Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do hasičského muzea zadarmo

Hasičské muzeum v Ostravě odmění jedničkáře i jejich rodiče.

Malé překvapení připravilo na přelom ledna a února Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze – všichni školáci do 15 let, kteří se prokáží čerstvým pololetním vysvědčením se samými jedničkami, budou mít po čtyři dny vstup do muzea zdarma. Jejich dospělý doprovod, například rodiče či příbuzní (maximálně dva dospělí), zaplatí poloviční vstupné. Tato výhoda platí od úterý 31. ledna do pátku 3. února (včetně). Na oslavu svého školního úspěchu si budou moci děti zatočit dosud funkční ruční klikovou sirénou v jednom ze sálů muzea.
K tomu dostanou školáci se samými jedničkami, kteří přijdou do muzea mezi prvními, malý dárek.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), který muzeum provozuje, tento týden zprovoznil nové a podrobnější webové stránky o muzeu. Dají se nalézt na adrese http://muzeum.hzsmsk.cz .
Dosud byly (a dále jsou) k dispozici informace a fotografie na internetové adrese HZS MSK www.hzsmsk.cz (odkaz na Hasičské muzeum je na úvodní stránce vpravo nahoře).
Nové stránky chtějí nalákat návštěvníky do muzea hlavně větším počtem fotografií. Je tu například i povídání o svatém Floriánovi, patronovi hasičů, mapa, jak se do muzea v Ostravě-Přívoze dostat, otevírací doba a kontakty.

Hasičské muzeum bylo v Ostravě-Přívoze v Zákrejsově ulici otevřeno loni v květnu. V premiérové sezoně ho navštívilo přes 2000 lidí. Je dosud jediné v Moravskoslezském kraji. Zájemci jej mohou najít v této malé ulici za katolickým kostelem (na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze) v bloku několika budov napravo od Archivu města Ostravy.
Expozice je rozdělena do šesti tematických částí: Hasičské modely a modelové situace, Historie hasičství, Videoprojekce, Chemicko-technické vybavení (dýchací technika), Ukázka záchrany osob u dopravní nehody, Historická hasičská technika.
Muzeum je otevřeno od úterý do soboty – během pracovního týdne od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin. Dospělí obvykle zaplatí za prohlídku třicet korun, děti polovinu. V případě větších exkurzí je možné dohodnout individuální termín i skupinové vstupné.
Sdílet