Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka opět zaměstnala hasiče v ČR, zasahovali takřka u 2000 případů

Během celého včerejšího dne vyjeli hasiči celkem ke 2 277 událostem. Z nich ale bylo 1 996 technických zásahů (pro porovnání, dlouhodobě vyjíždějí hasiči denně průměrně ke 150 technickým zásahům). Přitom nejvíce událostí vzniklo v poměrně krátkém časovém období, mezi 16,00 hodinou a půlnocí vyjížděli hasiči k 1 776 technickým pomocem.

Praha

Jak bouřka postupovala Českou republikou, tak rychlý nárůst událostí jednotlivé kraje zaznamenávaly. Například jen v první hodině řešili hasiči v Plzeňském kraji více než 200 událostí. Dále se bouřka přesunula do Středních Čech, kde vyjeli hasiči k více než 300 událostem.

Velmi silně zasáhly bouřky také Vysočinu, kde hasiči zasahovali na více než 350 místech, nejhorší situace přitom byla na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Nejčastěji hasiče zaměstnaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Některé silnice zůstaly po pádu stromů úplně neprůjezdné. V několika případech vyjížděli hasiči také k odstranění stromů, které padly na osobní vozidla nebo objekty.

Problémy nebyly pouze na silnicích, ale také na železnici, i tam působily popadané stromy komplikace. Odstraňovat stromy z kolejiště museli hasiči například u Ledče nad Sázavou, Břevnice, Havlíčkova Brodu nebo Rozsochatce.

Nejenom větve a stromy působily komplikace. Bouřka strhávala i střechy domů, které hasiči pomáhali zajišťovat, na silnice padaly dráty elektrického vedení, vítr trhal plechy, převracel kontejnery a popelnice.

Hasiči ale například vyjížděli i k požáru, kdy na Pardubicku hořely větve stromu, které padly na dráty elektrického vedení.

Další zásahy hasičů byly spojeny s přívalovými dešti. Vodu po silném dešti nestačila pobrat kanalizace, a tak se na mnoha místech tvořily obrovské laguny, které ale prosakovaly i do sklepů domů. Hasiči tak na některých místech také odčerpávali vodu z lagun nebo tu, která natekla do domů.

V Ústí nad Orlicí uvízlo několik vozidel v laguně, která se vytvořila při přívalovém dešti. I tady s vyproštěním museli pomáhat hasiči a jednu rodinu s dítětem z automobilu dopravili domů.

Během večera pomáhali hasiči s evakuací dvou dětských táborů, jednoho na Rokycansku a druhého u Brna.

Po půlnoci se již situace zklidnila. Od půlnoci do dnešní 6 hodiny ranní bylo 130 výjezdů k technickým pomocem, nicméně pro hasiče práce s koncem bouřky nekončí. Následky, převážně popadané stromy, hasiči likvidují ještě dlouhé hodiny poté. I v tuto chvíli hasiči na řadě míst odstraňují popadané stromy ze silnic.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR


Plzeňský kraj

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů dnes 4. 8. 2013 řešily v řádu cca 350 událostí po celém Plzeňském kraji spojených s přechodem studené fronty přes území kraje.

Z dětského tábora v Jablečnu okr. Rokycany bylo z důvodu stoupající hladiny vody a popadaných stromů evakuováno 25 táborníků z toho 18 dětí, uvedl pro server POŽÁRY.cz npor. Milan Janeček, operační důstojník KOPIS HZS Plzeňského kraje.


Pardubický kraj

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli v neděli 4. srpna od 19.10 hodin 5. srpna do 6 hodiny v souvislosti s bouřkou k 168 událostem. Jednalo se zejména o odstraňování spadlých stromů na komunikaci, spadlé dráty vysokého napětí, utržené střechy z objektů s odčerpávání zatopených objektů.

