Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velké cvičení na Náchodsku

Trosky budov bývalé náchodské Tepny našly své poslední smysluplné využití – staly se dějištěm velkého cvičení záchranářů.

Sobotní večer dne 1. října 2011 se po Náchodě rozezvučely sirény a rozblikaly výstražné majáky. Kolony zásahových vozidel dobrovolných hasičů co nejrychleji směřovaly do areálu bývalé Tepny Náchod. Přihlížející občané tak nabyli dojmu, že se stalo obrovské neštěstí. Jednalo se však o cvičení hasičů.

Pokynem ve vysílačce Jana Douchy – velitele Kynologické skupiny hasičů Opatovice nad Labem, se ve 21.00 hodin rozeběhla operace na záchranu osob, které uvízly pod sutinami sesuté budovy. Do akce se kromě kynologické jednotky, zapojily i výjezdové jednotky SDH Náchod, Lipí a Bělovsi a posádka sanitního vozu Českého Červeného Kříže z Hradce Králové.

Hasiči po příjezdu do areálu nejprve uhasili hořící oheň. Dále byli postupně nasazeni čtyři psi – Aimme, Anuschka, Arty a Bayro, určeni pro vyhledání sedmi pohřešovaných osob. „Naši psi, na rozdíl od těch policejních, nepracují s pachovou stopou, ale s pachem, který vzlíná ze sutin, nebo který přinese vítr. Tito psi jsou vycvičeni k vyhledávání pouze živých osob. A je to vcelku logické. Pokud jde o záchranu lidského života, pak se počítá každá vteřina,“ poukazuje Doucha. Psi, kteří byli vybaveni svítícími obojky, svoji práci odvedli stoprocentně, každou žijící zasypanou osobu totiž správně označili.

Následovalo vyproštění osob z trosek hasiči. Ti dále provedli předlékařské ošetření a transport zraněných k sanitnímu vozu, kde se jich již ujali zdravotní záchranáři. „Figuranty byli mladí hasiči z SDH Běloves, účastníci letního tábora pro děti Rescue camp 2011. „Imitace konkrétních zranění figuranty byla pro záchranáře velmi věrohodná. Chtěl bych jim proto poděkovat za perfektní spolupráci. Někteří z figurantů byli pod sutinami poměrně dlouhou dobu. Od jejich „uložení“ při přípravě cvičení, až do samotného vyproštění uplynuly dvě a půl hodiny“ pochvaluje si Jaroslav Čmelík, vedoucí kolektivu MH a člen výjezdové jednotky SDH Běloves.

„Akce tohoto druhu realizujeme tak 1× až 2× ročně a jejich smyslem je prakticky ověřit, případně zlepšit fungování všech složek, tzn. velení, komunikace a organizace tak, aby si jednotliví záchranáři navzájem nepřekáželi nebo se dokonce sami nezranili, takovéto záchranné práce bývají totiž velmi náročné a rizikové i pro samotné zasahující“ zdůrazňuje Doucha. „Práci v sutinách komplikovala tma, povalující se střepy a zvláště nezajištěné kanalizační šachty bez litinových poklopů i mnoho dalších překážek,“ líčí své zážitky ze sobotní noci další účastník akce – Láďa Bek, člen výjezdové jednotky SDH Běloves.

Poslední zraněný byl ošetřen ve 22.35 hod a na vyhodnocení došlo ve 23.10 hod. „Akce proběhla úspěšně a nikomu se přitom nic nestalo, což je také důležité. Po dlouhé době jsem velmi potěšen tím, jak na sebe jednotlivé činnosti plynule navazovaly a jak byly sladěné. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na akci jakkoliv podíleli, zejména pak organizačnímu garantovi – Standovi Hrudíkovi, veliteli SDH Lipí,“ uzavřel noční cvičení Doucha.

Foto: SDH Náchod a SDH Běloves

Ing. Jiří Polák
jednatel a kronikář SDH Běloves

Sdílet