Úterý 21. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští dobrovolní hasiči absolvovali výcvik v mobilním polygonu v Berlíně

Na základě dlouholeté spolupráce s dobrovolnými hasiči z Berlína – Heinersdorfu byl v sobotu 7. září 2013 realizován výcvik v mobilním polygonu na stanici místních dobrovolných hasičů. Výcvik absolvovali členové dobrovolných jednotek ze Zastávky a Zbýšova z okresu Brno – venkov.

Nejprve něco k tomuto zařízení

Mobilní polygon němečtí hasiči využívají pravidelně. Uvedené zařízení je vybudováno v návěsu kamionu, který celoročně putuje po jednotlivých hasičských stanicích, kde musí místní hasiči absolvovat povinný výcvik nositelů dýchací techniky.

Na obsluhu mobilního polygonu jsou na každé stanici proškoleni tři členové jako personál, který celý výcvik řídí. Mobilní polygon obsahuje téměř stejné vybavení jako polygony v České republice, které jsou vybudovány především ve školicích střediscích Hasičského záchranného sboru.

Výhodou mobilního polygonu je možnost jeho využití téměř kdekoliv, stačí pouze přípojka na 220 V, aby bylo možné jednotlivé komponenty využívat.

Vstupní a následné měření

Před vstupem do tohoto zařízení je každému hasiči nejprve změřen krevní tlak, aby výcvik neabsolvovala osoba, která hned na začátku není zdravotně v pořádku. Tímto se eliminuje nebezpečí zdravotní indispozice cvičícího hasiče, který následně absolvuje fyzickou zátěž v zařízení.

I přes to, že na základě naměřených hodnot krevního tlaku se zdá být každý jednotlivec v pořádku, je mu na začátku výcviku na hrudník nainstalováno zařízení, které po celou dobu hlídá jeho srdeční činnost a reakci těla na absolvované zatížení.

Hodnoty srdeční činnosti jsou přenášeny na obrazovku přímo v polygonu, kde je nepřetržitě sleduje instruktor, který cvičícího v případě překročení stanovených limitů hodnot zastaví a nechá odpočinout, případně přeruší celý jeho výcvik.

Celý průběh srdeční činnosti jednotlivce je přenášen do počítače. Každý absolvent dostane na konci výcviku výtisk záznamu průběhu srdeční činnosti, aby věděl, který úsek pro něj byl nejnáročnější.

Samotný výcvik

Výcvik hasič absolvuje v plné výzbroji s dýchacím přístrojem. Cvičí se vždy ve dvojicích, kdy nejprve musí každý cvičící absolvovat 4. minuty rychlé chůze na běžeckém trenažeru, následuje 12. tahů závaží na úderovém zařízení a 50. metrů chůze na nekonečném žebříku.

Pak už hasiči vstupují do klecového polygonu. Na masku instruktor výcviku instaluje každému neprůhlednou zástěnu, aby bylo co nejvíce přiblíženo zakouřené prostředí.

Po absolvování klecového polygonu, kde hasiči musí v úplné tmě najít tu správnou cestu až na jeho konec, musí prolézat zúženými prostory, hledat a otvírat poklopy podzemních vstupů je čeká opět 12. tahů na úderovém zařízení.

Poslední disciplínou je jízda na rotopedu, kdy každý musí 3. minuty udržovat rychlost jízdy na 50 kilometrech za hodinu. Tímto je výcvik ukončen a následuje vyhodnocení absolvovaného výcviku.

Zkušenosti a hodnocení

Celkem nás tento výcvik absolvovalo 22 hasičů a i když máme zkušenosti z podobného výcviku u Hasičského záchranného sboru ČR v Brně – Líšni, přece jenom jsme měli co hodnotit.

V prvé řadě se nám líbila jednoduchost možnosti cvičit v tomto zařízení na kterékoliv stanici. Oproti podmínkám u nás, mají tento systém výcviku v Německu propracovanější. Není zde přetlak požadavků na výcvik nositelů dýchací techniky v jednom takovémto zařízení.

Investice do pořízení mobilního polygonu představuje náklady asi 5 000 000 Kč. V Berlíně tento polygon objíždí v průběhu roku asi 57 stanic dobrovolných hasičů a 37 profesionálních stanic, kde výcvik musí každoročně absolvovat každý výjezdový hasič.

Celkem projde každoročně tímto výcvikem asi 2000 hasičů. Tímto je podstatně sníženo nebezpečí, že při zásazích v dýchacím přístroji zkolabuje hasič, který se k náročnému zásahu s velkou fyzickou zátěží dostane po několika letech od absolvování základního nebo opakovacího kurzu.

I když řada dobrovolných hasičů provádí čtvrtletní dýchání pravidelně a v mnoha případech i se simulovanou fyzickou zátěží, která je na jednotlivých hasičských zbrojnicích možná, přece jenom výcvik v polygonu je daleko kvalitnější přípravou a ověřením fyzických možností každého jednotlivce.

Třeba jednou nastane tato doba i u nás a najde se pár milionů na to, aby se zkvalitnil výcvik nositelů dýchací techniky. Přece jenom zásahy v dýchacích přístrojích patří mezi ty nejnáročnější.

Na závěr se sluší poděkovat, a proto mi dovolte poslat jedno poděkování hasičům do Berlína – Heinersdorfu za profesionální přístup a celou realizaci výcviku.

Zdeněk Milan
velitel JSDH obce Zastávka

Sdílet