Na Třídě Míru v Pardubicích vítr utrhl střechu z domu. V Zálší osobní automobil narazil do spadlého stromu. Následky další podobné nehody odstraňovali hasiči z Lanškrouna v obci Sázava. Ke žhnoucím trafostanicím v Heřmanově Městce a v Chrudimi, části města Presy, vyjížděli hasiči. Vodu, která po prudkém dešti natekla do domu, odčerpávali hasiči z objektu v ulici T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí. V Královéhradecké ulici v Ústí nad Orlicí uvízlo několik vozidel v laguně, která se vytvořila při přívalovém dešti. I tady s vyproštěním museli pomáhat hasiči z Ústí nad Orlicí a jednu rodinu s dítětem z automobilu dopravili domů.

Vodu po silném dešti nestačila pobrat kanalizace, a tak se na mnoha místech v kraji tvořily obrovské laguny, které ale prosakovaly i do sklepů domů například ve Svitavách. Čerpadla se tak naplno rozjela i v Dolní Dobrouči, Trpíně, Chrasti i Luži.

Tábor plný dětí v Seči u Chrudimi musel opustit jednu budovu, když se pod náporem silného větru vychýlila štítová konstrukce. Děti s rodiči tento objekt opustili ještě před příjezdem hasičů. Ti poté doslova odstřihli štítovou stěnu od hromosvodu, na kterém zeď visela a následně spadla na zem. Místo hasiči zajistili tak, aby se nikdo nezranil.

Zásahy dle okresů:

  • Pardubice 45
  • Chrudim 34
  • Svitavy 33
  • Ústí nad Orlicí 56

Jihomoravský kraj

Přišel vítr a déšť, hasiči zasahovali u 219 událostí

V neděli (4. 8. 2013) večer se přes území Jihomoravského kraje prohnala velmi silná bouřka, která polámala stromy, zpřetrhala dráty elektrického vedení a zatopila sklepy. Hasiči vyrazili ke 219 událostem.

Až do večerních hodin byla neděle ve znamení požárů, kterých bylo během dne 22. Krátce po devatenácté hodině se situace změnila. Bouřka, na kterou upozorňovala výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu, si vyžádala nasazení stovek jednotek PO. Přesně 92 profesionálních a 158 dobrovolných.

Ze zmiňovaných 219 událostí se ve valné většině jednalo o spadené stromy (172). Pádu stromu se nevyhnulo ani fotbalové utkání mezi Zbrojovkou Brno a Spartou Praha. Strom zranil 4 osoby. Ve dvou případech došlo kvůli spadeným stromům k dopravní nehodě.

Vlivem silného větru vznikly problémy s elektrickým vedením a hasiči řešili 23 takových událostí.

V sedmi případech museli hasiči čerpat vodu, převážně ze zatopených sklepů.

Jednotky PO evakuovaly dětský tábor u obce Ochoz u Brna. Celkem bylo evakuováno 43 dětí a 10 dospělých osob.

Krajské operační a informační středisko HZS JmK řešilo během neděle celkem 265 událostí. Z toho 219, které způsobil silný vítr a déšť, zvládlo ve spolupráci s jednotkami PO vyřešit za neuvěřitelných čtyři a půl hodiny, přičemž běžný týdenní průměr je 162 událostí.

Práci hasičů stěžoval výpadek elektrického proudu ve třinácti požárních stanicích, které musely přejít na záložní zdroj energie. Jednalo se přesně o polovinu stanic, kterými HZS JmK disponuje, uvedl mjr. Ing. David Jirouš.


Olomoucký kraj

U tří desítek událostí po bouřkách postupně zasahují hasiči Olomouckého kraje.

Již k třem desítkám událostí postupně vyjíždějí jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů Olomouckého kraje. Zhruba po 19 hodině se přes Olomoucký kraj přehnaly první vydatné srážky a silný vítr, následkem toho jsou popadané stromy, zkraty elektroinstalací a zahořením trávy či přerušené dodávky proudu a další.

Linka tísňového volání již více jak tří hodiny nepřetržitě přijímá nové žádosti o pomoc hasičů v různých místech našeho kraje. Statisticky nejvíce událostí řeší hasiči na Šumpersku, Prostějovsku a nyní částečně i v Olomouckém okrese.

V drtivé většině všech případů se jedná o spadené stromy, větší haluze a dráty elektrického vedení na komunikace. Hasiči zde provádí odstranění pomocí motorových pil a ve spolupráci s hotovostní službou energetiků řeší kolize elektrorozvodných sítí. V několika případech došlo po zkratech i k zahoření menší rozlohy trávy v jejich okolí. Na Šumperku, přesněji v Zábřehu na Moravě vyjížděla profesionální jednotka do jedné z ulic k utržené plechové střešní krytině, hasiči střechu zajistili proti případnému vyplavení vydatným deštěm provizorní plachtou.

V průběhu večera vyjely jednotky i v některých případech k planým poplachům po původně nahlášeném požáru, lze v těchto případech hovořit slovem „naštěstí“. Při potvrzení původních hlášením, by se v obou případech jednalo o větší požáry v budovách.

V souhrnném přehledu naleznete v časové ose postupnou pomoc všech jednotek HZS a SDH.V průběhu zítřejšího dopoledne tiskovou zprávu doplníme o fotografie. V případě zhoršení situace Vás budeme neprodleně informovat.


Zlínský kraj

Hasiči zde vyjížděli téměř každou minutu.Bouřka provázená silným větrem zasáhla jako první Kroměřížsko a následně se posouvala přes Uherskohradišťsko, Zlínsko a Vsetínsko.

Úderem jednadvacáté hodiny vyjely také první jednotky profesionální a dobrovolných hasičů k hlášeným událostem.

V průběhu následující hodiny a půl pak zasahovali hasiči u téměř 50 událostí. Jednalo se především o popadané stromy, větve a přetržená elektrická vedení.

Vážnější situace nastala ve Vlčnově, kde silný vítr utrhl střechu stadionu, a v Krásnu nad Bečvou pak střechu bytového domu.

Do dnešních ranních hodin (5. 8. 2013) zasahovaly jednotky hasičů celkem u 88 událostí, které souvisely se včerejší bouří, která se prohnala krajem. Nejvíce výjezdů evidujeme na Zlínsku (41). I přes značné snížení intenzity hlášených událostí, naše jednotky stále vyjíždějí k odstraňování popadaných stromů.

Souběžně s likvidací následků včerejší bouřky zasahuje více jak stovka hasičů v okolí Rajnochovic na Kroměřížsku, kde se včera ve večerních hodinách ztratil asi osmiletý chlapec. Událost byla na krajské operační středisko oznámena v 22:24 hodin. Postupně bylo do pátrání nasazeno asi 115 dobrovolných a profesionálních hasičů. Na místě zasahoval také vrtulník a psovodi záchranné brigády.

I přes celonoční nasazení se nepodařilo chlapce doposud vypátrat. Od šesté hodiny ranní je prováděno postupné střídání nasazených sil. Předpokládáme, že počty nasazených hasičů budou obdobné jako v nočních hodinách.

V 06:24 hodin ohlásil velící důstojník na krajské operační středisko, že chlapec byl nalezen. Byl nezraněn, pouze po celonočním pobytu v lese došlo k jeho podchlazení.


Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji od 4. srpna 15:00 do 5. srpna 6:47 zasahovaly u 15 událostí způsobených bouřkou a deštěm. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větvě na 10 místech v kraji. A to zejména na Ústecku, Lounsku, Litoměřicku a Teplicku. V Ústí nad Labem spadla bříza na dvě garáže v Milešovské ulici v Neštěmicích a rovněž na garáž spadl strom v Klíšské ulici. Hasiči je rozřezali motorovou pilou a odstranili, např. ve 20:20 hodin vyjížděla jednotka SDH Postoloprty na odstranění vzrostlého stromu, který se kvůli silným dešťům zlomil na silnici Lišany směr Postolprty, ta byla zcela neprůjezdná. Hasiči za použití motorové pily strom rozřezali a komunikaci zcela zprůjezdnili. Na místě MP Postoloprty.

Na ostatních místech spadly stromy a větve na komunikace a byly postupně odklizeny. Vodu čerpaly jednotky na Lounsku. V Nádražní ulici ve Vroutku ze zatopeného dvora, na dvou místech v Lubenci voda ohrožovala rodinné domy a hospodářské stavení, v Kryrech čerpali hasiči vodu ze sklepa


Hl. m. Praha

Jednotky HZS Praha, HZS DP a SDH likvidují po celém území hl. m. Prahy následky nepříznivých povětrnostních podmínek. Jedná se zejména o popadané stromy, kterých je v Praze velké množství. Stromy ochromily i MHD, na některých úsecích dosud nejezdí tramvaje, což způsobuje značné komplikace obyvatelů hlavního města. Jako kuriozitu lze uvést utržení vyhlídkového balonu na Malé Straně, naštěstí v něm nikdo nebyl.


Kraj Vysočina

Počet zásahů na Vysočině přesáhl 400

Od včerejšího podvečera hasiči stále likvidují na Vysočině následky bouřek a celkový počet událostí už dosáhl 412 (stav k 10:00 hod). I v průběhu rána a dopoledne museli hasiči odstraňovat popadané stromy, a to převážně z komunikací.

V Ledči nad Sázavou spadl strom na chatu. Za použití plošiny a pomocí ručních motorových pil jej profesionální hasiči z Ledče nad Sázavou odstranili. Podobná situace nastala i v obci Dolní Březinka, kde spadl strom na rodinný dům. Na místě zasahují hasiči ze dvou profesionálních jednotek. V Hybrálci na Jihlavsku a u Bystré na Pelhřimovsku spadly stromy na dráty elektrického vedení. Hned několik vzrostlých stromů museli také hasiči v průběhu dopoledne odstranit u Bystřice nad Pernštejnem.

Odstraňovat popadané stromy, čistit ucpané kanalizace a provizorně upevňovat střechy objektů museli od včerejšího večera do dnešního rána hasiči prakticky po celé Vysočině. Celkem zasahovali na více než 350 místech, nejhorší situace přitom byla na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. Nečastěji hasiče zaměstnaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Některé silnice zůstaly po pádu stromů úplně neprůjezdné. V několika případech vyjížděli hasiči také k odstranění stromů, které padly na osobní vozidla nebo objekty.

Problémy nebyly pouze na silnicích, ale také na železnici, i tam působily popadané stromy komplikace. Odstraňovat stromy z kolejiště museli hasiči například u Ledče nad Sázavou, Břevnice, Havlíčkova Brodu nebo Rozsochatce.

Pár minut po sedmé hodině včera v podvečer, kdy nad Jihlavou řádila bouřka, jsme přijali hlášení o horkovzdušném balónu, jehož posádka se marně snažila o nouzové přistání. Ohlašovatel na linku tísňového volání uvedl, že balón zahlédl nad Kosovem, místní částí Jihlavy. Na pomoc okamžitě vyjely dvě jednotky hasičů, které začaly prohledávat okolí, balón však nenalezly.

I v tuto chvíli hasiči na řadě míst odstraňují popadané stromy ze silnic. Aktuálně zasahují například u Věcova, Prosetína nebo Želiva.

V průběhu večera vyjížděli hasiči ke čtyřem požárům. Pole hořelo v katastru obce Dolní Lažany na Třebíčsku, ale také u Jimramova na Žďársku. Dvě jednotky hasičů zaměstnal požár trávy u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku. V Lukách nad Jihlavou hořely větve stromu, které padly na dráty elektrického vedení, i tady zasahovaly dvě jednotky hasičů. Požáry se obešly bez zranění a vzniklá majetková škoda nebyla dosud vyčíslena.


Královéhradecký kraj

Nápory silného větru a déšť způsobily ve včerejších večerních hodinách menší škody na Královéhradecku. Nejvíce práce měli profesionální i dobrovolní hasiči mezi půl osmou a desátou hodinou večerní, kdy v našem kraji vyjížděli celkem zhruba ke čtyřiceti událostem, nejčastěji v Hradci Králové a okolí a dále na Náchodsku a Rychnovsku. Jednalo se především o popadané větve a stromy.

V Hradci Králové na Brněnské ulici a dále ve Smiřicích bylo nutné odstranit stromy z drátů elektrického vedení, což probíhalo ve spolupráci s pohotovostní službou elektrických rozvodných závodů.

V obci Hejtmánkovice na Náchodsku větve spadané do potoka způsobily jeho rozlití a voda následně vnikla do jednoho z domů, kde zaplavila prostor garáže a částečně i domu. Místní jednotka sboru Dobrovolných hasičů překážky v potoce odstranila a provedla čerpání vody. V obci Jasenná spadl strom o průměru zhruba šedesát centimetrů na část domu a vstupní bránu, vše se obešlo bez zranění.

Na Rychnovsku v obci Synkov strom zkřížil železniční trať a bylo nutné jej odstranit.

V dnešních ranních hodinách práce na odstraňování škod pokračovala například na Trutnovsku, kde profesionální i dobrovolní hasiči likvidovali spadané stromy a větve v obcích Vrchlabí, Špindlerův mlýn nebo Hajnice.

Při událostech spojených s včerejší večerní bouřkou naštěstí nedošlo k žádným zraněním obyvatel a zasahujících hasičů ani k větším škodám na majetku.


Středočeský kraj

Víkendové bouřky zaměstnaly i středočeské hasiče. V neděli nejvíce práce s odklízením následků běsnění živlů měli hasiči na Mladoboleslavsku, Praze-západ, Berounsku a Praze-východ. Z komunikací bylo potřeba odklidit vyvrácené a ulámané stromy, čerpat vodu ze zatopených sklepů i lagun, čistit kanalizaci… Blesk způsobil také požár dvou objektů. Zapálil podkroví chaty v Hrusicích na Praze-východ a způsobil škodu za 400.000 Kč. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty za jeden milion korun. V Brandýse nad Labem blesk zavinil požár střechy rodinného domu. Způsobil škodu za 200.000 Kč, hasičům se podařilo uchránit hodnoty za 800.000 Kč. Následky větru a deště se však uklízely v celém kraji.

A v neděli v podvečer přišla další bouřka se silným větrem i deštěm, na mnohých místech padaly také kroupy. V důsledku toho ve Středočeském kraji popadaly stovky stromů. Padaly na komunikace, ohrožovaly rodinné i víkendové domky, padaly na auta, na železniční tratě i do drátů elektrického vedení. Prudký a vydatný déšť nestačila pobírat kanalizace, voda se dostávala do sklepů. V terénu byly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Celkem hasiči zaevidovali 430 událostí s datem 4. 8. 2013, drtivá většina z nich byla způsobená řáděním živlů. Telefony na krajském operačním a informačním středisku HZS Středočeského kraje neutichly ani po půlnoci. Do pondělního rána hasiči vyjížděli k dalším 50 událostem na odklízení následků večerní bouřky. Nejvíce výjezdů bylo na Praze-západ, Kutnohorsku, Berounsku a Benešovsku. Celé pondělí pomáhali hasiči lidem s čerpáním vody ze zatopených sklepů a likvidací nalomených či padlých stromů. Celkem se jednalo o 160 výjezdů. Pozitivní je, že při zásazích nebyl nikdo zraněn.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet