Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražská Pohotovostní motorizovaná jednotka slavila narozeniny

Minulý týden oslavila Pohotovostní motorizovaná jednotka pražské policie své již 55té narozeniny. K jejímu vzniku došlo v červnu 1956 a byla určena jako celoměstský útvar k rychlé reakci v oblasti veřejného pořádku a kriminality.

Pietní místo - ppor. Michal Braniš

Zpočátku její mobilnost zajišťovaly motocykly Jawa 500 a sovětské M-72 s postranními vozíky, později vozidla Škoda 1101 P „Bojový Tudor“, 1201 a 1202 STW S postupem času byla vybavena vozidly Volha, nejprve typem 21 v modrobílém provedení, později typem 24 ve žlutobílém provedení (i když mnozí jistě pamatují tyto „carevny“ již v provedení zelenobílém s nápisem POLICIE, jak ještě nějaký čas jezdily po sametové revoluci). „Péjáci“ rovněž jezdili v Ladách 1201, sedlali Škodovky 120, Favority, Formany a přes Felicie a Fabie se dostali k Octaviím, které tvoří současný vozový park.

V současné době má PMJ základnu v pražských Ďáblicích, odkud hlídky vyjíždějí ve dne i v noci do pražských ulic. Při své činnosti jsou řízeny operačním důstojníkem z budovy v Kongresové ulici na Praze 4, kde je zajišťováno i odbavování hovorů na tísňové lince 158. Všechna vozidla PMJ jsou vybavena GPS, takže operační důstojník má neustále aktuální přehled o jejich poloze a může na místo události vyslat nejbližší vozidlo. V současné době se rozjíždí projekt přímého kontaktu hlídek PMJ i s ostatními operačními středisky IZS a to za užití terminálů MATRA. Tím bude možné v budoucnu přímé spojení mezi na místě čekajícími policisty a např. vozidlem na místo jedoucích hasičů.

Při slavnostním služebním srazu, který se konal v areálu útvaru předal ředitel Krajského ředitelství Policie hl. m. Prahy plk. Mgr. Martin Vondrášek příslušníkům PMJ a dalším spolupracovníkům Medaile vedoucího odboru PMJ a útvaru byl slavnostně předán nový prapor. Při ceremoniálu byl tento prapor požehnán kaplanem vojenské policie. Rovněž bylo vzpomenuto na příslušníky PMJ, kteří zahynuli při výkonu služby. Nejznámějším případem je smrt šestadvacetiletého ppor. Michala Braniše, který podlehl střelným zraněním, které utržil při zákroku proti ozbrojenému pachateli v tramvaji č. 11 v pražských Nuslích v červnu 1997. Nebyl bohužel však sám, při výkonu služby zahynuli i jiní příslušníci PMJ.

Pražští hasiči „Péjáky“ dobře znají, setkávají se téměř u všech mimořádných událostí, od potůčku, vylitého z koryta po dopravní nehody, kde zajišťují místo zásahu a usměrňují provoz ostatních vozidel, až po požáry. Zde napomáhají například při evakuaci osob, řízením dopravy a podobně. Každé vozidlo PMJ je mimo standardní výbavu vybaveno i automatizovaným externím defibrilátorem. Příslušníci PMJ slouží v černé pracovní uniformě a jsou od ostatních policistů rozeznatelní díky znaku jednotky na pravém rukávu. Ve znaku tvaru štítu mají okřídlené kolo se siluetou Pražského hradu a meč.

O tom, že policisté PMJ mají pomoc občanům v krvi svědčí například i to, že mnoho jejich příslušníků ve svém volném času vykonává práci např. u dobrovolných hasičských sborů, vodní záchranné služby, či jako zdravotníci červeného kříže. Až se s „černými kombinézami se znakem PMJ“ příště u zásahu potkáte, vězte že máte vedle sebe kolegy, kteří jsou vám kdykoliv ochotni profesionálně pomoci a nebojte se jim říci, čím by vám v danou chvíli mohli usnadnit splnění vašeho náročného úkolu.

Sdílet