Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Českém Těšíně otevřeli soukromé hasičské muzeum

První soukromé hasičské muzeum na území Moravskoslezského kraje bylo otevřeno ve středu 1. 6. 2011 odpoledne v centru Českého Těšína (okres Karviná). Provozuje jej vydavatel hasičské literatury, sběratel hasičských předmětů a nadšenec do hasičské historie Josef Jendřišak.

Ten chce do expozic přilákat hlavně základní a další školy z okolí, aby si připomněli historii hasičstva v regionu, ale také pro jejich výchovu. Vstupné je dobrovolné.

V kraji – přesněji v Ostravě-Přívoze – funguje úspěšně již šest let Hasičské muzeum města Ostravy, které za tu dobu navštívilo 34 tisíc osob. Další malé expozice, vitríny či „síně tradic“ mají dobrovolní hasiči na svých zbrojnicích. Josef Jendřišak vytvořil „své“ muzeum sám, pouze ze svých vlastních sbírek i peněz, nezávisle na sborech dobrovolných hasičů i na městu Český Těšín.

Slavnostní otevření muzea se konalo ve středu v pronajatých přízemních prostorách v Ostravské ulici 285 (dříve tu byla prodejna) a po uskutečnění některých drobných i větších úprav.

Muzeu vévodí historická hasičská koněspřežná dvoukolová hasičská stříkačka sundávací s předním povozem z roku 1887, vyrobená firmou Hiller Brno, a také tři přenosné motorové stříkačky PS 800 Stratílek z roku 1944, PS 3 a PS 8 z pozdějších let. Nejstarším exponátem je zřejmě kožené vědro z roku 1850, výrobce není znám.

Soukromé hasičské muzeum je v první části zaměřeno na historii hasičských sborů v Českém Těšíně, která sahá až do roku 1870. Na panelech jsou vedle toho vyvěšeny historické hasičské noviny a další tiskoviny, vystřihovánky moderních zásahových vozidel, hasičské nášivky, medaile, zajímavě je zpracována i část, věnovaná hasičské filatelii a jejím úspěchům v ČR a Polsku. Muzeum doplňují zásahové přilby, zmenšené modely vozidel, hračky pro děti, fotografie a další exponáty, včetně pivních půllitrů.

Josef Jendřišak zatím o pomoc či spolupráci město Český Těšín nežádal, protože měl „starosti“ s muzeem. Nevylučuje však, že by minimálně pozvánka do expozic – pro turisty – byla součástí zdejšího informačního centra. Není vyloučena ani spolupráce s Hasičským muzeem města Ostravy, které provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje v objektu města.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet