Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana tonoucího z ledu

Dvě cvičení se stejným námětem se konala v sobotu 4. března. První v Lužné u Rakovníka, druhé na lipenském jezeře.

V sobotu 4. března v odpoledních hodinách se nedaleko Lužné u Rakovníka konalo námětové cvičení na záchranu tonoucího z ledu a práce hasiče na ledě. Cvičení bylo zaměřené na práci s bourací sekyrou a motorovou pilou na ledu, bezpečnost práce na ledu a v druhé části záchrana tonoucího z ledu.

V první části cvičení bylo úkolem zasahujícího hasiče vytvoření otvoru o velikosti 1.5 m x 1.5 m do ledové plochy pomocí bourací sekyry. Zásah provádí hasič v záchranné vestě a je stále jištěn za pomoci lana družstvem na břehu. Družstvo na břehu jistí hasiče za použití půllodního uzle, stop brzdy a lanem o průměru 11 mm. Dále jsou připraveny prostředky na vyproštění tonoucí osoby, a to nastavovací žebříky, lanové úvazky.

V druhé části je vyproštění tonoucího ve vytvořeném otvoru pomocí nastavovacích žebříků. Imitován je velmi slabý led s nebezpečím prolomení. Hasič postupuje za pomoci dvou žebříků, je stále jištěn na laně družstvem za břehu. Po dosažení tonoucí osoby jí podstrčí jeden ze žebříků a dá pokyn k postupnému vytažení. Po vyproštění se spolu se zraněnou osobou nechá vytáhnout ke břehu do bezpečí. Zde následuje prvotní ošetření osoby a předání ZZS.

Foto: Lukáš Vejvar
Text: Zbyněk Pochman (VZ)

V ten samý den se konalo v Dolní Vltavici na lipenském jezeře tématické cvičení nazvané „Vyproštění-záchrana osob ze zamrzlé vodní plochy“, které pořádala vodní záchranná služba ČČK MS Č. Krumlov a zúčastnilo se ho několik okolních sborů dobrovolných hasičů, kynologů, zástupců vodní záchranné služby ze sousedního Rakouska a záchranářů z řad ZZS, HZS a Policie ČR a jako zajištění asistovala ZZS TransHospital. Cvičení proběhlo za velice náročných klimatických podmínek a prověřilo nutnou součinnost všech složek při záchraně života.

Text a foto: B.Bulíček TransHospital
Sdílet