Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomohli ztracenému turistovi

Úspěšnou pátrací akci po ztraceném německém turistovi řídilo operační středisko a telefonní centrum tísňového volání 112 HZS Pardubického kraje

Dne 21. ledna 2006 bylo v 16:55 hodin na telefonní centrum tísňového volání (TCTV) 112 HZS Pardubického kraje přijato volání německy mluvícího turisty o pomoc. Jednalo se o pomoc turistovi, který ztratil orientaci v zasněženém Jeseníku a nevěděl, jak se vrátit zpět, proto zavolal na tísňovou linku. Německy mluvící operátor tísňové linky 112 HZS Pardubice s ním okamžitě začal komunikovat. Na monitoru počítače operátora se ukázala poloha volajícího turisty na mapě. „Německý turista mi řekl, že šel do lesa okolo rybníku na procházku a odbočil z hlavní značené trasy na lesní cestičku, kde narazil na běžeckou trasu a po ní se vydal dále. Po nějaké době ale ztratil orientaci a ocitl se ve velkých závějích,“ uvedl operátor tísňové linky v Pardubicích por. Bc. Michael Moravec. Operační důstojník dle zjištěných informací ihned zatelefonoval do léčebných lázní Prissnitz v Jeseníkách, kde měl být německý turista ubytován. Tím si operační důstojník potvrdil informaci o tom, že německý turista je v léčebných lázních skutečně ubytován.
Datová věta o události a předpokládané místo, kde se turista nachází, ihned putovala na operační středisko hasičů HZS Olomouckého kraje a na Policii ČR v Jeseníkách. „Zaměstnanec lázní okamžitě po konzultaci s námi zajistil znalce místního okolí a domluvili jsme se, že záchranná akce složek integrovaného záchranného systému začne právě u hotelu, z něhož vyrazí hasiči spolu s policisty na pátrání po ztraceném turistovi,“ uvedl operační důstojník a vedoucí operačního střediska HZS Pardubického kraje kpt. Ing. Jan Sabolčík. Operační důstojník z Pardubic si vyžádal mobilní telefonní číslo velitele zásahu složek integrovaného záchranného systému v Olomouckém kraji a všichni zůstávali v kontaktu. Tak se postupně rozjela pátrací akce po ztraceném turistovi.
Při každém uskutečněném hovoru s turistou bylo upřesňováno místo volajícího pomocí mapy na monitoru počítače operátora tísňové linky. Kontaktována byla i horská služba, přivolán k pátrání byl i speciálně vycvičený pes.
Jelikož se vědělo, v jaké lokalitě se ztracený turista přibližně nachází a jelikož se začalo stmívat, bylo nutné vystřelit v daném místě světlice k přesnému určení místa pohybu šestašedesátiletého turisty. Telefonicky pak turista upřesňoval, ze kterého místa vidí zářit světlice. Promrzlého turistu záchranáři nalezli v lesním porostu po více než třech hodinách. Promrzlý turista byl převezen do léčebných lázní Prissnitz, kde byl ošetřen lékařem. Na úspěšné pátrací akci se podílelo operační středisko HZS Pardubického kraje v Pardubicích. Na samotné záchraně turisty se podílelo celkem 15 záchranářů.
Sdílet