Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česko-nizozemský povodňový tým se vrátil po cvičení ze Slovenska

Jeden a půl dne téměř nepřetržitého cvičení na vodních nádržích a tocích Košického kraje (východní část Slovenska) má na kontě česko-nizozemský specializovaný odřad WASAR (Water Search And Rescue = vyhledávání a záchrana na vodě), který se vrátil v pátek 13. 9. 2013 odpoledne do Ostravy.

Do cvičení se vedle domácích záchranářů ze Slovenska zapojila i Ukrajina. Cílem cvičení „Záplavy v Košickém kraji“ bylo procvičit ve spolupráci s místními záchrannými složkami a dalšími subjekty vyhledávání, vyprošťování a záchranu osob, postižených povodněmi.

Hostitelé pro cvičící připravili různě složitá zachraňování osob a další činnost na vodních nádržích Zemplínská Šírava, Hornád a Ružín, na jezerech v Košicích, Geči a na vodním toku Latorice. Tým během cvičení zachránil 35 osob a evakuoval 28 osob a 4 zvířata. V noci na pátek, kdy tým odpočíval, do jeho kempu (který si sám postavil) vtrhla slovenská policejní zásahová jednotka, která pátrala po pachatelích trestných činů. Zadržela 4 členy WASARu. Nastalo delší řešení vzniklé situace…

Kombinovaný tým WASAR tvořilo celkem 52 členů z Moravskoslezského kraje (HZS MSK), Brna a Nizozemska, 9 člunů a 14 vozidel. Z toho 41 příslušníků bylo z HZS MSK, deset hasičů z partnerského Nizozemska a posledním členem byl lékař Úrazové nemocnice Brno. Velitelem česko-nizozemského odřadu byl kpt. Ing. Vojtěch Nezval z Ostravy (HZS MSK).

WASAR odřad je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci již absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí (hlavně s partnerskými WASAR týmy z Nizozemska a Velké Británie) i doma. Jeho členové (rovnoměrně ze všech okresů/územních odborů Moravskoslezského kraje) pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě.

Tým WASAR z HZS MSK naposledy zasahoval během červnových povodní v Čechách – celkem 32 profesionálních hasičů z HZS MSK s osmi vozidly a hlavně s dvanácti nafukovacími čluny zachránilo během 4 dní na různých místech zaplavených oblastí dvě desítky osob a několik stovek osob pomáhalo evakuovat, také přepravovat civilní techniku (elektrocentrály) a další potřebný materiál.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet