Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejtvrdší hasiči přežívají

Nejlépe fyzicky vybavení hasiči z Pardubického kraje se 27. září 2006 v prostorách u bytového domu v Bělehradské ulici, č.p. 379 v Pardubicích přesvědčili, kde jsou hranice lidských možností.

Celkem 12 hasičů z Pardubického kraje se účastnilo nejnáročnější soutěže – a tady jsou výsledky:
Kategorie do 30 let
1. místo Štěpán Heger z HZS Pk územní odbor Svitavy čas 6:17:03 min
2. místo Tomáš Lehký z HZS Pk územní odbor Ústí nad Orlicí čas 6:38:75 min
3. místo Lukáš Drozdík z HZS Pk stanice Pardubice čas 7:10:63 min
Kategorie do 40 let
1. místo Roman Kutálek z HZS Pk územní odbor Ústí nad Orlicí čas 7:09:31 min
2. místo Miroslav Nečas z HZS Pk územní odbor Svitavy, stanice Morav.Třebová čas 8:49:09 min
3. místo František Rulík ml. Z HZS Pk stanice Pardubice čas 10:49:35 min

Kategorie nad 40 let
1. místo Jaroslav Čermák z HZS Pk územní odbor Svitavy čas 7:01:64 min

Každý z účastníků soutěže musel po startu uchopit tři nezavodněné hadice „B“ i s proudnicemi, poté je rozvinout na vzdálenost 60 m a odložit proudnici na metu, obouručním kladivem (váha 6 kg) provést 80 úderů do konstrukce „hammer boxu“ střídavě nahoru a dolů. Dále musel každý soutěžící překonat dvoumetrovou bariéru, připojit hadice B75 a nasadit proudnice na mobilní monitor, dále transportovat po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžkou figurínu (úchopem obouruč zezadu – Raitekův úchop). Na dalším stanovišti museli hasiči přemístit a postavit dva díly nastavovacích žebříků, uchopit dva 10 kg barely a vyběhnout s nimi do druhého poschodí 18ti patrové budovy, kde je odložili do připraveného prostoru. Pokračovat museli ve výběhu až do 18. poschodí této výškové budovy, kde se nacházel cíl této náročné soutěže.
To vše v těžkém zásahové obleku a s dýchacím přístrojem na zádech a maskou na obličeji. Soutěž byla pojata jako modifikace disciplín TFA (jedná se o simulaci zásahové činnosti v ochranném oděvu pro hasiče za použití izolačního vzduchového dýchacího přístroje). Trať byla postavena vždy pro jednoho soutěžícího. Soutěžící startovali postupně v pětiminutových intervalech.

nstržm. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet