Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Všímaví sousedé zachránili dva lidi

V pondělí večer došlo ve Zlíně, Podhoří k požáru potravin v jednom z bytů výškového obytného domu, uvnitř kterého hasiči průzkumem našli přiotráveného muže a jednu ženu.

Dne 17. 7. 2006 v 19:35 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě ve Zlíně, Podhoří.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a automobilovým žebřem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve 2. patře výškového obytného domu došlo k požáru uvnitř bytu.

Hasiči museli do bytu proniknout po žebříku přes okno, protože na otevření dveří nikdo nereagoval. Celý byt byl silně zakouřený a hasiči museli použít dýchací přístroje. Při průzkumu našli hasiči uvnitř bytu zmateného majitele a jednu ženu. Pro podezření na otravu byla na místo povolána zdravotnická záchranná služba.

Muž i žena byli vyvedeni z bytu, a po prvotní prohlídce zdravotníky byli oba odvezeni do nemocnice. Hasiči zjistili v kuchyni stopy po požáru potravin na sporáku. Celý byt musel být odvětrán.

Informace o požáru byla na tísňovou linku hasičů nahlášena od sousedů, kteří ucítili kouř. Včasný příjezd záchranářů zachránil muži i ženě s největší pravděpodobností život.

Podobné požáry nejsou ojedinělé a hasiči k nim vyjíždí v celém Zlínském kraji často. Takové požáry jsou nejvíce hlášeny kolem poledne o víkendech a volných dnech, ale také v noční době po návratu z práce nebo restaurace. Nejčastější příčinou těchto nedbalostních požárů jsou situace nazývané „jen si odskočím“, tedy situace krátkodobého opuštění nebo uzavření bytu při vynášení odpadků, návštěvě sousedů, sklepů, obchodů apod. Velmi často dochází k těmto požárům i při usnutí majitelů. Zajímavostí je také skutečnost, že kategorie „usnutí“ postihuje nejčastěji muže, kdežto případy krátkodobého opuštění bytu daleko častěji ženy. Ve druhých případech se navíc také setkáváme se situací opuštění kojenců nebo nezletilých dětí, kteří jsou ponecháni bez dozoru v uzavřených bytech se zapnutými spotřebiči (sporáky, vařiče, trouby, žehličky apod.).

Pokud není případ nahlášen přímo postiženým, tak požáry potravin jsou na tísňové linky hasičů hlášeny především sousedy seniory, kteří mají „citlivý čich“ na veškeré dění v obytných domech. Senioři nebývají lhostejní ke svému okolí a v ohlašování podezřelých požárů jsou velmi aktivní. Jejich zásluhou také celá řada případů neskončila tragicky, když se např. boucháním a zvoněním podařilo včas vzbudit majitele ještě před příjezdem záchranářů.

Způsobené hmotné škody při požárech potravin nebývají většinou nijak vysoké. Na druhou stranu však známe i případy celých vyhořených bytů nebo domů a také případy tragických úmrtí při požárech potravin. Z tohoto důvodu je stále na místě hovořit o prevenci před tímto druhem požárů. Je dobré si doma instalovat jednoduché požární hlásiče nebo vždy pamatovat na to, že nemůžeme opouštět byt ani na krátkou chvíli, když máme v provozu nějaký domácí spotřebič.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet