Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Cisterna jako správné místo pro prevenci?

V zahraničí to není neobvyklý pohled, tamní hasičské cisterny mnohdy slouží jako místo, ze kterého se na nás valí obrázky požárních hlásičů či různých dobrých rad.


Jednoznačně ne. V době, kdy se u nás brojí proti jakémukoliv odlišení zásahové cisterny od „papírů“, by „povolení prevence“ na cisternách vedlo jen k tomu známému „každý pes jiná ves“.

Stačí se podívat do zahraničí, kam až jsou schopni někteří zajít. Přesvědčeni o tom, že dělají správnou věc a lidi je potřeba varovat doslova jakkoliv, se z cisteren stávají pojízdné cirkusy a hasiči začínají být spíše pro smích.

Představte si, že jedete k zásahu, na střeše máte z obou stran LED panely, na nichž běží animovaná informace o účinnosti požárních hlásičů.

V České republice máme dobře nastavené preventivní programy, hasiči běžně navštěvují školy i domovy důchodců. Nápisy na cisternách nic nezmění, bohatě stačí uvádění čísla 150 či 112.


Určitě ano. V současné době je ze všech stran vidět, jak jsou lidé líní a otupělí. Nechce se jim číst (možná to ani pořádně neumí) a chápou povětšinou jen obrázky.

Právě proto by je mohla tato forma prezentace požární bezpečnosti zaujmout. Je to něco – u nás – neobvyklého a když kolem projede auto s namalovaným hlásičem požáru či autonehodou na boku, přitáhne to oči jaksi automaticky.

LED panely se dají vypnout, auta s „reklamami“ na prevenci se dají vyhradit z výjezdu a použít k tomuto účelu třeba jen „záložky“ – ostatně na Ostrovech jsem právě takovéto řešení viděl. Staré, k výjezdu již nevyužívané auto, pomalované ze všech stran. A vida – zaujalo.

Kdo jiný by měl lidem říkat, jak se chovat, než právě hasiči z výjezdu, se kterými se setkávají v případě nouze?

Sdílet