Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strojník u HZS – příslušník druhé kategorie? Aneb jak to vidí Unie bezpečnostních slo­žek

Ve dnech 3. – 4. června 2013 proběhlo v Hradci Králové přelomové zasedání představitelů odborové organizace Unie bezpečnostních složek (Unie BS).

Ilustrační foto

Na zasedání byl mimo jiné potvrzen směr činnosti této organizace, byly vytyčeny hlavní body tzv. desatero na rok 2013 a schválena nová organizační struktura. V této souvislosti a z hlediska příslušníků HZS ČR bychom chtěli ozřejmit určité stěžejní záležitosti.

Předně je nutné dát ve známost, že Unie BS – její nová organizační struktura umožňuje v rámci své působnosti v celku nezávislé fungování zástupců jednotlivých bezpečnostních sborů. Členové Unie BS, příslušníci HZS ČR mají tak vlastní Výkonný výbor Unie BS pro HZS ČR.


Mezi první témata, která si výkonný výbor Unie BS pro HZS ČR dal k řešení, je problematika postavení strojníků u HZS ČR.

Jsme si vědomi, že již v minulosti tu byla snaha postavení strojníků diskutovat a pak upravit potřebné normy v jejich prospěch. Také jsme si vědomi, že se z celé snahy všech zainteresovaných stran kýžený efekt nedostavil.

Přesto si my v Unii BS dále klademe otázku, proč a hledáme možnosti řešení.

Aby se dalo lépe pochopit kde je vlastně tzv. zakopaný pes, snažili jsme se vžít do jednotlivých rolí. Rolí příslušníka HZS, který by mohl mít zájem stát se strojníkem, příslušníka, který strojníkem již je, příslušníka – strojníka, který má zájem na dalším kariérním postupu a konečně role jeho nadřízených.

Tak od začátku.

Má příslušník HZS na funkci hasič – služební hodnost Asistent, tarifní třída 3 – zájem stát se strojníkem pro něž platí stejná služební hodnost a stejná tarifní třída při různě postavené odpovědnosti (hasič – strojník)?

Pokud pomineme zájmy typu – jmenovaný je fanda do techniky, atd., tak si musíme pragmaticky odpovědět – NE, nemá zájem! A co tohoto příslušníka od takového kroku podle nás hlavně odrazuje? Jednoduchá odpověď – ztráta motivace!

Fundovaní čtenáři ví, že ustanovení zákona č. 361/2003 o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů příslušníky ve služební hodnosti Asistent do značné míry limitují v jejich kariérním růstu. Jednoduše řečeno – v současné době kariérní postup ze strojníka na velitele družstva (služební hodnost Inspektor, tarifní třída 5) je prakticky nemožný.

Samozřejmě lze tento názor teoreticky vyvracet, dá se polemizovat, že tento posun i dnes reálný je. Připouštíme, ale opravdu jen v teoretické rovině. Na dovysvětlenou pro ty, kteří se problematice orientují jen okrajově – ucházet se o místo velitele družstva se lze v drtivé většině případů pouze z tarifní třídy 4 – no a do této tarifní třídy (služební hodnosti) jsou u HZS zařazování u výjezdových hasičů jen technici služeb a specialisté.

Těchto služebních míst na stanicích je ale minimum. Tak to v praxi znamená, že o místo technika služeb je obrovská „rvačka“ a strojníka nikdo dělat nechce.


Výkonný výbor Unie BS pro HZS ČR považuje funkci strojníka za prestižní pozici a požaduje, aby k jako takové se přistupovalo i z hlediska postavení této funkce v hierarchii složení jednotek HZS.

Navrhujeme následné řešení. Je podloženo slibem představitelů bývalé i nově jmenované Vlády ČR, že pro rozpočtový rok 2014 a roky další dojde k rozmrazení prostředků na platy státních zaměstnanců. Zejména u příslušníků PČR a HZS ČR se dokonce mluví i o částečné valorizaci.

V rámci Systemizace – stanovení počtu služebních míst pro rok 2014 hledejme společně prostředky na to, aby na každé stanici HZS ČR bylo v rámci funkčního složení směny ustanoveno nejméně jedno služební místo strojníka technika pro každou směnu.

A efekt? Motivace, možnost kariérního růstu a v neposlední řadě odstranění jedné z největších nespravedlností, která vznikla s dnem účinnosti zákona č. 361/2003.

Vraťme strojníkům HZS jejich hrdost.

Janota Petr
předseda
VV Unie BS pro HZS ČR

Sdílet