Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zajímavé zásahy HZS MSK při záchraně osob a zvířat v roce 2006

Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjíždějí, stejně jako jejich kolegové v jiných krajích, k závažným likvidacím požárů, vyprošťování zraněných z havarovaných aut a odstraňování následků dopravních nehod, starají se o likvidace úniků nebezpečných látek, vyjíždějí k povodním, zkrátka všude tam, kde je potřebná rychlá pomoc. Občas je některý z každodenních zásahů mírně řečeno kuriozní.

Hasiči z Moravskoslezského kraje mnohokrát zachraňovali v roce 2006 živé tvory

Rovněž zachraňují lidi, uvízlé ve výtazích či na jiných méně obvyklých místech. Čas od času jsou ale požádáni o vysvobození čtyřnohého přítele, lesní zvěře či nějakého opeřence. Takové případy zpravidla končívají dobře a potěší.

Během roku 2006 profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji hned několikrát vysvobozovali psy, občas kočky a srnky, jednou poštolky a v prosinci havrana, také honili po silnici první třídy splašená telata. Ne všechny takové zásahy se podaří podrobněji zachytit a ani hasičská statistika nemá dosud pro záchranu zvířat speciální kolonku.

Poslední známá letošní pomoc čtyřnohému miláčkovi hasiči v našem kraji připadá na čtvrtek 28. 12. 2006, kdy do betonové jímky na poli u Rychvaldu na Karvinsku spadl německý ovčák. Jeho majitel ihned zavolal hasičům o pomoc. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Orlové. Vlčáka vytáhli z hloubky zhruba 3,5 metru pomocí lan. Zásah trval asi půl hodiny, psovi se nic nestalo.

Do jímky, tentokrát u Bruntálu, spadl již v březnu 2006 bernský salašnický pes. Zásahu jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bruntále s pomocí lezecké techniky mohou vděčit majitelé mohutné černé feny Bely za její osvobození z téměř tři metry hluboké betonové šachtice.

Majitelka pořádné černé fenky s bílými flíčky na břiše a hnědými tlapkami se vydala za Bruntál na turistickou vycházku na běžkách. Na místě vzdáleném zhruba 400 metrů od silnice Bela po proběhnutí sněhové závěje překvapivě skončila v betonové šachtici, sloužící ke kontrole spodní vody melioračního systému. Jímce totiž chyběl kanalizační poklop.

Protože lyžařka neměla mobil, utíkala po silnici až téměř k Bruntálu, kde ji naložilo auto, a zavolala manžela. Ten ihned uvědomil hasiče. Hasiči naložili volajícího muže v Opavské ulici a dojeli s ním po silnici co nejblíže kopci s šachticí. Čtyři z nich se vydali hlubokým sněhem až k uvězněné fence, přitom ještě nesli kompletní lezeckou techniku. Díky přítomnosti majitele byl zhruba šedesátikilový pes při vysvobozování v klidu. Jeho vytažení z téměř tři metry hluboké a metr široké šachtice za asistence „páníčka“ byla otázka zhruba deseti minut. Pes dostal za statečný přístup kousek chleba.

„Do odkryté šachtice mohlo spadnout i dítě. Pokud by bylo samotné, tak by se pomoci nedovolalo. Spíše je ale alarmující, že manželce, i když běžela po silnici v lyžařské výstroji, dlouho nikdo nezastavil,“ řekl majitel pětileté feny po zásahu. „Děkuji hasičům za rychlý zásah,“ nezapomněl dodat spokojeně.

Dalšího psíka, tentokrát měsíční štěně neupřesněné pokojové rasy, zachraňovali ostravští profesionální hasiči – z rozvalin po někdejším koupališti v Ostravě-Hulvákách v květnu 2006. Majitelka s ním šla na procházku parkem. Při procházení kolem zbytků objektu po bývalém hulváckém koupališti se psík zaběhl a spadl do sklepní místnosti zhruba čtyři metry pod úrovní terénu. Hasiči po příjezdu na místo slyšeli z rozvalin kňučení štěněte. Dolů za ním se vydal jeden ze záchranářů po sestavení dvou žebříků pod sebe. „Pes byl naštěstí natolik vystrašený, že mu ihned skočil do náruče,“ poznamenal velitel zásahu. Na vysvobození štěněte postačilo osm minut.

Na konci června 2006 hasiči zachraňovali v Českém Těšíně nadvakrát mláďata dravců – poštolek. Hnízdo si totiž rodiče-dravci postavili za okapem budovy mateřské školy ve Frýdecké ulici. Nejprve 27.6. ohlásila hasičům zaměstnankyně mateřské školy, že dvě mláďata vypadla z hnízda na stříšku. Na místo dorazili hasiči z místní stanice a Havířova, kteří měli nedaleko lezecký výcvik. Jeden z českotěšínských hasičů dovezl z domova klec a poštolky převezli do Karviné.

O dva dny později vypadlo z hnízda třetí mládě poštolky. Hasiči se o ně postarali a ještě přijeli s automobilovým žebříkem pro čtvrté, tedy poslední mládě v hnízdě. Obě převzala městská policie, která zařídila transport do Karviné. Hasiči byli domluveni na předání malých dravců se Stanicí mladých přírodovědců v Karviné. Ta se o ptáky jistě dobře postará.

Pro děti i zaměstnance ekologicky zaměřené mateřské školy ve Frýdecké ulici bylo zážitkem jak pozorování hnízda s malými opeřenci a krmení dospělými dravci, tak i zásahy hasičů. „Hnízdo jsme tu objevili před dvěma týdny. První dvě mláďata i to třetí mládě zřejmě vypadla při prvním letu. Jak jsem si někde přečetla, bývají první lety tragické a rodiče byli navíc možná mladí a nezkušení. Naše poštolky to ale přežily,“ řekla tehdy vedoucí učitelka mateřské školy Jiřina Kratochvílová. A jak reagovali na zásah hasičů ptačí rodiče? „Byli úplně v klidu, nijak nereagovali, byli ekologičtí,“ dodala učitelka.

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Orlové vysvobodila v polovině července 2006 z otevřeného kanálu v Orlové srnu. Srnka uvízla ve velkém kanále u čistírny odpadních vod, kterému chyběl poklop, zhruba v hloubce jeden a půl metru. Zdejší profesionální hasiči ji vyjeli zachránit po půl sedmé ráno. Zásah trval asi hodinu, ale trpělivost se jim vyplatila – osvobozená srnka hbitě odpelášila do volné přírody bez známek zranění.

Jiná zachráněná srnka si dobrovolně vyzkoušela na konci listopadu 2006 dvouhodinový pobyt na hasičské stanici v Hlučíně. Srnka nejprve pronikla do oploceného areálu hlučínské skládky a pak spadla do betonové nádrže s vodou o rozměrech zhruba dvacet na dvacet metrů, kde byly tři metry vody. Když profesionální hasiči z Hlučína přijeli po oznámení zdejších strážníků na místo nehody, již byla ve vodě půl hodiny. Po zmatené plavbě z rohu do rohu byla značně vysílená a po klouzajících okrajích jímky pokrytých plachtami se nemohla dostat pryč z mokrého vězení.

Hasiči ji naštěstí dostali na suchou zem během několika minut. Jeden ze zachránců slezl po žebříku do malého člunu a vmanévroval vysílenou srnku k žebříku, na který se posadila. Pak už ji mohli další hasiči vytáhnout na břeh i s celým žebříkem.

Protože srnka přes vysílení nejevila žádné známky zranění, u nejbližšího pole ji hasiči pustili, ale ani se nepohnula. Proto ji odvezli na stanici a také zavolali veterináře. „Položili jsme ji do ticha a tmy, přikryli dekou a dali jí misku s vodou. Veterinář, který ji prohlédl, nás za tento postup pochválil,“ řekl velitel zásahu. Do hasičského „hotelu“ se dostala půl hodiny před polednem, o dvě hodiny později ji už velitel stanice s kolegou vezli osobním autem zpět do volné přírody. Uklidněná a odpočinutá srnka podruhé zareagovala tak, jak měla – odpelášila po poli až k lesu.

Ojedinělá byla také v prosinci záchrana živého tvora – havrana – visícího na stromě nad rušnou městskou komunikací v Ostravě-Hrabůvce. Havran visel za křídlo na silonové niti, zřejmě od papírového draka, a to na vzrostlém stromě přímo nad křižovatkou nad silnicí ve směru z Mošnova do centra krajského města. Marně se snažil vzlétnout, a tak se dostat ze silonového zajetí.

Záchranáři rychle povolali z nedaleké hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu automobilový žebřík a po jeho příjezdu okamžitě vyjeli nahoru v koši. Měli jen běžné zásahové rukavice. Černého ptáka vysvobodili z nitě zasunuté za křídlo během chvilky. „Bylo vidět, že havran okamžitě ucítil úlevu. A po pohlazení se zklidnil. Když jsme jej snášeli po žebříku dolů, sice cvakal zobákem, ale jen naprázdno, nikoho se ani nedotkl, asi jen tak platonicky vyhrožoval. Dole jsme jej pustili do trávy, zraněný nebyl a uletěl,“ řekl velitel zásahu. Hasiči museli zastavit dopravu v jednom směru, ale jen na chvíli. „Zásah byl bleskový,“ poznamenal spokojeně velitel jednotky.

Ve stejný den zachránili dva zavalené psy neupřesněné „pouliční“ rasy hasiči z Bruntálska. Psi byli zasypáni kamením v bývalém lomu u obce Tvrdkov, ležící u Rýmařova. Hasiči se první kusou informaci o trpících tvorech dozvěděli od Policie ČR. Tu upozornil muž na to, že při procházce lesem u Tvrdkova zaslechl psí kňučení. Na průzkum místa, vzdáleného od malé vsi s 240 obyvateli necelé dva kilometry, vyrazili profesionální hasiči z Rýmařova a dobrovolní hasiči z Horního Města.

Poslední půlku kilometru ke skalám museli pěšky. Psy vypátrali rychle – podle jejich kňučení. Fenka a pes byli zavaleni čtyřmi většími kameny v jámě, možná liščí noře. Hasiči kameny odstranili pomocí krumpáčů. Psi neměli žádné známky zranění. Hasiči je chytili a předali Policii ČR, která je odvezla do psího útulku. Tím však zásah hasičů neskončil – v okolí bývalého lomu hledali případné zavalené osoby, naštěstí ale ani po důkladné prohlídce nikoho neobjevili. Zhruba za dvě hodiny byli zpět na stanici.

Atmosféru Divokého západu mohli zakusit hasiči společně s policisty na začátku října 2006 na spojce mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem, kde honili splašená telata. Dvě hasičská vozidla vyjela v sobotu 7.10. po čtvrté hodině ranní na silnici I/48 mezi obcemi Příbor a Šenov u Nového Jičína, kde bránilo plynulé dopravě 22 telat. Hasiči téměř dvě hodiny pomáhali Policii ČR a majiteli zvířat s jejich zaháněním mimo vozovku. Jedno z telat srazil kamion. O několik hodin později hasiče zaměstnala ještě dvě telata.

Majitel zřejmě nechal přivézt telata na pastviny vedle silnice nedaleko Nového Jičína. Vystresovaným zvířatům, čerstvě odstaveným od matek, se zřejmě podařilo v sobotu brzy bráno prorazit ohradu, vběhnout na čtyřproudovou silnici, spojující Novým Jičín s Frýdkem-Místkem, a omezit na ní provoz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hasiči pomáhali v roce 2006 lidem i na neobvyklých místech

Desítky obyvatel Moravskoslezského kraje vděčí i v roce 2006 hasičům za včasnou záchranu při vyproštění z výtahů, čas od času zůstávají i zaklínění na střešních konstrukcích rodinných domků. Méně známé je to, že hasiči pomáhají Zdravotnické záchranné službě při snášení těžších pacientů do sanitek.

Jedním z méně obvyklých případů v roce 2006 bylo v dubnu vytahování chlapce zapadlého do mokré zeminy. Čtyři profesionální hasiči museli v sobotu 1.4. po 18. hodině vyprošťovat osmiletého chlapce z bahna staveniště, do něhož zapadl v Ostravě-Porubě v Bulharské ulici. Museli k tomu použít dlouhé prkno.

Chlapec si hrál se dvěma kamarády na pět metrů vysoké hromadě hlíny, kterou vyvezli stavbaři z velké jámy nedaleko od budovy Okresního soudu v Ostravě-Porubě. Jáma byla připravena pro základy nového objektu vedle soudní budovy. Najednou pod chlapcem povolila vrstva silně rozmoklé hlíny a chlapec uvízl v kašovité hmotě až po pás. Nakonec měl štěstí, protože profesionální hasiči ze stanice v Ostravě-Porubě jej vytáhli čtvrt hodiny po příjezdu na místo události. Posádka sanitky rychlé záchranné služby ihned převezla silně podchlazeného hocha do nemocnice.

Událost ohlásil na tísňovou linku 150 obyvatel Ostravy-Poruby, který děti sledoval z balkonu a odtud sledoval i rychlý zásah hasičů a příjezd sanitky. Podivoval se nad tím, že skládka zeminy nebyla oplocená, zatímco celá velká stavba byla. „Při nahrnování buldozerem se zřejmě v hromadě vytvořila prohlubeň s vodou. A do ní se pak chlapec propadl. Hasiči za ním museli po prkně, jinak to nešlo,“ řekl svědek.

Samostatnou kapitolou při zachraňování lidí jsou opilci. Jednoho takového hasiči vytahovali z řeky Lomné v dubnu 2006. K řece v obci Dolní Lomná na Frýdecko-Místecku vyjela jedna profesionální a dvě dobrovolné hasičské jednotky z Třince, Jablunkova a Mostů u Jablunkova. Starší muž si při konání malé potřeby u břehu vodního toku nevšiml, že tu chybí zábradlí, a spadl do vody.

„Muž byl tak opilý, že nebyl z řeky schopen sám vylézt. Na břehu s ním sice byli i kamarádi z nedaleké restaurace, ale ani ti si pro něj jít netroufli, protože taky notně pili,“ upřesnil jeden ze zasahujících hasičů. Hasičům se podařilo muže za chvíli vytáhnout. Z nehody vyvázl senior bez většího zranění, jen na hlavě měl krvavý šrám. Sanitka Zdravotnické záchranné služby jej odvezla do nemocnice na ošetření.

Pacienty pomáhají hasiči zpravidla snášet z vyšších pater obytných domů, maximálně jde o několik desítek schodů. Na konci července 2006 museli s těžkou paní ujít kilometr beskydským terénem. Pětašedesátiletá žena si zlomila nohu v kotníku při trhání borůvek, když uklouzla na svahu.

O pomoc hasičů požádali zdravotníci, kteří museli pro nepřístupný terén se sanitkou zastavit více než kilometr od zraněné ženy. Jako první přijeli dobrovolní hasiči z Písku, kterým se podařilo ujet ještě několik desítek metrů, pak ale museli už po svých. Pro zhruba devadesátikilovou ženu, silnou diabetičku, připravili improvizovaná nosítka z hasičského žebříku. Ženu nejprve vynesli z potoka nahoru na lesní cestu a pak pokračovali dolů k sanitce. Posledních zhruba tři sta metrů vystřídali šest dobrovolných hasičů profesionální hasiči z Třince.



Zdravotníci v Moravskoslezském kraji žádají hasiče několikrát měsíčně o výpomoc při snášení těžších pacientů z bytových domů pomocí plachty, protože nosítka nedostačují. „Na snášení pacienta z lesa si nepamatujeme,“ řekl velitel vozidla hasičů z Třince.

Ruku zákona zřejmě pomohli prodloužit na začátku srpna 2006 profesionální hasiči z Frýdku-Místku v obci Sviadnov, když zde brzy ráno vyprostili podezřelého mladíka, zaklíněného na okapu. Prvotní informace od Policie České republiky hovořila o muži, visícím na okapu restaurace U Šimla. O nějakém podroušeném hostovi restauračního zařízení ale nemohla být ani řeč, protože objekt byl právě v rekonstrukci.

Po příjezdu na místo s jednou cisternovou stříkačkou a automobilovým žebříkem s dosahem 37 metrů krátce po půl šesté ráno hasiči zjistili, že hubený, odhadem dvacetiletý mladý muž se křečovitě drží na okapovém svodu v místě esovitého prohnutí pod vodorovným okapovým žlabem, zhruba ve výšce čtyř až pěti metrů nad zemí, neschopen pohybu ani jedním směrem. Způsobil si to v okamžiku, když si přehodil nohu v rozšířeném místě mezi okapovým svodem a zdí na druhou stranu, a ta se mu zaklínila. Na okapu visel zřejmě delší dobu a byl ztuhlý. Hasiči mu během několika minut ochotně pomohli dolů po vysunuté plošině a pak jej předali policistům, kteří už měli připravena želízka.

Na přítomnost podivného individua v tričku, kraťasech a botaskách upozornil policii jeden ze zaměstnanců firmy Hutní montáže, která má sídlo jen kousek od restaurace. I když tu mladík visel delší dobu, jeho malá hmotnost a také nové okapy mu pomohly v tom, že se s ním neutrhly a nezřítil se na zem. O pomoc však s největší pravděpodobností nikoho nevolal.

Úsměvně skončila v polovině října 2006 také záchrana tříletého chlapce z Frýdku-Místku, který v jednom z bytů v Ostravské ulici uvízl ve výklenku pod oknem za radiátorem a trubkou ústředního topení. Na místo ihned vyrazilo jedno vozidlo ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. V pokoji pod oknem byl skutečně uvízlý chlapec, který srdceryvně plakal, protože se nemohl pohnout doleva ani doprava, a utěšovaly jej uplakaná maminka s babičkou. Mezi zdí a ústředním topením byl zapasovaný téměř hodinu, než obě ženy přišly na to, že by jim mohli pomoci šikovní hasiči.

Bylo jich na něj šest. Rychle se rozhodli, že řezat trubky se nebudou. Čtyři záchranáři prostě vezmou radiátor a jen ho vyhnou. Ani k tomuto řešení svízelné situace ale nakonec nemuselo dojít. Přítomnost statných mužů v zásahových oblecích a přilbách totiž na malého čertíka zřejmě zapůsobila a podařilo se jej ze skuliny vytáhnout bez větších potíží. „Zásah byl rychlý. Během dvou minut byl chlapec venku, s radiátorem ani trubkou jsme nemuseli hnout ani milimetr. Asi jen dráždil maminku a babičku,“ poznamenal velitel zásahu. Obě ženy byly nakonec také šťastné a tříleté kvítko jen a jen slibovalo, že už příště za radiátor nepoleze.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet