Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče trápí sucho

U desítky požárů zasahovali v pátek 21. 7. 2006 od půlnoci zhruba do 16:00 hodin hasiči na různých místech Moravskoslezského kraje. Lesní porost hořel v pátek odpoledne jak v Rýmařově na Bruntálsku, tak v Ostravici na Frýdecko-Místecku a suchá tráva zase v Petřvaldu na Karvinsku.

V Rýmařově hořela paseka, porostlá pětiletými smrčky, na rozloze zhruba 30 × 20 metrů. Na místě zasahovalo pět jednotek – jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Rýmařova a Bruntálu a s nimi dobrovolní hasiči z Horního Města, Dolní Moravice a Staré Vsi. Hasiči museli natáhnout od vozidel hadice do strmého kopce na vzdálenost asi 120 metrů. I přes nepřístupný terén se jim podařilo lokalizovat požár za hodinu po jeho nahlášení na operační středisko hasičů. Likvidace bude trvat podle velitele zásahu zhruba do půl šesté večer, zásah by tedy měl trvat přes tři hodiny. Příčina požáru nebyla zatím zjištěna, ale jde o vyhlášenou borůvkářskou oblast nedaleko Rešovských vodopádů.

Požár vzrostlého smrkového lesa v Ostravici museli téměř hodinu likvidovat hasiči ze čtyř jednotek (SDH Frýdlant nad Ostravicí, Čeladná a Ostravice, HZS MSK Frýdek-Místek), a to zhruba na ploše 15 × 20 metrů přímo u cesty na vyhledávané turistické trase. Přesná příčina požáru není známa, podle hasičského vyšetřovatele šlo ale s největší pravděpodobností o nedbalostní jednání, související s kouřením.

Dvě hasičská vozidla musela vyjet v pátek odpoledne také k požáru několika kupek suché trávy v Petřvaldu u Karviné u fotbalového hřiště.

Od 1. do 20. července se v Moravskoslezském kraji stalo 120 požárů, z toho 32 travních porostů a 8 v lese.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje proto vyhlásil v pátek 21.7. dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území kraje. Ředitelka krajského úřadu vyhlásila toto omezení po dohodě s vedením Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s ohledem na přetrvávající suché počasí bez srážek a s vysokými teplotami vzduchu. Nařízení musí respektovat jak občané, tak například majitelé lesů a jiných porostů.



K plné třetině všech požárů na území kraje od začátku července vyjížděli hasiči právě do lesů, na pole a louky. Celkem se v kraji stalo od 1. do 20. července 120 požárů, z toho 32 travních porostů a osm v lese. Z hlediska požární ochrany je současné extrémně suché období velmi nebezpečné, protože každý sebemenší zdroj zapálení může způsobit vznik požáru a při panujícím suchu dochází k jeho rychlému šíření i k velkým škodám.



Od pátku 21.7. až do odvolání krajským úřadem se proto nesmí na území Moravskoslezského kraje pálit tráva ani jiné porosty, v lesích, na místech se suchým porostem a ještě v zóně do 50 metrů od lesa je zakázáno kouřit, odhazovat hořící či doutnající předměty a samozřejmě rozdělávat ohně. Vlastníci lesů musí na přístupových cestách k lesům rozmístit výstražné tabule se zákazy kouření, musí udržovat průjezdné a sjízdné cesty uprostřed lesů i k nim kvůli nutnosti případného zásahu hasičů. Nesmějí v lesích pálit klestí nebo těžební odpad a musí kontrolovat průběžně místa, kde se toto dělo před vyhlášením nebezpečí. Z provozu se musí odstavit parní lokomotivy, nesmí ani na jednorázové jízdy.



Dobu trvání opatření na území Moravskoslezského kraje nelze předem stanovit – ředitelka krajského úřadu je operativně zruší, jakmile nebezpečí pomine. S ohledem na předpovědi počasí se předpokládá, že opatření potrvají minimálně do konce příštího týdne.
Sdílet