Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři cvičili s vrtulníkem

Dva náročné praktické výcviky absolvovali letečtí záchranáři HZS Jihomoravského kraje za pomocí vrtulníků BELL 412 z letky Policie ČR.

První výcvik u Omic na Brněnsku simuloval záchranou akci, kdy bylo třeba osobu zachránit ze stromu. S touto záchrannou akcí se potkávají záchranáři hlavně v případě povodní, kdy není jiná možnost, jak se ke člověku v nouzi dostat než za pomoci letecké techniky. Záchranáři se pomocí palubního jeřábu spouštěli k figurantovi, kterého záchranným postrojem připoutali k sobě a vyzvedli na palubu vrtulníku. Při výcviku procvičovali hlavně přesnost a koordinovanost mezi leteckým záchranářem a pilotem vrtulníku, protože v případě takové záchranné akce mnohdy rozhodují jen desítky centimetrů.

Při druhém výcviku v Rosicích na Brněnsku nacvičovali hasiči – letečtí záchranáři záchranu osob ze střechy budovy. I zde využili palubního jeřábu, kdy se k osobě, která uvízla na střeše budovy, nejprve spustili. Figuranta pak podle zdravotního stavu a za pomocí palubního jeřábu v záchranném postroji nebo v transportních nosítkách vyzvedli na palubu vrtulníku a tím dostali do bezpečí.

Výcviky leteckých záchranářů HZS Jihomoravského kraje se uskutečňují podle dlouhodobého plánu schváleného MV – Generálním ředitelstvím HZS ČR. Tento plán se sestavuje vždy na konec kalendářního roku. Zapracovávají se do něj výcviky, které simulují reálné záchranné akce, s nimiž se mohou letečtí záchranáři během roku setkat – jako například právě zmiňovaná záchrana ze stromu, záchrana ze střech budovy, ale i záchrana z mostních konstrukcí, z el. vedení a nebo z vody či z nepřístupného terénu. Kromě záchrany osob se jednotky HZS JmK i SDH obcí během roku systematicky školí i prakticky připravují k plnění hasícího vaku.

kpt. Ing. Milan Tlamka
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet