Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda protéká republikou II.

Další zpravodajství a mnoho nových fotografií od našich spolupracovníků a tiskových mluvčí ze zaplavených oblastí za uplynulý víkend (1. a 2. dubna).Aktu­alizace 16:20

2. duben 2006 dopoledne v obci Lounky na Litoměřicku

Voda v Labi stále stoupá a lidé začínají opouštět své domovy a stěhují se k příbuzným nebo na obecní úřad, kde je zřízeno provizorní ubytování. Snaží se zachraňovat vybavení domácností a odvážejí je na vyšší místa v obci. Nálada je špatná. Jak si mi místní postěžovali, ještě nemají splaceny půjčky z likvidací následků povodní z roku 2002 a už jim voda jejich obydlí ničí znovu.

Odpoledne jsem se přesunul do obce Křešice. Zatopena už je značná část obce a náves je jedno velké jezero. V 15:00 hod. přichází z místního rozhlasu zpráva, které se všichni obávají. Byla vyhlášena evakuace Křešic a přilehlých Nučniček s tím, že voda stoupne ještě asi o jeden metr a předpokládaná doba zatopení je tři týdny. Dnešní noc bude opět pro místní bezesná. Lidé propadají depresím z věčného čekání a často protichůdných informací.

Text a foto : Radek Krahulík http://www.rk-foto.com

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Veselí nad Lužnicí

Během noci i celého dnešního dne voda ve Veselí n.L. opět stoupala. V průběhu dne jsme evakuovali hasičárnu a získali dočasný azyl v Kulturním domě. Byla uzavřena silnice procházející městem i jeho obchvat na hlavním tahu E55 Praha – Č.Budějovice, a město je tak prakticky rozděleno na dvě části. Do nejvyššího stavu z roku 2002 chybí 124 cm vody. Ve městě je zaplaveno cca 250 trvale obydlených domů, evakuováno bylo více než 1000 osob.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí
http://sdh-veseli.hyperlink.cz

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Jihomoravský kraj

Obec Jevišovka v okrese Břeclav a Hrušovany nad Jevišovkou na Znojemsku stále ohrožuje obří jezero, které se dnes v sedm hodin ráno vytvořilo spojením několika lagun napájených z toků Dyje a Jevišovka. Pronikání vody z jezera o rozloze několika set hektarů k domům bránil násep železniční trati z Hrušovan do Jevišovky, v němž se však postupně objevovaly průsaky a částečné trhliny a voda mírně přetékala přes cca 300 metrů drážního tělesa. Odpoledne tlak vody v náspu vytvořil zhruba dvoumetrovou trhlinu. Pracovníci Českých drah se trhlinu snažili zacelit, ale průrva o hloubce cca 60 centimetrů se postupně rozšiřovala a prohlubovala. V 15:30 hodin již dosahovala šířky 10 metrů a oprava není možná. Přestože voda z jezera zatím domy přímo nezaplavuje, z ohledem na možný postup vodní hladiny směrem na Břeclavsko jihomoravský hejtman dnes odpoledne nařídil přípravu evakuace obcí Jevišovka, Drnholec, Nový Přerov a Novosedly. Celkem se jedná o 3718 obyvatel. Hasiči již kontaktují starosty obcí a informují je o všech nutných krocích evakuace a nabízejí pomoc při organizaci odvozu lidí.
Už od včerejška vojáci, hasiči a dobrovolníci v obci Jevišovka zpevňovali a zvyšovali provizorní hráze z pytlů s pískem. Před šířením vodní masy k domům Hrušovan nad Jevišovkou vojáci za městem v polích vybudovali 300 metrů dlouhý a 1,5 metru vysoký val ze zeminy, jehož výšku v sobotu a neděli zdvojnásobili. V nedalekém Hevlíně se záchranářům budováním valů ze zeminy a hrázemi z pytlů s pískem zatím daří bránit zaplavení domů vodou z obřího jezera, které se k obci přesouvá od Dyjákovic po protržení hráze Dyje. Jezero v pátek dosáhlo k silnici z obce k hraničnímu přechodu do Rakouska a stoupání jeho hladiny zatím brání dva nouzové průtoky, které záchranáři vytvořili v tělesu silnice.

U Mikulčic na Hodonínsku hasiči spolu s vojáky dnes dokončují zpevňování cca 300 až 400 metrů hráze řeky Moravy tak, aby zabránili případnému narušení břehů náporem vody. Voda v tomto úseku pod kontrolou vodohospodářů mírně přetéká do lužních lesů. Na jiném úseku hráze v délce dvou až tří kilometrů záchranáři utěsňují místní průsaky vody. Odpoledne hasiči začali pracovat rovněž na tělese Moravy od jezu v Hodoníně směrem ke slovenské Holíči. Zhruba 300 metrů dlouhý úsek hráze, na němž jsou lokální trhliny, opravují pomocí geotextílie a pytlů s pískem.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Střední Čechy

V sobotu Labe po celý den stoupalo, jsou zaplaveny místní komunikace v blízkosti řeky, u Proboštských jezer u Staré Boleslavi přetekly ochranné hráze a voda proniká do polí, postiženo je i několik domů. V Káraném je zaplavena chatová oblast, některé fotografie byly pořízeny z paluby OT-64 káranských hasičů, kteří nás svezli na obhlídku zaplavené oblasti.

