Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Lezci pražských drážních hasičů cvičili v lomu u netopýrů

Lezecké skupiny všech tří směn z pražské stanice HZS SŽDC absolvovaly v pátek, 4. 5. 2012 výcvikový den v bývalém Lomu na Chlumu nedaleko Srbska. Zaměstnání bylo zaměřeno na nácvik a zažití pracovních technik, dovedností a postupů.

Bývalý vápencový Lom na Chlumu, jehož historie sahá až do roku 1920, se nachází v chráněné krajinné oblasti Český Kras v národní přírodní rezervaci Karlštejn nad obcí Srbsko. V roce 1923 byl lom pronajat plzeňským Škodovým závodům. V tomto lomu měla Škodovka během války uschovány v tzv. záložním archivu kopie dokumentů zbrojních i mírových oborů. Během náletů, kdy bylo zničeno 70% továrny a shořela i část archívu s výkresy a dokumentací, se tah, při kterém bylo rozhodnuto, že se Lom na Chlumu využije jako záložní archiv, ukázal jako velmi prozíravý. Po válce se pak kopie dokumentace z lomu opět vrátila do Škodovky. V roce 1950 převzaly lom Královodvorské cementárny a v r. 1953 pak Pragocement Radotín. Lom byl v činnosti až do roku 1961, resp. 1974, když v něm byla v roce 1970 nakrátko obnovena činnost. Během těžby byly postupně odkrývány menší a větší jeskyně – Chlumské sluje, Srbské jeskyně, Netopýří jeskyně, Fialová jeskyně a další. V roce 2007 se systém jeskyní zařadil mezi nejrozsáhlejší v Českém krasu. Rok na to se lom stal majetkem ČR.

Nejvýznamnější z nich je Netopýří jeskyně, kvůli ochraně netopýrů a jejich zimovišť jsou však jeskyně uzavřeny.

Lom na Chlumu je díky své poloze a některým pevným kotevním bodům poměrně často využíván při výcviku záchranných složek. Ani drážní hasiči zde necvičili poprvé. Na výcvik je nutné povolení příslušných úřadů, protože se lom nachází v přírodní rezervaci. S tím však není problém, hasiči po sobě nezanechají žádnou spoušť a takovýto výcvik potřebují i proto, že zásahy na podobných místech nejsou ničím vzácným.

Činnost drážních lezců v Lomu na Chlumu byla naplánována na celkem 7 pracovišť:

  • 1. Slanění a výstup po laně přes kotevní body
  • 2. Výstup stěnou volnou technikou, jištění přímé – nepřímé /ve dvojicích
  • 3. Výstup po laně, přestup přes kotevní body, traverz ve stěně (ferat), slanění
  • 4. Záchrana osob, Evak 500, kladkostroj
  • 5. Nácvik Dülferova sedu
  • 6. Osoba ve visu/trubky
  • 7. Lezecká technika/trubky

Takto výcvik naplánoval vedoucí instruktor pražských drážních lezců Václav Formánek. Všem cvičícím přálo i počasí a tak panovala po jeho úspěšném ukončení v odpoledních hodinách všeobecná spokojenost. Další výcvik lezeckých skupin HZS SŽDC Praha je naplánován již na tento čtvrtek, 10. 5. 2012, kdy se jede na lom Mexiko, nacházející se nedaleko chlumského.

Pro případné zájemce je v období od května do října možné uskutečnit prohlídku jeskyně při některé z akcí, které pořádá Speleologický klub Praha – http://speleo.kuk.cz/

Sdílet