Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úspěšným vykonáním absolutoria zakončilo své studium 19 absolventů oboru Prevence rizik a záchranářství

Obor Prevence rizik a záchranářství každoročně otevírá Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku. Během tříletého studia studenti absolvovali 32 zápočtů a 26 zkoušek z předmětů oboru požární ochrany, ale také z oblastí ekonomie, managementu, psychologie, krizového řízení, výkonu státní správy nebo cizích jazyků.

Během tří let studia se zúčastnili několika stáží na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR ve Frýdku-Místku zaměřených na strojní, technickou, chemickou a spojovou službu. Část odborné praxe studenti vykonali v laboratoři HZS Moravskoslezského kraje ve Frenštátě pod Radhoštem, další praxi získali u jednotlivých HZS krajů.

Zúčastnili se i školení v servisní škole Tatry Kopřivnice, dále navštívili požární stanice HZS Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku a Ostravě a požární stanici na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě. Součástí studia byla exkurze zimního stadionu v Ostravě, cvičné štole Dolu Paskov a Integrovaném bezpečnostním centru v Ostravě.

Obor se nezaměřuje pouze na problematiku požární ochrany a tak studium absolvovali nejen hasiči sloužící u HZS ČR, HZS podniků a sborů dobrovolných hasičů, ale i zástupci Armády ČR, městské policie, zdravotnické záchranné služby nebo tzv. „bezpečáků“.

Studenti kromě možnosti užívání akademického titulu DiS. získali kurzy ZOP, ST, T-CHS, T-TS, T-STS, T-SP, PP, OOB a KŘ, OŘ, TŘ a TSŘ a osvědčení odborné způsobilosti fyzických osob podle § 11 zák. č. 133/1985 Sb. o požární ochraně.

Ondřej Květoň, DiS.

Sdílet