylo několik záchranných týmů IZS a to z Horské služby, Městské policie hl. m. Prahy, ČČK Brno, Civilní ochrany a SZBK ČR. Pozornost však poutali polští hasičští kolegové se svým polským nápisem na zádech Straz.

Poté následoval přesun mezi Chomutov a Jirkov ke Kamencovému jezeru, kde vše mohlo vyvrcholit. První etapa byla zaměřena na vyhledávání zraněných osob ze sutin během bílého dne, druhá na vyhledávání zraněných osob během noci, kde byli figuranti zaklíněni několik metrů hluboko pod sutinami.

Na místě byli nasazeni i členové protiteroristické jednotky Policie ČR a pyrotechnici. Rychlost a efektivitu akce sledovali pozorovatelé ze zahraničí, například Velké Británie či Rakouska.

Dosud největší cvičení tohoto druhu na území České republiky pořádalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. Akce probíhala formou soutěže. „Během ní budou simulovány reálné podmínky zásahu. Kynologové mají za úkol co nejrychleji vyhledat osoby zavalené v sutinách a záchranáři jim poskytnou ošetření,“ popsal Petr Kopáček, tiskový mluvčí GŘ HZS ČR.

Psovodi pracovali v denních i nočních hodinách a spolu se svými čtyřnohými kolegy budou vystaveni extrémní fyzické a psychické zátěži. Jak vysvětlil hlavní rozhodčí závodu, Gustav Hotový, námětem cvičení je útok na tři strategické objekty zároveň. „Vzhledem k rozsahu neštěstí Česká republika požádá o rychlou mezinárodní pomoc kynologické týmy ze sousedních zemí,“ uvedl Hotový.

První místo v soutěži kynologických týmů nakonec ukořistil tým Horské služby ČR ve složení Vlastimil Maxa a Robert Hýča. Jako druzí se umístili David Voborník a Milena Macháňová, kteří reprezentovali Městskou policii hlavního města Prahy. Na třetí místo pak dosáhly hned dva týmy – Ladislav Kletenský a Martina Dostálová ze Svazu záchranných brigád kynologů ČR a Jitka Hermanová a Bronislav Přibyl reprezentující Český červený kříž a rovněž Svaz záchranných brigád kynologů. Nejlepší polský tým skončil na 5.místě.

Od roku 2003 se pod taktovkou generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR konají pravidelné atestační zkoušky kynologů-záchranářů, kteří musí opětovně prokazovat svou odbornou, fyzickou a zdravotní připravenost. Takto připravené kynology lze na základě dohod o spolupráci v rámci integrovaného záchranného systému využít k zásahu při sutinovém vyhledávání osob ve zřícených budovách, k plošnému vyhledávání při pátrání po pohřešovaných osobách a k zapojování do mezinárodních záchranných operací. V současnosti je v ČR celkem 26 držitelů kynologických atestů se specializací na plošné nebo sutinové vyhledávání.

Vybavení kynologa – záchranáře
Standardní výbavu kynologa-záchranáře tvoří: ochranná přilba, pracovní oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi ( z odolného, nepromokavého, ale dobře propustného materiálu), pevná kotníková obuv, pracovní rukavice, chirurgické rukavice, svítilna, chemické světlo, respirátor, ochranné brýle, píšťalka, dále lékárnička, nůž, doklady, osobní hygienické potřeby, ledvinka a batoh. Každý kynolog – záchranář musí mít přirozeně vybavení i pro svého psa – postroj na práci ve výškách pro psa, vodítko a obojek, náhubek, osvětlení psa, jídlo a krmení pro psa.
K doporučené výbavě kynologa – záchranáře patří mj. zahřívací chemické polštářky, pro psa pak bedna, dečka a návleky.


Foto: Lukáš Vejvar
Text: Lukáš Vejvar, Dušan Stuchlík a Petr Kopáček
Sdílet