Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče už zaměstnávají požáry trávy

Přes mrazivé počasí posledních dnů hasiče v Jihomoravském kraji zaměstnávají požáry trávy a dalších porostů. Jen ve čtvrtek vyjížděli k pěti požárům.

Ilustrační foto

Největší požár hasiči odpoledne likvidovali u Strážnice na Hodonínsku. V rekreační zóně na okraji chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty oheň vzplanul na dvou místech a z ohnisek se v suchém porostu ve větrném počasí rozšířil na plochu zhruba 700 krát 80 metrů. Požár byl hasičům ohlášen v 17.27 hodin a k jeho likvidaci vyjely tři jednotky hasičů. Oheň sežehl trávu, náletové dřeviny a také část staršího vinohradního porostu. Jen díky intenzivnímu zásahu hasičů se požár nerozšířil do sousedních vinohradů a na rekreační chaty. Škoda nebyla vyčíslena, požár vzplanul kvůli nedbalosti při pálení suché trávy ze zahrad. Od ohniště ponechaného bez dozoru se oheň rozšířil do okolí.

Na Hodonínsku hasiči ve čtvrtek likvidovali také požár trávy na ploše několika čtverečních metrů u hřiště v Žarošicích. Další požáry trávy a polních porostů hasiče zaměstnaly i v Letovicích na Blanensku, ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku a ve Vyškově – Rybníčku, kde hořel porost na náspu dálnice.

Požáry trávy ve většině případů způsobuje nedbalost při pálení odpadů ze zahrádek, případně při pálení klestí. I když požáry trávy zpravidla končí beze škody, hasiči při nich každoročně zaznamenávají řadu úrazů tyto požáry mají i tragické následky. Pálení trávy, které se vymklo kontrole, se stalo loni v březnu osudným seniorovi v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Muž rychle šířícím se plamenům nestačil uniknout a vážným popáleninám po převozu do nemocnice podlehl. Na jaře roku 2009 si pálení odpadu na zahrádce vyžádalo život 66letého muže v Troubsku na Brněnsku. Muž u ohniště zřejmě ztratil rovnováhu a spadl do plamenů.

Ohniště k pálení suchých zbytků listí a porostů by lidé vůbec neměli zapalovat ve větrném počasí. I v bezvětří je ale ohniště třeba zajistit proti šíření požáru do okolí minimálně metr širokým pásem holé zeminy. Před zapálením ohně by si lidé měli připravit zahradní hadici nebo konev s vodou ke zkropení nežádoucích plamenů. Měli by mít po ruce i další jednoduché hasební prostředky – lopaty, případně i písek na udusání a zasypání žhnoucích uhlíků vedle ohniště. Během pálení je ohniště třeba kontrolovat a po skončení spalování odpadu ohniště řádně prolít vodou. A pokud se pálení vymkne kontrole, požár je třeba bez prodlení ohlásit hasičům na tísňovou linku 150 nebo 112. Hasiči se také přes opakovaná upozornění stále setkávají s případy plošného vypalování porostů. Jejich vypalování přitom zákon o požární ochraně zakazuje a za hrubé porušení zákazu ve správním řízení hrozí pokuta až do 25 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet