Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Během prvního pololetí roku absolvovali profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov 116 výjezdů, chytali i divočáky

Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z elektráren Tušimice a Prunéřov 116 výjezdů, což je o 42 méně než za stejné období loňského roku.

Tušimičtí vyjížděli ve 48 a prunéřovští v 68 případech. V rámci Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje (IZS), zasahovali sedmkrát. Tradiční samozřejmostí byla likvidace následků dopravních nehod na silnici 1/13 u Elektráren Prunéřov a několika požárů mimo lokality elektráren.

„Kolegové z Tušimic zasahovali v rámci IZSčtyřikrát, prunéřovští měli o jeden výjezd méně,“ říká Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov. Jak dodal, stejně jako vloni jim daly zabrat dopravní nehody a požáry v okolí elektráren.

„Převážně hořely travnaté porosty v období sucha, případně někdo na jaře vypaloval trávu, což se pochopitelně nesmí, a nezvládl to. Nejrozsáhlejší byl přitom požár travnatého porostu v chatové oblasti za Elektrárnou Tušimice ve směru na Sempru. Tam se sjelo více hasičských jednotek.

Přímo v lokalitě elektráren hořelo jen jednou, a to v březnu, kdy něčí nedbalostí chytla tráva a na zemi složené původní dřevěné sloupky oplocení prunéřovské jedničky. Naštěstí to bylo mimo výrobní zařízení, takže škoda byla prakticky nulová,“přiblížil Luboš Lorenz výjezdy za zkrocením ohnivých kohoutů.

Čas mezi výjezdy věnují elektrárenští hasiči například pravidelné kontrole a údržbě svého vozového parku.

Velitel hasičů dále vzpomenul několik dopravních nehod. Tou nejvážnější byl dubnový střet osobního vozu s cisternou před odbočkou na Místo ve směru na Chomutov, přičemž kamion při pokládání se na bok vyryl hlubokou brázdu v příkopu i ve svahu u silnice. Následně vyjížděli prunéřovští k autu na střeše u motorestu Ušák.

„Na dost dlouho byla i zavřena silnice mezi Tušimicemi a Kadaní, když se tam nákladnímu automobilu převrátil přívěs s odpadem, i tam jsme vyjížděli pomáhat likvidovat následky této nehody,“ dodal Luboš Lorenz.

Přímo v elektrárnách pak hasičské jednotky poskytovaly technickou a technologickou pomoc ve 23 případech. Tušimičtí tak mají na svém kontě 11 a prunéřovští 12 zásahů. O předzdravotní pomoc se svorně podělili v poměru 1:1. V obou případech se jednalo o náhlou nevolnost na pracovišti. Asistencí a dohledů nad prací s otevřeným ohněm bylo celkem devět, jedna v Tušimicích a osm v Prunéřově.

Takzvaných ostatních zásahů bylo celkem 75, v Tušimicích 32 a v Prunéřově 43. „Kromě planých poplachů, různých kontrol protipožárních opatření, revizí hasičských přístrojů a podobně jsme museli několikrát za sebou likvidovat následky prudkých lijáků, a to odčerpáváním vody ze zaplavených prostor. Své si vyžádaly i silné poryvy větru, takže jsme museli rozřezávat popadané stromy či odřezávat nalomené větve. Jednou jsme takto doslova čistili komunikaci u řeky Ohře k malé vodní elektrárně Želina a na druhou stranu k jezu, přes niž leželo několik popadaných a zlomených stromů,“ podotýká Luboš Lorenz. Vzpomenul i dvou proražených nádrží pohonných hmot na parkovišti před elektrárnou Prunéřov, takže hasiči museli zabránit úniku nafty do odpadních vod.

Na závěr se zmínil o kuriózním zásahu na odkališti Ušák u prunéřovské dvojky. Podle něj si museli hasiči dokonce zahrát na kovboje a lana, která patří do jejich výbavy, použít jako lasa. „I když se tomuto místu zvířata jinak sama od sebe instinktivně vyhýbají, bohužel nám tam zabloudili divočáci, matka se sedmi selaty. Podle našeho soudu je muselo asi něco ve volné přírodě vystresovat, že se zaběhly až tam. Dostali jsme je ven pomocí naházených palet a také odchytem do lan. Tři selata se nám však už přes veškerou snahu zachránit nepodařilo, ostatní i s matkou skončila opět ve volné přírodě,“ uzavřel Luboš Lorenz.

Profesionální hasičské jednotky jsou začleněny do vnitřní organizační struktury Elektráren Tušimice a Elektráren Prunéřov od samého začátku. V současné době v Elektrárnách Prunéřov působí 24 a v Tušimicích 23 hasičů, Nově k nim od 1. 1. 2011 přibyl na každé elektrárně technik požární ochrany a od 1. 1. 2012 i ohlašovny požárů.

Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě jsou vždy čtyři hasiči, včetně velitele družstva. Další čtyři se pak na směny střídají v ohlašovnách požárů. Jsou to ti, kteří například již neprojdou zdravotními prověrkami a nemohou tak do terénu, ale na druhou stranu mají ještě daleko do výslužby.

Jako dlouholetí praktici přitom ihned dokáží vyhodnotit vzniklou situaci a dále komunikovat se všemi během zásahu na profesionální úrovni, což je pro jednotky velkým přínosem. Všichni elektrárenští hasiči mají za sebou tvrdý výcvik, nejrůznější školení a proškolování. Proto dokáží poskytnout předlékařskou pomoc zraněným osobám, pohybovat se ve výškách nebo zasahovat v protichemických oblecích a podobně. Do všech míst v elektrárnách se podle vzdálenosti dostanou maximálně do čtyř až pěti minut

V rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ působí v současné době jeden velký profesionální útvar Požární ochrany (do konce roku 2010 Hasičský záchranný sbor). Kromě elektráren Tušimice a Prunéřov, které tvoří jednu stanici, jsou další v elektrárnách Mělník, Dětmarovice a Tisová. Hasiči z Počerad byli nedávno vyčleněni do samostatné podnikové jednotky.

Hasiči v prvních dvou zmíněných elektrárnách se přitom spojili pod jedno vedení od 1. 9. 2006. Snížily se tím nejen náklady na provoz jednotek, ale zlepšila se i koordinace při používání rozličné techniky. Do celorepublikové působnosti profesionálních hasičů z elektráren spadá i Vltavská kaskáda, na níž má Skupina ČEZ vodní elektrárny.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Sdílet