Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ruská ruleta o život a peníze V.

Různé druhy detekce požáru byly vynalézány a následně instalovány do budov a technologických zařízení již od poloviny minulého století. Tedy: Autonomní hlásiče kouře – nejjednodušší a nejúčinnější pomocník.

Jak je všeobecně známo, pokud je požár zpozorován bezprostředně po jeho vzniku, je relativně jednoduché zajistit, aby se nerozhořel a způsobil tak vysoké materiální škody, nebo co hůře, aby při něm umírali lidé.
Různé druhy detekce požáru byly vynalézány a následně instalovány do budov a technologických zařízení již od poloviny minulého století. Jejich účinnost i spolehlivost byla různá. Někdy se tyto systémy staly spíše překážkou technologům a uživatelům, jindy zachránily vysoké hodnoty anebo množství životů.
V současné době jsou systémy Elektrické požární signalizace dovedeny takřka k dokonalosti. Hlásiče se samy testují, samy komunikují s ústřednou, samy si nastavují citlivost, pokud jsou zaprášeny. Ústředna dá sama vědět hasičům, sama otevře únikové dveře, zapne požární větrání, vypne přívod plynu… prostě hasičův sen.
Problémem klasické Elektrické požární signalizace však zůstává poměrně vysoká složitost systému, nároky na odbornost obsluhy a požadavky na provozní údržbu. Tím se zvyšuje cena systému při pořízení i při provozu. Efektivita tohoto zařízení je naprosto nesporná, ovšem pro běžného majitele bytu nebo rodinného domu je tento systém „příliš drahý“.

Vraťme se ovšem na úvod. Hovořili jsme o tom, že tím nejdůležitějším je včasné zpozorování požáru a nejhorším následkem je smrt člověka. Pokud sečteme a podtrhneme tyto dva zásadní faktory, bude běžný občan požadovat zařízení, které požár „včas“ zjistí a dá o něm vědět osobám, které se nacházejí v jeho blízkost, a jsou tedy nejvíce ohroženy.
Tyto dva požadavky beze zbytku splňuje jednoduché zařízení tzv. AUTONOMNÍ HLÁSIČ KOUŘE. Hlásič nepotřebuje přívod proudu, na jednom místě je baterie, detekční komora i vestavěná siréna. Hlásič si sám provádí autotest a sám upozorní na vybitou baterii. Montáž netrvá déle než 5 minut a postačí dvě hmoždinky, dva vruty a přiměřená šikovnost při práci s vrtačkou či šroubovákem. Umístit ho lze do bytu, chaty, karavanu, obytného automobilu nebo i do většího stanu.
Toto jednoduché zařízení dokáže detekovat zplodiny hoření a následně piezosirénou kolem 90 decibelů upozorní „vše živé“ v okolí, že se něco nekalého děje. Siréna je natolik pronikavá, že spolehlivě vzbudí i tvrdého spáče ba i souseda v paneláku. A tím je splněn úkol: nejvíce ohrožení lidé jsou včas varováni a mají šanci uniknout a tedy přežít. Ti odvážnější mohou i hasit, a zachránit tak další životy a materiální hodnoty.

Pozn.: V současné době je v evropském schvalovacím řízení návrh vyhlášky, podle které budou muset být m.j. i ve všech nově postavených bytech i rodinných domech povinně instalovány autonomní hlásiče požáru. Cena jednoho zařízení se pohybuje podle značky, kvality, komfortu a podle toho, co vše hlásič umí, od 300 Kč do 1 000 Kč.

Autor textu:
mjr. Ing. Jan Novotný, vrchní komisař,
vedoucí odd. prevence HZS Pardubického kraje územní odbor Svitavy


por. Bc. Vendula Horáková
komisař – tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet