Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Objekt 429. Požární trenažér pro výcvik palubního personálu letadel

Trenažér, který dokáže nasimulovat vznik různých typů požárů a hašení v kabině letadla byl do výcvikového centra letiště Praha – Ruzyně nainstalován firmou Zahas již v roce 2000. Po několika letech prošel důkladnou modernizací tak, aby dokonale vyhovoval potřebám a platným předpisům pro výcvik posádek.

Vnitřní uspořádání je rozděleno na tři sektory. První je vstupní, ve druhém se nachází velín a ovládací centrum simulátoru, třetí část je určena pro praktické nácviky zvládání modelových mimořádných situací, souvisejících s požárem na palubě letounu.

Dá se zde imitovat požár elektrorozvaděče palubní kuchyně, zahoření v podlaze či zavazadlovém prostoru pod stropem. Hašení požáru v podlaze je novinkou pro prodělané rekonstrukci trenažéru, před ní se na stejném místě dal simulovat hořící odpadkový koš.

původní podoba simulátoru

Rekonstrukce s důrazem na co možná nelreálnější podobu skutečnému interieru letadla spočívala ve výměně kompletního obložení stěn a stropu, kdy byl plast nahrazen nerezovým plechem. V kabině jsou nově i dvě taktéž plechové řady sedadel. Změnou prošel i samotný velín a ovládací prvky.

Kromě skutečných plamenů, o které se stará plyn, lze samozřejmě i celý prostor kabiny zadýmit, palubní personál musí být přípraven na každkou situaci včetně správného nasazení a použití všech dostupných ochranných pomůcek a hasících prostředků.

Ohňový trenažér je určen po teoretické přípravě tedy pro praktický nácvik hašení skutečného požáru v uzavřeném prostoru. Tento výcvik má za úkol odstranit psychologické zábrany pro případ hašení skutečného požáru, zvláště v souvislosti s úzkým uzavřeným prostorem. Instruktor může regulovat intenzitu plamenů, a tím stupňovat psychické i fyzické zatížení a náročnost výcviku podle toho, nakolik odpovídá reálným podmínkám kabiny letadla.

Trenažér plně odpovídá požadavkům na výcvik v boji proti požáru stanoveným předpisy JAR-OPS 1.1010, včetně odpovídajících doplňků týkajících se přeškolovacího, rozdílového a opakovacího výcviku. Zařízení zajišťuje dostatečnou bezpečnost a ochranu účastníků výcviku a má minimální vliv na životní prostředí.

Od jeho uvedení do provozu prošlo výcvikem na tomto polygonu několik tisíců frekventantů. Po celou dobu provozu simulátoru nedošlo k žádným závažným funkčním problémům.

Foto a info: ČSA, Zahas

Sdílet