Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na řece Moravě v obci Spytihněv záchranu osob z vodní hladiny

V úterý 29. 5. 2012 v 08:59 hodin bylo jednotkám HZS Zlínského kraje stanice Otrokovice a Zlín, a také jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Spytihněv vyhlášeno taktické cvičení, jehož námětem bylo prověřit činnosti při záchraně osob z vodní hladiny.

Ke cvičení byla zvolena lokalita jezu na řece Moravě u obce Spytihněv. Na rozdíl od podobných cvičení pravidelně organizovaných již v minulosti, byl výcvik tentokrát ztížen také simulovaným zasažením zachraňovaných osob neznámou nebezpečnou látkou.

Cílem bylo prověřit práci zasahujících hasičů na vodní hladině za použití ochranných protichemických oděvů včetně následné dekontaminace zasažených osob.

Jako první na místo hlášené události přijela jednotka dobrovolných hasičů z obce Spytihněv, následovaná jednotkou profesionálů stanice Otrokovice, s dvojicí zásahových vozů a motorovým člunem SEA NYMPH 17.

Prvotním průzkumem bylo zjištěno, že se ve střední části toku řeky Moravy nachází výletní loď s asi 12 osobami na palubě. Vedle plavidla byly ve vodě také další dvě osoby.

Příprava jednotek k zásahu byla provázena intenzivním voláním postižených o pomoc. Zatím, co část zasahujících hasičů provedla po spuštění člunu okamžitou záchranu obou osob z vodní hladiny, ostatní záchranáři se na břehu řeky připravovali k zásahu v dýchací technice a ochranných protichemických oděvech.

V této době se k zasahujícím hasičům připojila také další jednotka profesionálů ze stanice Zlín se speciálním protichemickým autem. Tato jednotka byla určena k dekontaminaci zasažených osob.

Od prvopočátku bylo zřejmé, že provedení záchrany osob z výletního plavidla, které po zasažení neznámou nebezpečnou látkou trpěly nevolností, malátností a z nichž část měla i různě rozsáhlá povrchová zranění, nebude pro zasahující hasiče pohybující se na motorovém člunu v ochranných oděvech a v dýchací technice snadná.

Mimo fyzicky náročné činnosti při bezprostřední evakuaci osob z plavidla bylo nasazení hasičů také limitováno zásobou vzduchu v dýchací technice a přehříváním organizmu vlivem teplého slunečného počasí, kterému byly na otevřené vodní ploše v protichemických oblecích vystaveni.

Provedené cvičení, mimo prověření fyzických schopností zasahujících hasičů a taktiky vedení tohoto zásahu, ukázalo také na komplikace a překážky, se kterými by se musely jednotky v případě skutečné události vyrovnat.

Na přípravě a provedení cvičení se také jako figuranti podíleli studenti VOŠ zdravotnické Zlín a členové SDH Spytihněv, kterým touto cestou děkujeme.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet