Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přilba Rosenbauer HEROS chrání hlavy hasičů již 20 let

V roce 1992 se započal příběh zásahové přilby pro hasiče od renomované světové značky Rosenbauer, která dostala jméno HEROS. Již po svém uvedení na trh se stala poměrně oblíbeným modelem a to zejména pro její nízkou hmotnost a také kvůli aretačnímu šroubu, jenž umožňuje snadné a okamžité přesné seřízení přilby na hlavě tak, aby co nejlépe seděla a uživateli poskytla dobrý komfort nošení.

Heros a Heros xtreme

Designově se sice nejednalo o nejhezčí kus na poli hasičských přileb, na druhou stranu nutno poznamenat, že krása není vše a v tomto případě je na prvním místě funkčnost, což HEROS splnil, neb přilba byla vyvíjena v úzké spolupráci s jejími budoucími uživateli, tedy hasiči.

Po několika letech se přilba dočkala faceliftu v podobě modelu HEROS II., na kterém byl mírně pozměněn upínací systém a také na něm chybí lem hrany. Upínací systém byl změněn poté ještě jednou i na klasickém modelu HEROS, což byl důsledek změny bezpečnostních norem. Později byla také zlepšena teplotní odolnost této oblíbené přilby.

HEROS a HEROS II.

K oběma modelům bylo dodáváno velké množství příslušenství nejčastěji v podobě nejrůznějších držáků svítilen a svítilen jako takových. Původní HEROS měl pouze jeden štít a zákazník si mohl vybrat mezi čirým či reflexním (zlatým). Barevných variací bylo také dost včetně stříbrné reflexní.

V naší republice se mezi uživatele zařadili hasiči na jihu Čech a Královéhradecku, HEROS měly ve svém vybavení také jednotky drážních hasičů HZS ČD, nyní HZS SŽDC.

Jak šel čas, přestala přilba HEROS vyhovovat a tak se ve vývojovém středisku firmy zrodil pomalu ale jistě její nástupce, který byl slavnostně představen na veletrhu Interschutz 2005, jenž se konal v německém Hannoveru.

Novinka nesla název Rosenbauer HEROS xtreme. Již na první pohled bylo zřejmé, že s původním modelem má prakticky společný jen název a výrobce. Designově totiž působila poměrně futuristicky, což na veletrhu působilo zvláštním dojmem v kontrastu s tím, kdo jí předváděl. Byly jím slečny na vozítkách Segway.

Když už je zmíněný design nové přilby, musíme uvést, že HEROS xtreme byl nominován v roce 2005 do rakouské soutěže Národní ceny designu a v roce 2007 byla nominována v podobné soutěži v Německu.

Přilba splňuje veškeré požadavky, které jsou dnes kladeny na podobu a funkčnost moderní ochrany hlavy hasiče. Je u ní volitelné příslušenství, komunikační zařízení, upínání masky IDP, alternativní obličejový štít, brýle, svítilna a pochopitelně celá škála barev. V dnešní době je možné také pořídit její zkrácenou variantu s označením HEROS smart, což je rozměrově a hmotnostně obdoba předchozího starého modelu HEROS.

Po prvotních kladných ohlasech na veletrhu jí čekala zatěžkávací zkouška v podobě běžného užívání u hasičských jednotek. Parametrově obstála na výbornou, ovšem každý jednotlivý názor na ní se liší a je jí často vytýkána velká hmotnost a také obtížnější je seřízení vnitřního upínacího systému na hlavu, a to i přes skutečnost, že z původního modelu zůstal zachován aretační zadní šroub. Hlasy z opačné strany hovoří o tom, že přilba sedí na hlavě dobře, hmotnost je snesitelná atd. Co člověk, to názor. Ostatně tyto slova lze slyšet na adresu ostatních konkurenčních výrobků včetně „tradiční“ Gallety a jejího nejnovějšího provedení.

V ČR přilbu Rosenbauer HEROS xtreme nyní mají hasiči bývalého kralupského Kaučuku, používá jí část drážních jednotek a také uživatelé z řad HZS Jihočeského a HZS Královéhradeckého kraje, kde došlo k obměně za staré modely.

Jisté je to, že přileb Rosenbauer HEROS včetně nového modelu xtreme je za 20 let dodalo k hasičským jednotkách ve více než 60 zemích světa zhruba 500 000 kusů, což je úctyhodné číslo. Můžeme být jen zvědaví, s čím se Rosenbauer předvede v budoucnu, protože jeho vývojové středisko jistě nespí, stejně tak konkurence.

Sdílet