Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spolupráce hasičů a armády při záchraně

Speciální bezpečnostní opatření, které HZS Zlínského kraje přijal před koncem roku, jako prevenci při možných zásazích na horách během sněhové kalamity, přineslo své výsledky při záchraně mladíka v těžkém terénu u Tesáku na Kroměřížsku.

Dne 15. 1. 2006 v 02:30 hod. jsme byli požádáni o pomoc při záchraně mladíka z těžkého horského terénu u Tesáku.

Operační středisko HZS Zlínského kraje přijalo na lince 112 tísňové volání se žádostí o urgentní pomoc a záchranu lidského života. Hasiči se tak dověděli, že od večerních hodin byl v okolí horského střediska Tesák pohřešován sedmnáctiletý mladík, který se ztratil po lyžování na svahu.

Mladík byl nalezen v silně podchlazeném stavu dobrovolnými záchranáři z Rescue Team Tesák. Tuto záchranářskou skupinu tvoří pět horských nadšenců a dobrovolných hasičů z okolí, kteří „suplují“ horskou službu. Pro podmínky na horách jsou dobře vybaveni a k dispozici mají i sněžný skútr.

Mladík se ztratil po lyžování na svahu někdy kolem 17:00 hod. O něco později po něm bylo vyhlášeno pátrání a kolem 21:00 hod. byli o pomoc policií požádáni i členové záchranného týmu z Tesáku. Hledání v těžkém kopcovitém a lesnatém terénu bylo náročné a trvalo řadu hodin. Kolem druhé hodiny ráno, když už se schylovalo k přerušení nočního hledání, narazil jeden z dobrovolníků na stopy v lese. Dalším hledáním a voláním zaslechl slabý hlas. O několik minut později byl mladík nalezen na okraji vysokého lesa, v hlubokém sněhu a ve velmi nepřístupném terénu zaváté strže. Byl vyčerpaný, promrzlý a téměř nemohl komunikovat.

Záchrana mladíka za pomoci skútru nebo tažení jeho těla lesem do 500 m vzdálené chaty bylo v hlubokém sněhu nemožné. Jeho zdravotní stav vyžadoval okamžitý zásah ze vzduchu a transport do nemocnice. Dobrovolný záchranář mu poskytl ze své výbavy termopřikrývku, která uchovala zbytky jeho tělesné teploty. Když chtěl volat na pomoc profesionální záchranáře, tak zjistil, že na mobilním telefonu nemá signál svého operátora. Bez váhání vyndal kartu z přístroje a dovolal se na tísňové volání linky 112.

Operační důstojník bleskově vyhodnotil situaci a do akce povolal vrtulník Letecké pátrací záchranné služby (Search and Rescue Team) Armády ČR z vrtulníkové základny Bochoř u Přerova.

Do příletu vrtulníku se urychleně připravili dva letečtí záchranáři profesionálních hasičů ze Zlína. Shodou okolností a náhod zrovna sloužil prap. Radek Polášek, hlavní krajský instruktor lezeckých družstev HZS ZLK a další velmi zkušený instruktor lezeckého družstva Zlín pprap. Pavel Šustr. Oba se přesunuli na letiště ve Štípě, kde při jejich příjezdu už nalétával vrtulník armády. Ihned nasedli na palubu a vyletěli směrem k Tesáku.

Před přiblížením k vrcholu Tesáku se podařilo rozsvítil celý lyžařský svah, který byl v noci ideálním orientačním bodem pro další postup pátrání ze vzduchu. V blízkosti svahu se však objevila mlha a nepříjemný nárazový vítr. Pilot musel naletět z opačné strany a mlhu podletěl.

V dalších minutách pátrání se jako rozhodující ukázaly zkušenosti dobrovolného horského záchranáře. Ten měl u sebe dostatečně výkonnou svítilnu s regulací a perfektně navedl ze země pilota vrtulníku do místa záchrany.

V samotném prostoru zásahu se objevily další problémy. Na jedné straně údolíčka vysoký les a na druhé straně příkrý svah. Přistání vrtulníku nemožné a záložní přistávací plocha na lyžařském svahu daleko. Pilot se rozhodl pro riskantní manévr záchrany ze vzduchu.

Ve velmi stísněném vzdušném prostoru zachoval vojenský pilot ocelové nervy a přiblížil se ke zraněnému na padesát metrů. Přes nepřízeň počasí a vířící se sníh vysadil pod sebe na laně dva záchranáře hasiče s nosítky a jednoho záchranáře Armády ČR.

Pod vrtulníkem se záchranáři okamžitě propadli do metr a půl hlubokého sněhu, kterým se brodili až k mladíkovi a jeho zachránci. Společně ho všichni naložili do transportního lůžka a po sněhu dopravili pod vrtulník. Mladík byl ukotven do zvedacího vaku a pod dohledem vytažen na palubu. Postupně se do vrtulníku dostali i ostatní záchranáři s vybavením.

Ve vrtulníku byl mladík předběžně prohlédnut ke zjištění rozsahu možných zranění. Byly mu sundány těžké lyžařské boty a byl zbaven sněhu pod oblečením. Teplo v kabině vrtulníku mu udělalo evidentně dobře, a tak se záchranáři dozvěděli, že mladík po lyžování na svahu sešel z cesty a v lese zabloudil.

Mezitím byl na místo přistání ve Zlíně vyslán vůz zdravotnické záchranné služby, který si také mladíka převzal do své péče. Ten byl převezen do nemocnice k nutnému vyšetření a hospitalizaci. Akce záchranářů byla ukončena odletem vrtulníku v 04:15 hod.

Celá záchranná akce tak skončila velmi dobře a byl čas na sdělení zážitků a vyhodnocení zásahu. Sami hasiči ocenili mimořádný výkon armádního pilota vrtulníku SAR týmu, který prokázal úžasné schopnosti při práci se svým strojem v obtížných podmínkách. Podobné akce jsme již v minulosti společně cvičili, ale tohle byl první „ostrý“ zásah tohoto druhu ve Zlínském kraji.

Další mimořádné ocenění patří dobrovolným horským záchranářům Rescue Team Tesák. Díky jejich zkušenostem a znalostem se podařilo mladíka v lese najít a přivolat další nutnou pomoc.

Všichni záchranáři se shodli na tom, že pomoc vrtulníku byla v tomto případě nezbytná a nenahraditelná. Jakékoliv jiné snahy o záchranu promrzlého muže z těžkého terénu by mohly mít přímý vliv na ohrožení jeho života. Záchranáři by byli vystaveni neúnosné fyzické zátěži a několikrát by se prodloužil čas transportu.

Všem patří poděkování.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet