Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U dveří stanice našli hasiči odloženou rtuť

Kapalný kov, který většina lidí zná jako součást teploměrů, je toxický a může způsobit vážné zdravotní problémy. Likvidací rtuti se zabývají specializované firmy, v Sokolově je možné rtuť odnést na sběrný dvůr, který může nakládat s nebezpečnými odpady.

Nemilé překvapení čekalo na sokolovské hasiče ve čtvrtek ráno. Na schodech u dveří stanice někdo nechal v igelitové tašce dvě skleněné lahve plné rtuti. Jedna lahev byla rozbitá a rtuť tak vytekla.

Hasiči v dýchacích přístrojích kapičky rtuti sesbírali, protože kov vytekl i na parkoviště před stanicí, museli pomocí vysavače najít a sesbírat veškeré kapky. Poté rtuť odvezli na sokolovský sběrný dvůr, který likviduje nebezpečné látky.

Rtuť

Kapalný kovový prvek stříbřitě bílé barvy. Je nápadně těžká. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné především výpary ze rtuti. Pro člověka je rtuť mimořádně jedovatá látka. Uznávané toxikologické středisko University of Tennessee, které klasifikuje jedy podle jejich letální (smrtící) toxicity pro člověka, hodnotí rtuť číslem 1600, přičemž nejsmrtelnější jed plutonium má známku 1900. Toto hodnocení řadí rtuť mezi nejjedovatější látky, které člověk zná

MUDr. Zbyněk Mlčoch, wikipedia.org

Nalezená rtuť nebo kapičky rtuti z rozbitého teploměru nesbírají hasiči. Rtuť je nebezpečný odpad a patří do sběrného dvora, kde mohou nakládat s nebezpečnými odpady. Na sběrný dvůr by se rtuť měla odnést v uzavřené skleněné láhvi, která by měla být označena, že obsahuje nebezpečnou látku.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet