Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak probíhá výcvik vyšetřovatele požárů?

V rámci Hasičského záchranného sboru České republiky je nastaven systém odborné přípravy pro jednotlivé funkce, tedy i pro oblast vyšetřování příčin vzniku požárů.

Simulace hašení

Jedním ze způsobů, jak se mohou příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky odborně připravit, je absolvování doplňkového kurzu, zkráceně označovaného D3-VYP, v Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč na Pardubicku.


Kurz se skládá ze dvou základních částí: teorie a praxe. Celý kurz trvá pět dní; největším plusem je možnost provádění praktické činnosti na skutečných požárech. Z dosavadních poznatků a zpětných reakcí je právě tato část považována za tu nejvíce přínosnou pro účastníky kurzu.

V praktické části mají příslušníci možnost přímo aplikovat teoretické znalosti získané v prvních dnech kurzu při provádění vyšetřování na simulovaných požárech. Při samotném vyšetřování musí zvládnout komunikaci se svědky, týmovou práci, samotné ohledání a řádné zadokumentování místa požáru.

Samozřejmě také odebírají z místa požáru vzorky a provádějí jejich řádné balení. K odebraným vzorkům pak zpracují protokol o odběru, protokol o předání a žádost o provedení požárně technické expertízy.

Vzorky s doklady předají na místě zástupci Technického ústavu požární ochrany, který pro jednotlivé vzorky obratem připraví výsledky zkoumání. Ty jsou pak předány pracovním skupinám k využití.


V praktické části kurzu jsou účastníci rozděleni do pracovních skupin, většinou po čtyřech členech.

první etapě jsou jim přidělena pracoviště s připravenými požáry osobních vozidel. Každá skupina obdrží informace o připraveném požáru a v průběhu její činnosti je k dispozici lektor, který skupině poskytuje potřebné informace (lektor simulovaně vystupuje jako hasič, majitel, svědek, apod.). Pracovní skupiny mají k dispozici všechno potřebné vybavení pro práci vyšetřovatele na místě události.

Druhá etapa je práce skupin na požárech, které jsou simulovány v objektech (doposud k tomuto byla využívána jedna stavební buňka a tři pracoviště postavené na volném prostranství). Postup pracovních skupin je stejný jako u požárů automobilů. Účastníci kurzu mají opět základní informace o požáru a k dispozici je opět lektor pro každé pracoviště.

Po teréní práci mají pracovní skupiny prostor na zpracování odborného vyjádření, které poslední den kurzu prezentují před ostatními účastníky. Vrcholem je poté přímá konfrontace obsahu odborných vyjádření se záběry skutečného založení požáru.

Na těchto záběrech se mohou účastníci přímo přesvědčit, do jaké míry byly jejich úvahy a závěry při vyšetřování přesné. Lektoři jednotlivých pracovišť jim navíc prozradí, kde skupina dělala chyby, či co bylo největšími slabinami jejich práce.


Příslušníci HZS ČR se další zajímavé informace z oblasti vyšetřování požárů a o tomto kurzu mohou dozvědět na intranetových stránkách http://web.grh.izscr.cz (web nefunguje pro veřejnost na internetu)

Text: Radek Kislinger
Foto: Archiv GŘ HZS ČR

Sdílet