Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS versus JSDH; a focení (původně: Šikana?)

Zdravím kolegy hasiče. Chtěl bych se s vámi podělit o jeden problém a zeptat se na názor ostatních.

Doba je jistě zlá, všude se šetří a čím dál víc teď vnímáme i třenice mezi HZS a JSDH. Ale čeho je moc, toho je příliš.

Dejme tomu, že kolegové z JSDH nedávno zasahovali u DN. Na svém webu následně umístili několik fotografií. Dle obecných zvyklostí (nečitelné SPZ atd.). Den na to přišel telefonát z HZS, že mají fotky odstranit. Někdo z příslušníků se ne nich prý poznal. Jediná fotka, kdy byl vidět v dáli příslušníkův obličej byla smazána.

Jenže aféry a kázání o nezveřejňování fotek dejme tomu pokračovalo i na zasedání SDH atd. Příslušníci argumetovali nevhodností podobných fotek, tím že přeci nebudeme jako „ostatní“ a nebo i tím, že dobráci už nevědí jak se prodat.

Na školení velitelů JSDH se pak důstojník z HZS zmínil, že by velmi nerad aby se dobráci školili v lezecké technice. Že tohle dobrákům prostě nepřísluší a je to příliš komplikované. Tato kritika se pak svezla i na příslušníka, který nám ve svém volnu udělal přesnášku a „sebezáchraně“ a jištění přes opasky, nouzové přes hadice atd. V práci si vyslechl, že školením dobráků by si pod sebou podřezával větev.

A podobných „doporučení“ na to, do čeho všeho se nemají jednotky SDH pouštět jdou z HZS spousty.

Poslední odpověď na možnost pořádání Odborné stáže zněla: Stáže nepůjdou, jednalo by se o narušení víkendového režimu CPS.

Situace je tedy nelehká a čím dál víc je znát, že se nám pokouší několik lidí naše poslání a koníčka velmi znepříjemnit!

REDAKCE: Na žádost autora byla diskuze převedena do obecné roviny.

Sdílet