Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubickém kraji hasiči denně likvidují požáry trávy

Každý den vyjíždějí hasiči v kraji likvidovat požáry trávy a lesního porostu. Jeden z takových požárů se odehrál například v Přelouči, kde majitel uklízel po zimě zahradu právě vypalováním starého porostu.

V těsné blízkosti ale stála truhlárna, a tam se plameny naštěstí nepřenesly a to díky rychlému zásahu hasičů. Uchráněny byly hodnoty v řádech několika milionů korun – rodinný dům a truhlárna. Majitel zahrady dostal od vyšetřovatele na místě blokovou pokutu.

Počet požárů v měsíci březnu roku 2011 vzrostl oproti stejnému období minulého roku o 400 %. V roce 2010 tvořily požáry trávy 22% z celkového počtu požárů v Pardubickém kraji. Oproti tomu v letošním roce je to již 57%. Nejvíce požárů trávy – 53 – vzniklo do 14. března 2011. Poté zapršelo a další série požárů trávy nastala od 23. března 2011, kdy vzniklo dalších 27 požárů.

Jeden z největších požárů likvidovali hasiči 9. března u Třebovic na Orlickoústecku. Požár se rozšířil na plochu o rozloze 7 hektarů trávy a asi 10 arů lesa. Na lesním porostu byla škoda vyčíslena na 20 tisíc korun. Mezi další velké požáry se řadí i ten, který vypukl 2. března u obce Hlavečník na Pardubicku. Ač tady nedošlo ke škodě, plameny spálily trávu na 7 hektarech.

V roce 2010 nebyly při šetření příčin vzniku požárů uloženy pokuty, ale v roce 2011 bylo uloženo celkem 7 pokut. Výše sankcí se odvíjí také od rozsahu požáru a případně i výše škody způsobené tímto požárem. Zdá se, že se málo pokutuje, ale na mnoho malých požárů trávy jednak vyšetřovatel nevyjíždí, ale předně na místě se nevyskytovala žádná osoba a nebylo možné prokázat spáchání přestupku.

Hasiči znovu a znovu upozorňují na to, že za „vyčištění“ zahrady ohněm zaplatí lidé i několikatisícovou pokutu. Při plošném vypalování porostů se dopouští lidé přestupku dle zákona o požární ochraně, za který jim hrozí pokuta do 25 tisíc korun. Fyzické osoby mohou provádět kontrolované spalování hořlavých látek, např. shrabanou trávu pálit na hromadě.

Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby taktéž nesmí plošně vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou navíc povinny, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby se při plošném vypalování porostů dopouští přestupku dle zákona o PO, za který jí hrozí pokuta do 500 tisíc korun (stejná pokuta hrozí pro nenahlášení požáru).

Dále jsou povinni spalování předem oznámit příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Navíc dle zákona o PO pro fyzické osoby, podnikající právnické a podnikající fyzické osoby je povinnost bezodkladně oznamovat každý vzniklý požár příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet