Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historie se opakuje

Vodičkova ulice je opět otevřena a vrátily se, sice s omezením, tramvaje. Ve fotoarchivu Hasičského sboru Praha z 1. republiky se zachovaly negativy z podobné události. Nedaleko od nedávné nehody také spadl dům už v roce 1927 a také tam hasiči zasahovali.

Byl to dům čp. 697, kam byli hasiči povoláni 25. 3. 1927 v 6 hodin 30 minut. Ten dům dnes už asi neexistuje – nyní tam stojí jen domy čp. 698 a 699.

Domy padaly i za 1. republiky, v archivu pražských hasičů je zdokumentováno, že nejvíce zásahů na různá padající lešení a domy, při kterých umírali dělníci, měli hasiči v r. 1928. Je zaznamenáno 10 velkých zřícení.

Originální fotky a negativy jsou dost poškozeny zubem času, protože minulá období nebyla příliš nakloněna vzpomínkám na časy minulé a starý archív putoval po Praze z jednoho nevhodného umístění do druhého, kde byl vystaven velkému vlhku nebo zase velkým vedrům a kolísání teplot. Teprve v posledních letech jsou vytvořeny archívně přijatelné podmínky. Naši předchůdci – fotografové u hasičů – měli opravdu komplikované podmínky, zejména co se týče technického vybavení. Celou první republiku se u nás fotilo ještě na skleněné desky, které nebyly příliš citlivé, takže i zveřejněné fotografie domu ve Vodičkově ulici jsou na hranici použitelnosti. Dnešní digitální fotografové si asi stěží dovedou představit, v jakých podmínkách se dříve takovéto zásahy fotografovaly.

Tyto historické snímky byly pořízeny ofotografováním ze spisu digitálním fotoaparátem a pak upraveny v počítači. Pro porovnání nejen technických možností současné fotografe bylo pořízeno několik záběrů stejného místa v dnešní době.

Zdroj: web HZS hl. m. Prahy

Foto: Archiv HZS hl. m. Prahy a Miloš Vorel

Jméno autora původních fotografií se ve fotoarchivu nedochovalo. Pokud snad někdo zná jména fotografů, kteří pracovali pro Hasičský sbor za první republiky, uvítáme jejich sdělení.
Sdílet