Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberecké hasiče dnes na stanici nikdo nenašel, všichni byli za mřížemi

Dnes se dostala směna libereckých profesionálních hasičů za mříže věznice. Ne, že by provedli něco špatného, ale naopak aby zde v případě vzniku požáru mohli dobře a rychle zasáhnout.

Velmi zajímavá exkurze proběhla v prostorách Vazební věznice Liberec. Hasičům byl poskytnut vstup do všech částí objektu a při své prohlídce se zaměřili na umístění zdrojů energií, možnou dopravu vody či evakuaci personálu a odsouzených. Ta by byla v případě mimořádné události hodně náročnou, neboť by bylo třeba evakuovat kolem 400 lidí.

Jelikož se vazební věznice nachází v centru města, hasiči byli seznámeni s bezpečnostními prvky – mechanickými překážkami, propracovaným elektronickým a monitorovacím systémem, dále pak rentgenovým zařízením.

Aby se hasiči v budově dobře orientovali, byla jim ukázána možnost spojení s operačním střediskem vazební věznice pomocí speciálních hlásičů umístěných po chodbách i celách, dále byli upozorněni i třeba na barevné odlišení dveří u jednotlivých pater či vysvětlivky nalepené přímo na dveřích cel. Velmi důležitá byla sdělení i ohledně zabezpečení vjezdu do objektu, kdy by hasiči museli řešit ustavení techniky a dodávku vody. Díky návštěvě hasiči zkrátka získali spoustu cenných informací.

„Cílem prohlídky bylo poznat systém protipožárního zabezpečení a částečně i způsoby možného pohybu hasičů v jednotlivých uzavřených úsecích včetně pohybu ohrožených vězňů, místa jejich soustředění a zajištění proti útěku,"

doplnil velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl. Podobný exkurz měli hasiči i včera a poslední směna vyrazí do věznice zítra.

Vazební věznice Liberec byla postavena již v roce 1877, kdy sem odsouzené vozili ještě kočárem. Dnes slouží jak pro výkon vazby, tak pro výkon trestu odnětí svobody.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet