Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili vyprošťování ze železničního vagonu i z obrněného vozu

Jihomoravští hasiči, koordinátoři pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, absolvovali další pravidelný dvoudenní výcvik, který se pro ně pořádá minimálně jednou ročně.

Na těchto setkáních se hasiči – koordinátoři seznamují s novými trendy z oblasti vyprošťování, které potom předávají svým kolegům na stanicích. Předchozí školení byla zaměřena například na vyprošťování zraněných osob z nákladních vozidel a autobusů.

Tématem letošního setkání bylo vyprošťování osob z obrněných vozidel bezpečnostní agentury a vyprošťování osob z vlaků. V pořadí již čtvrté podobné akce se účastnili kromě koordinátorů ve vyprošťování ze všech jihomoravských stanic HZS také hasiči Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Na akci byli přítomni i zástupci společnosti G4S Cash Solutions (CZ) a.s., zabývající se mimo jiné přepravou zásilek v obrněných vozech. Zástupci společnosti uvedli hasiče do problematiky provozu obrněných vozidel, která používají. Seznámili je s konstrukcí automobilů a se zvláštnostmi, které mohou hasiči při zásahu očekávat. Vedení a pracovníkům této firmy patří náš velký dík, neboť díky jejich vstřícnému přístupu a pochopení mohlo k výcviku s tímto zaměřením vůbec dojít.

První den dopoledne bylo na programu školení teorie a zprávy o činnosti koordinátorů na jednotlivých stanicích. Hasiči Správy železniční dopravní cesty prezentovali svoji činnost. Účastníci výcviku se vzájemně podělili o zkušenosti ze zajímavých zásahů a některé z nich podrobili kritickému rozboru.

Odpoledne byl čas na praktický výcvik. Pro účastníky zaměstnání bylo připraveno několik scénářů dopravních nehod, které společně řešili. Zlatým hřebem odpoledního zaměstnání byl nácvik vyproštění zraněné osoby z obrněného vozu, což je specifická činnost, jejíž nácvik nemá u hasičů zatím obdoby. Hasičům byla dána firmou G4S Cash Solutions (CZ) a.s. k dispozici dvě vozidla, na kterých si vyzkoušeli, zda jsou postupy, které se běžně při vyprošťování používají, vhodné a použitelné také při vyprošťování z takovýchto vozidel.

Druhý den se hasiči přemístili do depa kolejových vozidel. Zde začal výcvik ukázkou hasičů SŽDC, kteří předvedli, jakým způsobem se zkratují troleje a zajišťuje se úsek, ve kterém probíhá další činnost. Následně se účastníci kurzu věnovali praktickému výcviku, kdy se pokoušeli vytvořit vstupy do vagónu pomocí šavlové akumulátorové pily, rozbrušovací pily, hydraulické vyprošťovací sady Holmatro a lineárního prostřihávače Weber, který má ve výbavě brněnská jednotka ze stanice Lidická.

Zaměstnání tohoto typu jsou pro hasiče velkým přínosem. Cílem těchto zaměstnání je zajistit, aby se nové poznatky, postupy a metody z oblasti vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel efektivně rozšířily mezi všechny příslušníky na stanicích HZS v Jihomoravském kra­ji

por. Mgr. Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JMK

ppor. Ing. Ivo Jirásek, velitel čety PS Lidická

Sdílet