Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Problémy se sněhem se odráží i v psychice lidí

V současné době, kdy lidé kolem sebe i ve všech médiích slyší o sněhové kalamitě, o případech, kdy došlo ke zřícení budov, proboření střech, zraněním a dokonce i smrti v souvislosti se zdoláváním velkého množství sněhu na střechách, mohou citlivější nebo labilnější lidé reagovat na jakékoli známky potenciálního ohrožení přecitlivěle.

Psycholožka HZS Zlínského kraje Mgr. Soňa Pančochová k tomu dodává: „Ohrožení domova, doslovně "střechy nad hlavou“ je obecně značně zneklidňující, vyvolává strach, nabourává důvěru v základní životní jistoty. Určitou roli mohou hrát i média, která v těchto dnech přinášejí rychle a ve velkém množství aktuální informace z celé republiky. Zvýšená „koncentrace“ takovýchto špatných zpráv může v lidech zvyšovat pocit ohrožení".

Ve smyslu rčení „strach má velké oči“ jsou lidé více vnímaví na jakékoli známky možného ohrožení, obávají se např. i drobných trhlin v omítce, kterých si dříve nevšímali, neustále sledují výšku sněhové pokrývky na střeše (i když nesněží nebo mají uklizeno…), citlivěji vnímají různé běžné zvuky (hučení větru v komíně, vrzání dřevěných trámů….) a přisuzují jim znaky nebezpečí. Nejsou potom výjimkou volání na tísňové linky, které nejlépe demonstruje případ ze včerejšího večera.

Dne 14. 2. 2006 ve 20:23 hod. byli hasiči informováni o narušeném balkonu, který hrozí zřícením, v centru Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na stříšce balkonu obytného domu jsou skutečně praskliny ve zdivu desky. Tyto praskliny však byly i u dalších balkonů a jsou staršího data.

Situaci mohou zhoršovat i aktuální zprávy o vývoji počasí, konkrétně oteplení, obleva a potenciální nebezpečí záplav. Zvláště v našem kraji, který byl značně postižen povodněmi v r. 1997, mohou v lidech zprávy o možných záplavách vyvolávat zneklidňující vzpomínky na traumatizující prožitky v době povodní, a současně tak obavy ještě zvyšovat.

Mgr. Soňa Pančochová dále doplňuje: „Obavy, strach a nejistota se může v chování citlivějších lidí manifestovat různými projevy: nervozitou, neklidem, psychosomatickými obtížemi jako například poruchami spánku, bolestmi hlavy, zažívacími obtížemi apod., ale také třeba celkovou nespokojeností, podrážděností až agresivitou“.

Dne 8. 2. 2006 v 09:36 hod. jsme byli přivoláni do Zlína na ul. Mokrá, kde majitelka rodinného domu pod záminkou praskání zdí žádala výjezd jednotky, ale ve skutečnosti chtěla uklidit sníh ze střechy. Velitel zásahu jí řekl, že dům zkontroluje, ale sníh odklízet nebudeme. Majitelka na to reagovala agresivním slovním útokem, který přešel v psychické vydírání i hysterii. Velitel zásahu zvažoval povolání zdravotnické služby k její medikaci.
_____________­________________________­________________________­________
Přírodní pohroma a jiné neštěstí jsou události, které jsou nepředvídatelné, přesahují naše běžné životní zkušenosti a mají výrazný dopad na psychiku téměř každého člověka, který jim musí čelit. Proto se u lidí mohou objevit různé nezvyklé nebo neočekávané projevy.

Je to normální reakce na nenormální situaci. Tyto příznaky se mohou dostavit bezprostředně po události, nebo i s několikatý­denním odstupem.
_____________­________________________­________________________­________
HZS Zlínského kraje nepovažuje výjezd ze včerejšího večera za zbytečný nebo zneužívající hasiče. Lidé mohou vnímat takové nebezpečí a my podobná oznámení vždy prověříme. Veřejnost nemusí mít obavu obracet se na profesionální záchranáře se žádostí o pomoc.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet