Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chad Allison: Díky množství působivých funkcí je škoda nazývat Dräger UCF 9000 jen termokamerou

Americký hasičský server Firefighterna­tion.com přinesl v polovině ledna zajímavou uživatelskou recenzi termokamery Dräger UCF 9000, kterou sepsal velitel hasičů ze San Diega, Chad Allison.

Vzhledem k tomu, že u nás jsou tyto pomůcky u hasičů stále ještě nestandardním vybavením, podívejte se, co o ní říká americký kolega.


Jedním z nejúčinnějších nástrojů při vyhledávání a záchraně je termokamera (Thermal Imaging Camera – TIC). Umožňuje nám vidění a orientaci v zakouřeném prostředí i v naprosté tmě, snižuje pravděpodobnost přehlédnutí oběti při vyhledávání nebo ohniska během kontroly požářiště. TIC nám také umožňuje zobrazit konstrukci objektu a případná nebezpečí, která mohou ohrozit bezpečnost hasičů na požářišti.

Termokameru Dräger UCF 9000 jsem testoval několik uplynulých měsíců, začíná „recenzi“ Chad Allison. Po rychlém seznámení s jejími vlastnostmi jsem si uvědomil, že tento produkt je významným posunem vpřed ve srovnání s termokamerami, které v současné době vyrábí všichni přední výrobci.

Jeho převaha je zřejmá, jak při pohledu na kvalitu obrazu, tak i na množství dalších působivých funkcí. Čím více jsem ji používal, tím více jsem byl udiven jejími schopnostmi a přistihl jsem se, že velmi často dovednosti kamery předvádím i ostatním hasičům.

Stručně řečeno, Dräger vzal klasickou termokameru a zvýšil její užitečnost, všestrannost a schopnost přizpůsobit se neustále dynamicky se rozvíjející oblasti bezpečnosti zásahů.

UCF 9000 může pracovat v několika režimech, z nichž každý má unikátní funkce, v závislosti na daném zadání. Přístroj je po zapnutí v režimu Standard, který je kombinací všech ostatních dostupných režimů.

Tento „výchozí“ režim může být použit pro to, co se obyčejně očekává od termokamery. To byl důvod, proč jsem tento režim používal nejvíce.

Ve středu obrazovky je malý čtvereček, který odpovídá barevné teplotní stupnici nacházející se v pravém dolním rohu obrazovky.

Poznámka: Průzkumem mezi cenově srovnatelnými kamerami na trhu jsem zjistil, že Dräger UCF 9000 má největší teplotní rozsah. Může zobrazit teploty mezi –40 a 1000 °C.

Výchozí teplotní rozmezí, zobrazené na pravé straně, se pohybuje od 110 do 130 °C. Jestliže čtvereček v centru obrazovky odečte vyšší teplotu, než je výchozí rozsah schopen zobrazovat, změní se výchozí teplotní stupnice na průběh teplot v rozmezí 300 až 930 °C, a činí tak bez „zamrzání“ obrazu. To je problém, se kterým se potýkáme u naší současné termokamery.

Poznámka: Dräger zdůrazňuje, že věnoval zvláštní pozornost rychlosti času závěrky, aby se vytvářel elektronický obraz, který se nezadrhává ani nezamrzá.

Na instruktážním videu společnosti Dräger se v komentáři uvádí, že teplotní rozsah stupnic termokamery lze měnit podle vlastních potřeb. Nastavení stupnic jsem neměnil, protože mým potřebám naprosto vyhovovalo.

Pomocí čtyřcestného přepínacího tlačítka pod obrazovkou si může uživatel vybrat z několika provozních režimů: Standard, Fire, Persons, Thermal Scan, Hazmat, Outdoor, Scan Plus, Normal a Custom. Při provozu v jakémkoliv režimu se můžete jedním stisknutím tlačítka Power vrátit do výchozího režimu Standard.

V režimu Fire (Oheň) jsou ohniska a teplotní rozsahy zobrazeny v detailu a kontrastu. V režimu Persons (Vyhledávání osob) kamera zvýrazní teplé a studené objekty, i když se nachází v blízkosti ohně nebo jiného zdroje vysokých teplot. Všiml jsem si, že když jsem v tomto režimu namířil kameru na osobu, tělo osoby bylo zvýrazněno více, než v jiných režimech.

Režim Thermal Scan zvýrazňuje objekty, které mají vyšší než nastavenou teplotu. Teplotu, kterou chcete sledovat, můžete nastavit pomocí čtyřcestného tlačítka. Při mých pokusech s tímto režimem byla teplota původně nastavena na 38 °C během zásahu a celá místnost se žlutě rozsvítila.

Průběžně jsem zvyšoval nastavenou teplotu, až byla zvýrazněná pouze místa s vysokým tepelným zářením, kde se mohla skrývat ohniska. V tomto režimu bylo velice snadné najít ohniska a místa, která mohou opět vzplanout.

V režimu Hazmat (Nebezpečný materiál) se na obraze zobrazuje oblast v sytých barvách, která jasně indikuje hladinu kapaliny a detekuje úniky. V režimu Outdoor je zobrazení jasu opačné (obraz ve vnitřním prostředí je velmi jasný), funkce se podobá změně u video monitoru při přechodu z denního nastavení do nočního prostředí. Tato funkce může být užitečná při hledání těla vymrštěného z auta při dopravní nehodě.

Scan Plus kombinuje kvalitu obrazu režimu Normal s funkcí barevného zobrazení Thermal Scan tak, že cokoliv s vyšší než nastavenou teplotou je zabarveno žlutě na pozadí běžného digitálního obrazu. V režimu Normal se termokamera stává digitální videokamerou a zobrazuje obraz jako jakákoli běžná videokamera.

V režimu Custom je obraz velmi podobný jakýmkoli jiným termokamerám, ale v širším barevném rozsahu, jako u zobrazení infračervenou kamerou. Lidské tělo je tedy zobrazeno v barevné škále, která odpovídá teplotní stupnici na pravé straně obrazovky a nezobrazuje se jako jasně bílé na tmavém pozadí.

Poznámka: Režim Custom umožňuje vlastní osobní nastavení podle priorit jednotlivých parametrů zobrazení.

Další jedinečné funkce, které jsem objevil na přístroji Dräger UCF 9000, jsou laserové ukazovátko, Freeze Frame (zastavení obrazu), integrovaný snímač jasu, dvoj a čtyřnásobný zoom a video / audio rekordér.

Laserové ukazovátko se zapíná jednoduše stisknutím čtyřcestného přepínače v potřebném směru. Použil jsem tuto funkci, když jsem ostatním ukazoval ohnisko v okapu budovy, které bylo příliš vysoko, než abych na ně dosáhl.

Při prohlížení kamerou můžete podržet spoušť na přední straně rukojeti, která znehybní obraz na obrazovce, takže ho můžete vyhodnotit. Chcete-li obraz „rozmrazit“ a vrátit termokameru do původního režimu, jednoduše uvolníte tlačítko.

Tuto funkci jsem vyhodnotil jako zvláště užitečnou, když jsem chtěl někomu ukázat, co jsem našel, nebo ukázat něco, co by při pohybu s kamerou zmizelo ze zorného pole.


Integrované čidlo jasu automaticky udržuje jas displeje v optimální úrovni. Tuto funkci jsem ocenil, když jsem přecházel z venkovního prostředí do vnitřních prostor, nebo z dobře osvětlených prostor do temnějších.

Zoom umožňuje přiblížit objekt, což je zvláště výhodné, když je objekt přímo ve vašem zorném poli, nebo když objekt zájmu není snadno přístupný.

Funkce video / audio rekordéru se bude hodit během nácviku nebo při hodnocení incidentu během akce a následné analýze. Kamera zachycuje video a audio ve dvouhodinové nekonečné smyčce. USB konektor na kameře umožňuje stažení záběrů do počítače. (Tato funkce mne mimořádně zaujala, protože díky ní jsem byl schopen přehrát si zpětně vše, co jsem s termokamerou dělal během testování).


Jako by toho nebylo dost, Dräger UCF 9000 má také odolnou konstrukci a je klasifikován do zóny 1 potenciálně výbušného prostředí. Baterie vydrží čtyři hodiny, avšak kamera je vybavena systémem, který může dobu použití baterie prodloužit.

Chcete-li šetřit baterii, kamera přejde do stand-by režimu, jakmile přestanete držet rukojeť. Naopak, když uchopíte rukojeť do ruky, okamžitě se opět zapne.

Poznámka: Tato funkce může být zakázána, pokud ji nechcete používat.


Zjistil jsem, že životnost baterie je mnohem delší, než u našich současných kamer. I bez nabíječky na autě jsem musel kameru dát nabíjet na stanici jen výjimečně.

Jak můžete vidět, UCF 9000 má mnoho výjimečných vlastností a je jich vlastně tolik, že jsem jimi byl ohromen po celou dobu testování. Zjistil jsem jen pár maličkostí, které by potřebovaly vylepšit.

Za prvé, náběh po zapnutí termokamery trvá přibližně minutu. Videokamera sice naběhne okamžitě, ale obraz zamrzne po celou dobu náběhu. To může být zavádějící, protože termokamera vypadá jako připravená k použití, ale není. Doporučuji zapnout termokameru alespoň jednu nebo dvě minuty před použitím, aby se předešlo případným prodlevám.

Laserové ukazovátko je také skvělý nápad, ale zjistil jsem, že tak malý červený bod je obtížně viditelný na větší vzdálenosti, a to především v noci ve venkovním prostředí pod umělým osvětlením.

Další záležitost, která platí obecně u všech termokamer, je to, že se jedná o zařízení do ruky, tudíž je nutné řešit její uložení, pokud ji právě nepoužíváte. Toto se dá řešit pomocí krčního popruhu nebo poutka na opasek s navijáčkem, které Dräger nabízí jako příslušenství.

Pokud nepoužijete toto příslušenství a necháte přístroj ležet na místě zásahu, může dojít k nepříjemnostem, zejména když uvážíme, že nejde o levné zařízení.


Uživatelské video modelů UCF 7000 a UCF 9000


Termokamera Dräger UCF 9000 se prodává přibližně za 14 000 dolarů. V první reakci se mi cena zdála trochu vysoká, ale udělal jsem si malý průzkum a zjistil jsem, že je cenově srovnatelná s ostatními high-end termokamerami.

Také jsem zjistil, že UCF 9000 má více a lepších vlastností, než ostatní termokamery v této cenové kategorii. Například má větší teplotní rozsah a čtyřnásobný zoom, oproti standardnímu dvojnásobnému zoomu u některých konkurentů.

Sečteno a podtrženo: UCF 9000 je skvělá termokamera. Skoro se zdá, že není spravedlivé hovořit o ní jako o termokameře, protože výraz termokamera nepostihuje všechny její funkce a vlastnosti. Největší problém s tímto produktem jsem měl ve chvíli, kdy jsem termokameru vracel výrobci a přešel zpět k naší kameře na autě.


Chad Allison

Chad Allison slouží u San Diego Fire-Rescue Department 15 let, v současné době v hodnosti velitele. Je držitelem bakalářského titulu v oboru veřejné správy a je nositelem vyznamenání za záchranu života. Jako jediný je také trojnásobným držitelem Ceny Stevena F. Holladaye za svou práci pro společnost v hasičských službách.


Zdroj: www.firefighternation.com

Chad Allison
Gear Test: Dräger’s UCF 9000 Thermal Imaging Camera
Publikováno v pondělí 14. ledna 2013


Termokamera UCF 9000 je skutečně špičkovým zařízením, dvě jednotky HZS SŽDC obdržely před několika dny model UCF 7000, který vám rovněž představíme. Je to de facto jen o některé funkce „osekaná“ verze UCF 9000, pochopitelně v rámci úspory finančních prostředků.

Sdílet