Foto a Text: Hynek Obroučka a Jan Kostík

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

2.duben čas 14:15 hod. Ústí nad Orlicí

Situace je na Orlickoústecku stabilizovaná. Na toku Třebovky je stále vyhlášen třetí povodňový stupeň. Orlice však oproti včerejšku stoupla také na III. stupeň povodňové aktivity.
Za Chocní je stále vyhlášen stav nebezpečí z důvodu vylití toku z břehů. Silnice z Ústí nad Orlicí směrem na Letohrad v městské části Černovír je zcela pod vodou a z tohoto důvodu je uzavřena.
Celkový vývoj zaleží na počasí a na tání sněhu na horách. Za včerejší den měl HZS Ústí nad Orlicí 5 výjezdů k událostem.

Info: Václav Hakl

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Olomoucký kraj

Včera 2. 4. 2006 v odpoledních hodinách bylo nasazeno do městské části Černovír velkokapacitní čerpadlo, pomocí kterého se odčerpává voda ze zatopené oblasti do řeky Moravy. Během včerejší noci odčerpávali hasiči vodu například v Černovíře, v obci Liboš, Březka a Moravská Hůzová.

Krizový štáb města Olomouce nedoporučuje občanům zatím odčerpávat vodu ze zatopených prostor v zastavěných objektech, protože vyrovnávaní hladiny by mohlo narušit statiku staveb.

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Ústecký kraj

Hasiči Ústeckého kraje zasahují především na Děčínsku, Ústecku a Chomutovsku. V Ústí nad Labem čerpají profesionální jednotky od včerejšího dne vodu u Mostu Edvarda Beneše. Mariánský most je pro dopravu uzavřen. Dobrovolní hasiči odčerpávají vodu a stavějí přístupovou lávku v obci Povrly a evakuovali rodinu starších manželů. Dobrovolní i profesionální hasiči odčerpávali vodu z laguny v Dolních Zálezlech, ale po protržení postavené hráze bylo čerpání přerušeno. Na Děčínsku zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči o vikendu na 67 místech. Jednotky odčerpávaly vodu ze sklepů ve Varnsdorfu, Šluknově, Děčíně, Krásné Lípě, Rumburku a dalších obcích. Dnes dopoledne odčerpávají profesionální hasiči vodu ze sklepa své požární stanice v Děčíně. V pátek děčínští profesionální hasiči evakuovali zdravotnickou záchrannou službu do Nemocnice v Děčíně. V Děčíně také čerpali hasiči vodu z kruhového objezdu v ulici Labské nábřeží. Dobrovolní hasiči tam evakuovali 14 lidí. V Zatopeném Hřensku likvidovala jednotka dobrovolných hasičů podmáčený strom, který se opřel o dráty elektrického vedení. V Hřensku dobrovolní hasiči také evakuovali ještě šest lidí. Na Chomutovsku odklízeli dobrovolní hasiči naplaveniny z říčky Chomutovka, které bránily průtoku vody, dále pomáhali stavět pytlové hráze u soutoku Chomutovky a Ohře a čerpali vodu ze sklepů v obci Líšťany.

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Karlovarský kraj

Hasiči Karlovarského kraje měli v uplynulých dnech velmi mnoho práce, která byla spojena s vodou z tajícího sněhu a dešťů. Prognóza je však optimistická. V době od pátku do neděle hasiči vyjížděli celkem dvaašedesátkrát, z toho čtyřicetkrát v souvislosti s protékající vodou. Nejvíce těchto výjezdů (20) bylo provedeno v karlovarském regionu, 13 na Sokolovsku a osm v chebském regionu.

Jak vypadala situace v jednotlivých dnech? V pátek 31.3. bylo provedeno celkem 14 zásahů v souvislosti s protékající vodou. Z těchto 14 zásahů byly čtyři uskutečněny na Chebsku, tři na Sokolovsku a sedm na Karlovarsku. Následující den, v sobotu 1.4. se situace poněkud zhoršila. celkem bylo v souvislosti s vodou provedeno dvacet zásahů, z toho 11 na Karlovarsku, 6 na Sokolovsku a 3 v chebském regionu. Jenom tři zásahy, které hasiči tento den provedli, neměly souvislost s vodním živlem. Nejkomplikovanějším a nejnebezpečnějším zásahem, který ohrozil život jednoho hasiče, bylo vyprošťování sedmi nezodpovědných vodáků, kteří skončili po převrácení svého raftu za Kraslicemi v divoké vodě řeky Svatavy. O této události jsme vydali tiskovou zprávu, která je umístěna i na webových stránkách HZS Karlovarského kraje.

