Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátá obět požáru v MSK v letošním roce

Silně ohořelé tělo našli v pátek 16. 3. 2007 večer policisté ČR s hasiči po násilném otevření dveří rodinného domku v Mostech u Jablunkova na Třinecku (okres Frýdek-Místek).

Pátá letošní oběť požárů v Moravskoslezském kraji – třetí patrně opět od cigarety

Totožnost mrtvého není ještě známá, předpokládá se ale, že jde o padesátiletého muže, který zde sám bydlel. Nepravděpodobnější verzí vzniku požáru je od cigarety, nebo jejího zbytku, která spadla do postele a zapálila ji.

Jde o pátou letošní oběť požárů v Moravskoslezském kraji, z toho třetí, která zahynula po požáru lůžka, pohovky, způsobeného právě nedopalkem cigarety. Pokud do této smutné statistiky zahrneme i tragédii na ostravském sídlišti Bělský Les z konce loňského roku – 29. 12. 2006, je to za dva a půl měsíce již čtvrtý podobný případ v Moravskoslezském kraji (Ostrava, Orlová, Rýmařov, Mosty u Jablunkova).

Přesnější datum, kdy k požáru v Mostech u Jablunkova došlo, není zatím možné určit, podle vyšetřovatelů Policie ČR a Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje je ale jisté, že tělo zde leželo „delší dobu“. Také scénář požáru byl podobný jako v předchozích třech případech – hořelo nejprve a hlavně lůžko, pak chytlo nejbližší okolí – stůl a ohořely tapety. Celková škoda je odhadována na 50 tisíc korun.

Nejpravděpodobnější verzi vzniku požáru pomáhá fakt, že v rodinném domku byla nalezena i pohovka s četnými dírkami po cigaretách. Policisté tu našli také prázdné lahve od alkoholu. Vyšetřovatelé ale nechtějí nic nechat náhodě – zkoumat se bude i možnost technické závady – od elektroinstalace. Mezi verzemi je i úmyslné zapálení, ale přítomnost hořlavin v pokoji, kde hořelo, se zatím nepotvrdila. Podle informací, které mám k dispozici, zatím policisté vylučují cizí zavinění.

Smutnou statistiku požárů v Moravskoslezském kraji, způsobenou cigaretami, zahájila na konci loňského roku již zmíněná tragédie na ostravském sídlišti Bělský Les po druhé hodině odpoledne. Hasiči našli v obývacím pokoji bytu ve druhém nadzemním podlaží na sedačce tělo starší ženy, druhý obyvatel bytu se nadýchal zplodin hoření a sanitka jej převezla do nemocnice. Hořelo zařízení obývacího pokoje. Škoda byla vyčíslena v desítkách tisíců korun.

Druhým podobným případem byl 20. 1. 2007 požár v rodinném domku v Orlové-Porubě na Karvinsku, kde opět hořelo zařízení obývacího pokoje (škoda asi 50 tisíc korun). Tam hasiči objevili tělo zhruba padesátiletého majitele domku – invalidního důchodce.

Třetí tragický požár malého rozsahu, způsobený cigaretou, byl zaznamenán v bytě v Rýmařově na Bruntálsku v noci na čtvrtek 15. 2. 2007. Tělo muže bylo nalezeno na pohovce.

Letošní smutnou statistiku obětí požárů v kraji doplňují dvě osoby, které zahynuly 19. 1. 2007 při večerním požáru v bytovém domě v Třinci. Příčina jeho vzniku je v šetření Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovateli HZS MSK. Dosud se čeká na závěry rozboru vzorků z pražského Technického ústavu požární ochrany.

V roce 2006 si požáry v Moravskoslezském kraji vyžádaly celkem třináct lidských životů. Nejkritičtějších bylo prvních šest týdnů loňského roku, kdy Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval hned šest obětí. Požáry se navíc staly v rozmezí jednoho měsíce (od 13. ledna do 12. února). V roce 2005 a 2004 zahynulo při požárech v kraji vždy 12 osob (nejvíce 2005: Ostrava 5, Novojičínsko 3, nejvíce 2004: Bruntálsko 3).

Kombinace popíjení alkoholických nápojů a zapálených cigaret, někdy spojená s televizní obrazovkou, je velmi nebezpečná. Konzument může velmi rychle usnout a doutnající cigareta snadno zapadnout do pohovky či sedačky, vyrobených obvykle z velmi dobře a silně hořlavých materiálů. I malý oheň tak může vyprodukovat velké, tedy i smrtelné množství zplodin. A tvrdý spáč se již nemusí probudit. Jedinou šancí na záchranu člověka, respektive i uchránění dalších bytů před ohněm, pak mohou být snad jenom pozorní sousedi.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet