Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úspěšní i hasiči Moravskoslezského kraje

Úspěch hasičů HZS Moravskoslezského kraje na světových hrách hasičů a policistů v australském městě Adelaide. Jan Garay z Havířova má bronz v kulturistice a Tomáš Melčák obsadil čtvrté místo v orientačním běhu.

Devětadvacetiletý Jan Garay z Havířova, velitel družstva na stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve stejném moravskoslezském městě, skončil třetí na světových hrách hasičů a policistů v australském Adelaide. Soutěžil v hmotnostní kategorii do 80 kg.

Druhý reprezentant profesionálních hasičů Moravskoslezského kraje – třicetiletý Tomáš Melčák – obsadil pěkné čtvrté místo v orientačním běhu. Ještě jej u protinožců čeká výběh do schodů a náročný hasičský víceboj TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije).

Jan Garay je loňským vicemistrem světa v kulturistice v kategorii do 170 cm. Loni v prosinci byl také oceněn jako nejlepší sportovec profesionálních hasičů v ČR a před několika dny jako jeden z deseti nejlepších sportovců Moravskoslezského kraje. Vedle něj toto ocenění získali například skokan na lyžích Jakub Janda, sjezdová lyžařka Eva Kurfürstová či útočník hokejových Vítkovic Zbyněk Irgl, stříbrný z loňského MS v hokeji.
U profesionálních hasičů, kteří jej při jeho úspěšné sportovní činnosti velmi podporují a drží mu palce, slouží Garay přes čtyři roky, kulturistice se věnuje devět let – v týmu FC Karo Slavia Havířov. V roce 2005 se stal v kulturistice mistrem kraje a pak vicemistrem ČR. Podobné úspěchy ale má na kontě i v soutěžích fitness.

Tomáš Melčák se zaměřuje na speciální hasičské disciplíny. Zvítězil například loni v květnu ve kvalitně obsazeném hasičském víceboji TFA „Ostravská věž“, konaném v areálu ostravského magistrátu. Borci v něm soutěží v zásahovém obleku, v přilbě, s maskou a dýchacím přístrojem, také v zásahové obuvi a rukavicích.

Hasič po startu provede 60 úderů (střídavě nahoru a dolů) těžkým kladivem na trenažéru, roztáhne dvě hadice na </metricconver­ter>40 metrů, překoná dva metry vysokou bariéru, následuje transport těžké figuríny směrem k lešení, vystoupí po žebříku na jeho konstrukci a vytáhne lanem nahoru dvacetikilogramové závaží, pak vběhne do budovy magistrátu až na ochoz věže, to je po 520 schodech. Tato soutěž, konaná na několika místech ČR, dostala zkratku TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije) určitě právem.

Info: HZS MSK
Sdílet