Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Autobus skončil po kolapsu řidiče ve stromě, ostravští hasiči ho dostali zpět na silnici

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly ve středu 30. ledna 2013 ráno v Ostravě-Martinově u nehody linkového autobusu MHD číslo 58, který skončil mimo silnici ve stromě.

Statný strom autobus zřejmě zachránil před další cestou do hlubokého příkopu. Zraněn byl řidič, který měl náhlou zdravotní indispozici, a dvě ženy z šesti cestujících.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve středu ráno krátce před sedmou hodinou. Na místo vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Poruba a Zábřeh.

Strom byl vklíněn do čelní masky havarovaného autobusu. Hasiči jej zabezpečili před požárem a vysvobodili z něj všech sedm osob. Předali je Zdravotnické záchranné službě a vrátili se na základnu.


Jak pro server HvězdaŽivota.cz uvedl tiskový mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl, záchranáři ošetřovali tři pacienty. Lékař zjistil, že při nárazu autobusu došlo u řidiče k poranění hlavy.

Dále byly ošetřeny dvě ženy, a to ve věku dvaapadesát a devatenáct let. První z nich utrpěla poranění zad a horní končetiny, druhá pak zranění břicha.


Po zdokumentování nehody Policií ČR se profesionální hasiči vrátili zpět k místu nehody, i s vyprošťovacím speciálem Mercedes Bizon. Ten chytil autobus navijákem zezadu, zepředu držel vozidlo naviják z hasičské cisterny. Po chvíli se podařilo autobus uvolnit ze zajetí stromu. Autobus byl sám schopen nacouvat na silnici.

Statný strom, který zřejmě zachránil autobus a jeho cestující před horšími následky nehody, byl nalomený, část trčela na chodník. Proto bylo rozhodnuto o jeho pokácení. Hasiči zavěsili co nejvýše ocelové lanko navijáku, který strom přidržoval. Hasič jej pilou co nejvíce naříznul, pak už se strom bezpečně skácel do tajícího sněhu příkopu.

V místě nehody v Martinovské ulici fungovala prakticky po celou dobu zásahu kyvadlová doprava, kterou usměrňoval Policie ČR i hasiči.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet