Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vysekávali z ledu hlavu, naštěstí to byla jen figurína

Včera, 14. února 2012 odpoledne, přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení muže, který uvedl, že na jednom rybníce v Jindřichově Hradci nalezl v ledu vedle mola zamrzlý podezřelý předmět, který se podobá lidské hlavě s vlasy.

Na místo okamžitě vyjeli jindřichohradečtí policisté, aby se spojili s oznamovatelem. Ten uvedl, že si předmět podrobně prohlédl, očistil jej od sněhu a dotkl se vlasové části.

Pohmatem mu to skutečně připadalo jako opravdové vlasy na lidské hlavě. Proto se rozhodl zavolat na linku 158. Vzhledem k závažnosti případu byli na místo přivoláni také jindřichohradečtí kriminalisté, specialisté na násilnou trestnou činnost a kriminalistický technik.

Spolu s nimi zde operovali také členové Hasičského záchranného sboru z Jindřichova Hradce. Hasiči předmět z ledu vysekali a ukázalo se, že se skutečně jedná o hlavu, ale kadeřnické figuríny.


O celé události se dozvěděl také majitel domu, který je umístěn v bezprostřední blízkosti tohoto rybníka. Telefonicky hlídce oznámil, že v létě loňského roku položil k molu do rybníka vyřazenou hlavu kadeřnické figuríny. Udělal to proto, že měl podezření, že jeho dům někdo špehuje.

Doufal, že si dotyčný „špeh“ hlavy všimne, zavolá nález na policii a on tak zjistí, kdo kolem jeho domu vlastně slídí. Hlavu však zapomněl z vody před zimou vyndat a ta tam následně zmrzla.


Policisté nyní zjišťují, zda se muž, který hlavu do rybníka umístil, dopustil přestupku nebo jiného protiprávního jednání.

Na místě nálezu zasahovala desítka lidí – policistů i hasičů. Tito lidé mohli chybět např. u výše zmiňovaného pokusu vraždy. I když se jednalo o planý poplach, vznikla z toho velmi nákladná akce, která si vyžádala pozornost a práci řady osob.


Každý by si tak měl uvědomit, že i zdánlivě nevinný žert se může změnit ve vážnou věc, pokud síly a prostředky vynaložené na šetření banality chybí na jiném místě, kde v tu chvíli např. bojuje jiný člověk o svůj život nebo majetek.

Nezneužívejte proto ani linky tísňového volání, nikdy nevíte, kdy včasnou pomoc budete potřebovat právě Vy. Protože právě kvůli „nevinnému žertu“ by k Vám nemusela záchrana dorazit včas.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová
Policie ČR

Sdílet