Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči využili termokameru v ZOO, mohla by odhalit zánět chodidel u starších slonů

Po nedávném výcviku zásad bezpečné manipulace se zvířaty navštívili muži v hasičských uniformách opět ostravskou zoologickou zahradu. Zatímco v dubnu 2013 se učili hasiči, tentokrát jednotka profesionálních hasičů (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Fifejdy přijela školit ošetřovatele, a to manipulaci s termokamerou. Ta by totiž mohla zjistit u slonů, zda náhodou nemají zánět třeba na chodidlech, kterým mohou trpět zejména starší sloni.

Termokameru lze využít také u březích samic, v tomto případě to byla samice Vishesh. Pro nácvik byla vybrána i nejmladší členka ostravského sloního stáda, samice Rashmi, aby si na proceduru postupně zvykala.

Jak vzpomíná tisková mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková, naposledy zaměstnanci zoo vyzkoušeli termokameru před několika lety, tehdy ale ve spolupráci s jedním ostravským výzkumným ústavem. Teď se zoo rozhodla neobvyklou, ale užitečnou technologii opět prozkoušet. Ostravská zoo se snaží o zvířata pečovat co nejlépe, a proto zkouší použitelnost pro zvíře nejméně stresující péče…

Vzhledem k tomu, že sloni jsou i přes svou majestátnost velmi plachá zvířata, přistupovali k nim (tento týden) s termokamerami výhradně ošetřovatelé, na něž jsou sloni zvyklí.

Hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ošetřovatelům vysvětlili princip fungování přístroje i to, co konkrétně mohou z displeje vyčíst. Od ošetřovatelů se na oplátku dozvěděli zajímavé informace o ostravských slonech a jejich nadějném chovu.

Dubnový výcvik hasičů, zaměřený na bezpečnou a šetrnou záchranu a odchyt nejrůznějších zvířat, organizovali také profesionální hasiči – Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet