Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Čeští hasiči se zúčastnili TFA v německém Mönchengladbachu, o úspěchy nouze nebyla

První červnový víkend roku 2013 se v německém Mönchengladbachu uskutečnilo dvoudenní mistrovství TFA Germany / Europe, na které vyrazila i česká reprezentace v TFA.


Disciplíny byly standardní, na prvním stanovišti se roztahovaly a motaly hadice; v dalším desetiminutovém intervalu závodník nastoupil ke kladivu, tunelu s barelem, tahání figuríny a přeskoku bariéry.

Jako třetí stanoviště byly připraveny dva žebříky, výstup na schody s barely, vytahování hadic na laně a šroubování konce proudnice. Závěrem čekal na soutěžícího výstup do 14. patra místní nemocnice a zasloužený výhled na město.


V pátek 31. května 2013 nastupovalo sedm závodníků ve dvojicích hned po sobě, před dvanáctou hodinou tak na trať vyběhli hasiči Štěpán Karban, Ladislav Mikulecký, Lukáš Novák, Radek Jakeš, Josef Vlk, Jaromír Barcuch a Dušan Plodr.


Michal Přecechtěl, Jiří Mikulecký, Lukáš Rosenkranz a Jan Semerádt, to byli závodníci, kteří se postavili na start v jednotlivcích v sobotu – druhý den německého mistrovství v TFA.

Nedlouho poté jsme na startu již viděli první českou štafetu ve složení: Štěpán Karban, Jaromír Barcuch, Josef Vlk a Radek Jakeš.

Skoro na závěr celých závodů odstartovala druhá česká štafeta, složená z Lukáše Nováka, bratrů Mikuleckých a Michala Přecechtěla.


A jak že to nakonec dopadlo?

Česká štafeta (Novák, Mikulecký, Mikulecký, Přecechtěl)
- 1. místo ve štafetách

Jaromír Barcuch
- absolutně nejstarší účastník závodu
- 1. místo v kategorii M60

Lukáš Novák
- 2. místo v absolutním pořadí
- 1. místo v kategorii M30

Michal Přecechtěl
- 2. místo v kategorii M35

Jiří Mikulecký
- 2. místo v kategorii M30

Vladislav Mikulecký
- 3. místo v kategoriii M30

Josef Vlk
- 3. místo v kategorii M45

Radek Jakeš
- 3. místo v kategorii M40

Štěpán Karban
- 4. místo v kategorii M40

Michal Přecechtěl
- 4. místo v absolutním pořadí

Jan Semerádt
- 4. místo v kategorii M35


Celkově je nutno vystoupení českých hasičů hodnotit jako další fantastický úspěch v řadě vynikajících mezinárodních výsledků, kolektiv je naprosto kompaktní a je rovněž potřeba zdůraznit, že mnozí odjížděli přímo z nasazení u povodní a opět se všichni vraceli zpět do služby.

ohodnotil výsledky českých hasičů trenér výpravy Mgr. Vladimír Vysocký


Reprezentaci hasičů v disciplínách TFA čeká ještě dvoudenní soutěž TFA v polské Toruni na konci června 2013. Bude to vůbec poprvé, co Češi pojedou na tento vysoce ceněný prestižní závod s početnou mezinárodní účastí.


Někdo by se mohl pozastavit nad tím, že hasiči – závodníci – nepomáhají při náročné situaci v republice, proto je potřeba vše uvést na správnou míru.

Reprezentace TFA je složena z profesionálních hasičů, kteří samozřejmě při povodních zasahovali a zasahovat ještě budou.

popisuje Zdeněk Koutník, vedoucí výpravy a mimojiné hasič-potápěč zasahující v průběhu povodní ve Středočeském kraji

Mezi závodníky nalezneme potápěče, kteří vyjížděli do povodní postižených oblastí, nelze opomenout ani letecké záchranáře zasahující společně s vrtulníkem nebo hasiče – sloužící mnohdy i 48hodinové směny – z jiných částí republiky, které povodně zasáhly, či z krajů, které připravovaly odřady.

Do poslední chvíle se ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS řešilo, zda účast nezrušit a nezůstat v republice. V současné době ale vzniklo „hluché místo“, kdy se v nejhůře postižených oblastech převážně čeká na opadnutí vody. Závodníci – profesionální hasiči – nemají žádné úlevy a po brzkém návratu do republiky nastoupí opět na likvidaci následků povodní.

Současně se jedná o „pietní závod“, protože pořadatel – kamarád českých hasičů – v minulém roce zemřel a je to tedy vyjádření i vzpomínky na něj.


Sdílet