Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum v Ostravě má jeden rok

Právě uplynul jeden rok od chvíle, kdy bylo v Ostravě-Přívoze slavnostně otevřeno Hasičské muzeum města Ostravy, dosud jediné v Moravskoslez­ském kraji.

Jako dárek k prvnímu výročí vzniku připravili pracovníci muzea na tři dny od úterý 2.5. do čtvrtka 4. 5. 2006 vstup zdarma pro všechny děti do 15 let a poloviční vstupné pro jejich dospělý doprovod, což se netýká pouze rodičů. Akce vyvrcholí 4. května, kdy má svátek svatý Florián, tradiční patron hasičů.

Zájemci mohou najít muzeum v Zákrejsově ulici za katolickým kostelem (stojícím na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze) v bloku několika budov napravo od Archivu města Ostravy. Muzeum bývá obvykle otevřeno do 17:00 hodin, ale od nadcházejícího úterý do čtvrtka (2. až 4.5.) se na nějakou minutu navíc v hasičských expozicích určitě nebude hledět přísně.

Hasičské muzeum navštívilo od května 2005 do konce dubna 2006 na 3600 lidí z Ostravy, Moravskoslezského kraje, celé České republiky i ze zahraničí. Šlo jak o rodiny s dětmi a jednotlivce, tak o školní třídy, výpravy dobrovolných hasičů i zahraniční delegace. Prohlídkami exponátů a poslechem videopořadů strávili minimálně hodinu.

Expozice Hasičského muzea je rozdělena do šesti tematických částí: Hasičské modely a modelové situace, Historie hasičství, Videoprojekce, Chemicko-technické vybavení (dýchací technika), Ukázka záchrany osob u dopravní nehody, Historická hasičská technika. Poslední dvě části mívají největší úspěch především u dětí, které si zde mohou nasadit profesionální zásahovou přilbu a zapumpovat si na malých i velkých historických stříkačkách.

Muzeum je otevřeno od úterý do soboty – během pracovního týdne od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin. Dospělí obvykle zaplatí za prohlídku třicet korun, děti polovinu. V případě větších exkurzí je možné dohodnout individuální termín i skupinové vstupné.

Podrobnější informace o muzeu a fotografie jsou k dispozici na internetu na http://muzeum.hzsmsk.cz, také na webu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje www.hzsmsk.cz (odkaz vpravo nahoře).
Sdílet