Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Anglii ztrácejí podporu veřejnosti

Britští hasiči koncem minulého týdne ukázali, co dovedou, když nepracují, ale stávkují. Dnes se opět sejdou s vicepremiérem Johnem Prescottem k jednáním.

Obě strany se pokusí najít kompromis mezi požadavky odborů (okamžitý nárůst platů o čtyřicet procent) a poslední nabídkou vlády, kterou zástupci hasičů označili za výsměch – růst mezd o jedenáct procent rozložený do dvou let.

Podle informací, které pronikly do médií z odborářských kruhů, je vůdce hasičského odborového svazu Andy Gilchrist připraven přistoupit na zvýšení mezd kolem šestnácti procent.

Hasiči totiž po dvoudenní stávce, jež trvala od středečního do pátečního večera, rychle ztrácejí podporu veřejnosti. Mohlo by se stát, že se ocitnou v naprostém osamění. Podle posledních průzkumů podporuje vládu proti hasičům více než šedesát procent Britů a dokonce i levicověji zaměřená média jako Guardian žádají v komentářích hasiče, aby se realisticky „vrátili na zem“. Příčin tohoto obratu (před stávkou vypadal poměr podpory zcela opačně) je několik.

Ve velkých městech způsobila stávka dopravní chaos. Například v Londýně metro preventivně uzavřelo asi dvacet stanic, do kterých se sjíždí pouze kabinovými výtahy. Velká část řidičů navíc odmítla „z důvodů snížené bezpečnosti zaviněné stávkou hasičů“ vůbec vyjet.

Dalším jevem, který pracuje proti hasičům, jsou televizní zpravodajství.

Především komerční stanice vysílaly živé zpravodajství z požárů a ukazovaly, jak nesnadnou úlohu mají náhradní armádní záchranáři se zastaralou technikou. I když ani počet požárů ani počet mrtvých během stávky nijak nevybočil z průměrných čísel, televizní šoty zanechaly v myslích lidí hlubokou emotivní stopu.

A konečně, odboráři dosud racionálně nevysvětlili, proč požadují právě čtyřicetiprocentní nárůst platů. Argument, že bydlení v Londýně a v jihovýchodní Anglii podražilo o ještě o větší násobek, není uznatelný pro všech padesát tisíc britských hasičů.

Vláda se minulý týden pokusila v médiích zvýraznit všechny rysy, které pracují proti hasičům – a zůstala neoblomná.

John Prescott zopakoval, že hasiči mají stejné platové podmínky jako ostatní zaměstnanci veřejného sektoru, ba co víc, že mají čtyřdenní pracovní týden, jsou takřka nepropustitelní a do důchodu mohou odejít v padesáti letech se slušnou sumou na kontě.

„Pokud se příští plánovaná stávka, která má trvat osm dní uskuteční, hra se změní,“ varoval premiér Tony Blair. Vláda hasičům například pohrozila, že by nařídila armádě obsadit hasičské stanice a zabavit moderní červené vozy, které hasiči odmítli armádním záchranářům půjčit.

Zdroj : iHned
Sdílet