Včera byla již situace v našem kraji poněkud jiná. Z celkových 18 zásahů, které hasiči provedli, bylo pouze šest v souvislosti s vodou. V karlovarském regionu pouze jeden, v sokolovském čtyři a jeden byl proveden na Chebsku. Stínem včerejška je zmizení šestiletého chlapce v Kraslicích, které bylo ohlášeno hasičům v 18.40 hod. Zmizel matce z dohledu a pravděpodobně spadl do koryta Kamenného potoka, který se vlévá poblíž stanice kraslických hasičů do řeky Svatavy. Za asistence PČR po chlapci pátrali profesionální a dobrovolní hasiči z Kraslic, a dobrovolní hasiči z Rotavy a Oloví. Po 23. hodině bylo pátrání přerušeno s tím, že se v něm bude pokračovat dnes, za denního světla, po deváté hodině ranní.

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Královéhradecký kraj

V důsledku oteplení a rychlého tání sněhu došlo v Královéhradeckém kraji během uplynulého víkendu k zvýšení hladin několika řek. Během pátečního dne (31.3.06) byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity na řekách Tichá Orlice v obci Záměl na Rychnovsku, Metuji v Teplicích nad Metují, Stěnavě v Olovicích a Labi v Hořenicích, Heřmanicích a Jaroměři na Náchodsku.

V pátek (31.3.06) svolal hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík povodňovou komisi. Jednalo se o vývoji povodňové situace v Královéhradeckém kraji a možných opatření. Povodňová komise jednala celý víkend. V neděli se situace zlepšila, hladiny většiny řek poklesly nebo stagnovaly. Beze změn zůstaly hladiny řek Cidliny a Orlice, ale i ty by se podle odborníků měly pomalu vracet k normálu.

Profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali během víkendu u téměř stovky případů v souvislosti se zvyšováním hladin řek. Nejvíce práce měli hasiči na Náchodsku, kde čerpali vodu ze sklepů, budovali hráze z pytlů s pískem, odstraňovali naplaveniny z koryt řek a monitorovali povodňovou situaci. V Horní Radechové Hasiči čerpali vodu před místním Obecním úřadě, v Hronově stavěli hráze. V Náchodě – Bělovsi hasiči odstraňovali klády z řeky Metuje. Kvůli zvýšené hladině Labe a možnému zaplavení požární stanice v Jaroměři byla v pátek po deváté hodině večerní přesunuta veškerá technika a vybavení stanice do prostor Technických služeb v Jaroměři.
I v dalších okresech hasiči monitorovali situaci na řekách a museli odčerpávat vodu z obytných domů, na některých místech museli odstraňovat naplaveniny a čistit koryta řek, aby nedošlo k jejich zanesení a budovat protipovodňové hráze z pytlů s pískem.

nstržm. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Hlavní město Praha

– 1. 4. 2006 –

16.37 – 16, U skály 2
Jednotka HZS Praha zajistila složení pytlů s pískem v prostoru ohroženém záplavou.

18.02 – 16, Pod špitálem
Jednotka HZS Praha zahájila odčerpávání vody, která vnikla v rámci záplav do objektu.

Stále probíhající případy z předchozích dní:

27. 3. – 07.52 – 1, U Lužického semináře
Jednotky HZS Praha trvale zajišťují protipovodňové opatření v ústí Čertovky. Nadále probíhá průběžné odčerpávání přirozeného přítoku Čertovky v objemu cca 3000 litrů za minutu.

29. 3. – 20.43 – 6, Roztocká
Jednotky HZS Praha a SDH trvale zajišťují protipovodňové opatření v oblasti Nový Suchdol.


– 2. 4. 2006 –

11.14 – 2, Plavecká 2
Jednotka HZS Praha byla vyslána k čerpání vody ze zatopené výtahové šachty. Průzkumem na místě bylo zjištěno, že se v šachtě nachází cca 500 litrů vody a že nelze použít čerpadlo. Výtah byl odpojen před příjezdem jednotky.

15.32 – 21, Slavětínská bez č.
Jednotka HZS Praha byla vyslána k čerpání vody. Průzkumem na místě bylo zjištěno, že se jednalo o zatopenou komunikaci pod železničním podjezdem. Voda byla čerpána ze pomoci plovoucích čerpadel.

16.42 – 1, Na Kampě 15
Jednotka HZS Praha byla vyslána k utěsnění provizorní protipovodňové zábrany. Průzkumem na místě bylo zjištěno, že docházelo k průsaku vody hrází. Příslušníci jednotky utěsnili netěsnosti pomocí pytlů naplněných pískem.

19.29 – Praha Východ
Dva příslušníci HZS hl.m. Prahy monitorovali na palubě vrtulníku povodňovou situaci v oblasti Povodí Labe.
Sdílet