Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dánsku jsou služby hasičů i zdravotníků ve velké míře poskytovány soukromě

Záchranné složky v Dánsku prošly v posledních několika letech značným vývojem. Činnosti v oblasti požární ochrany a zdravotnické záchranné služby jsou ve stále větší míře vykonávány soukromými provozovateli.

Hasiči

Asi nejznámějším případem je firma Falck, jež provozuje více než 60% všech hasičských stanic v Dánsku.

Prvenství v hasičství má Sophus Falck z Dánska narozený roku 1864. Tento muž byl velkým nadšencem pro poskytování pomoci při požáru a tak zřídil svůj vlastní požární sbor.

3. 10. 1884 se Sophus Falck zúčastnil záchranných prací při požáru královského paláce Christiansborg v Kodani.

První Falcova stanice požárního sboru byla uvedena v činnost v říjnu 1904 v Kodani. První motorové čerpadlo pro ni zakoupili v roce 1908. Stanice měla podepsanou smlouvu o výpomoci při požáru ve 200 objektech a místech v Kodani. Dokonce otevřela svoji pobočku i na ostrově Funen v roce 1918. Od dubna 1922 Falck začíná poskytovat požární služby.

Podle nejrůznějších zjištění se dá říci, že se jednalo o jediný soukromý požární sbor ve světě, který působil léta. Dánské obce mohou provozovat buď vlastní HZS nebo si nasmlouvat tyto služby u soukromých firem.

Falck A/S je dánská akciová společnost, která zajišťuje zdravotnické služby, požární ochranu, výukovou činnost a další asistenční služby ve 31 zemích světa.

Záchranná služba

Falck je největším poskytovatelem zdravotnické záchranné služby v Evropě a největším poskytovatelem hasičských služeb na světě.

Součástí nadnárodní skupiny Falck je společnost Falck Záchranná, která zajišťuje od roku 2006 přednemocniční neodkladnou péči na Slovensku, kde je největším nestátním poskytovatelem zdravotnické záchranné služby.

Společnost Falck byla založena 3. 10. 1906 Siphusem Falckem, který založil první záchrannou službu v Dánsku.

V říjnu 1907 se záchranná služba rozšířila a byla založena dopravní zdravotnická služba, což byl začátek spojených operací.

V současné době (2012) zajišťuje společnost Falck zdravotnickou záchrannou službu ve 14 zemích světa. V Belgii, Polsku, Švédsku a na Slovensku je Falck největším poskytovatelem přednemocniční neodkladné péče. Mimo to zajišťuje záchrannou službu také v Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Salvadoru, Panamě, Uruguayi, Venezuele, Spojených státech a Španělsku. Vlastní více než 1800 sanitních vozidel a ročně přijme na dva miliony tísňových volání. V některých zemích zajišťuje kromě přednemocniční neodkladné péče také hasičské služby.

Další zdravotnické služby zajišťuje v Dánsku, Norsku, Polsku, Švédsku, Spojených arabských emirátech a na Slovensku.

Výcvikovou a výukovou činnost zajišťuje v Brazílii, Dánsku, Německu, Nizozemsku, Nigérii, Norsku, Malajsii, Rusku, Singapuru, Thajsku, Spojených arabských emirátech, Spojeném království, Spojených státech, ve Vietnamu a Trinidadu a Tobagu.

Společnost Falck v současné době zaměstnává ve 22 zemích více než 16 000 lidí. Je největší záchrannou službou v rámci Evropské unie a to jak z pohledu počtu záchranářů, tak i z pohledu počtu sanitních vozidel. Rovněž v rámci požární ochrany jsme největší privátní požární brigádou na světě. V oblasti záchranné zdravotní služby a hasičských služeb pracuje ve Falcku více než 5.000 zaměstnanců.

David Dvořáček, DiS.

Sdílet