Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlásič včas signalizoval požár a díky němu nedošlo k požáru bytu v panelovém domě

Tento týden obyvatelé osmipodlažního bytového domu ve Svitavách uslyšeli pronikavé pískání v jednom z bytů. Přes dveře byl cítit kouř a nikdo neotevíral.

Přivolaní hasiči zjistili, že majitelka bytu nechala na plotně hrnec s pokrmem a odešla na nákup. Při odchodu z bytu však zapomněla na to, že knoflíkem u sporáku otočila a zapomněla ho vypnout. Díky pronikavému pískání, které vydával autonomní hlásič, a brzkému ohlášení obyvateli domu, nedošlo k hoření plamenem a ani k rozšíření požáru.

Hlásič signalizoval včas začínající požár a celá událost se tak obešla beze škody.

„Z tohoto případu je zřejmé, že instalace autonomních hlásičů kouře v bytech není pouze ´výmysl´ hasičů, úředníků nebo zákonodárců, ale má opravdu svůj význam. Přesně takto dokáže hlásič za několik málo set korun uchránit majetek za miliony, nebo také lidské životy. Vždy mějme na paměti – čím dříve je požár zpozorován, tím je větší šance na jeho zvládnutí a tím menší vznikne škoda,“ říká mjr. Ing. Jan Novotný, vyšetřovatel hasičů územního odboru Svitavy.

„Autonomní hlásiče kouře lze zakoupit běžně v prodejnách s elektro zbožím, hobby marketech, v e-shopech, nebo u specializovaných prodejců se zabezpečovací technikou. Nejjednodušší hlásiče stojí pouze kolem 200 Kč. Cena hlásiče s vyšší citlivostí, s více funkcemi a stylovým designem se může pohybovat i kolem 2000 Kč. Instalaci na dva šroubky zvládne každý z nás. Kvalitnější „longlife“ baterie vydrží v hlásiči zhruba 4 roky,“ doplňuje mjr. Ing. Jan Novotný a z vlastní zkušenosti může potvrdit, že běžné plně funkční a certifikované hlásiče nereagují na cigaretový kouř, takže je možno je instalovat i v prostředí, kde je kouření povoleno.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet